Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η ιστορία της πίτσας ξεκινάει απο την αρχαία Ελλάδα!

Μπορεί αυτή την εποχή η Νάπολι της Ιταλίας να έχει την τιμητική της, ως επίσημη πρωτεύουσα της πίτσας, όμως η ιστορία της πίτσας ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου πρώτοι οι Έλληνες εργάτες είχαν την έμπνευση να φτιάξουν ένα στρογγυλό, λεπτό ψωμί σε σχήμα πιάτου, το οποίο και έψηναν με διάφορα υλικά, γιατί έκτος από οικονομική λύση, ήταν και εύκολο στη μεταφορά.
Για εκατονταετίες, η πίτσα δεν είχε ντομάτα, αφού το ζουμερό κόκκινο φρούτο ήταν άγνωστο στην Ευρώπη.  Όταν το 1522 πρωτοήλθαν οι ντομάτες από το Περού στην Ευρώπη, θεωρήθηκαν δηλητηριώδεις και οι πρώτοι που τις δοκίμασαν ήταν οι φτωχοί Ναπολιτάνοι, κάνοντάς τες σάλτσα πάνω στην πίτσα.
Πηγη Kefaloniapress

Η πίτσα Μαργαρίτα και οι διακοπές της Μαργαρίτας
Μετά από μια μακρά πορεία αιώνων και παραλλαγών, η πίτσα φτάνει αισίως στο 1889 όπου και είναι η χρονιά- σταθμός στην ιστορία της: η βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγος του βασιλιά Ουμπέρτου του 1ου, είχε πάει στη Νάπολι για διακοπές και επιθυμούσε διακαώς να δοκιμάσει αυτό το έδεσμα. Κάλεσε λοιπόν τον πιο φημισμένο πιτσαγιόλο (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. Ο Εσπόζιτο έφτιαξε για εκείνη τρία διαφορετικά  είδη πίτσας, η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες, όπως και τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας.
Η τρίτη πίτσα άρεσε στη Μαργαρίτα τόσο πολύ, που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο προς τιμήν της, ονόμασε την τρίτη πίτσα «Mαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα μετά από 117 χρόνια, συναντάται σχεδόν σε όλες τις πιτσαρίες και φυσικά στην πρωτεύουσα της πίτσας, τη Νάπολι.
Μετά από λίγα χρόνια, μαζί με τους Ιταλούς που μεταναστεύουν στην Αμερική, μεταναστεύει και η πίτσα, με πρώτο σταθμό της το Σικάγο.
Η Νάπολι μετατρέπεται σε ένα μεγάλο «Χωριό Πίτσας»
Για να τιμήσει την πίτσα που την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο, η Νάπολι θα μετατραπεί από την 1η έως τις 10 Ιουνίου σε «Χωριό της Πίτσας», γεγονός που αποτελεί και μέρος των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Κουζίνας «World Culinary Festivals». Με θέα στο νησί Capri, οι παρασκευαστές πίτσας δείχνουν τις ικανότητές τους και προετοιμάζουν τις αυθεντικές πίτσες ναπολιτάνικης κουζίνας. Παράλληλα, η πόλη φιλοξενεί αυτή την εποχή και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτσας, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρεται ένα ποικίλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσικά συγκροτήματα και  εκθέσεις διαφόρων θεμάτων.
Σε κοντινή απόσταση από το «Χωριό της Πίτσας», βρίσκεται το τριών αστέρων Hotel Caravaggio, όπου για τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο προσφέρει τρεις νύχτες σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 210 ευρώ ανά άτομο, μέσω του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.
ακολουθει μια φωτο (ευρεσιτεχνια)) που ψαρεψαμε σε φεις,, και τελος αναρτησης εχει σχολιασμους:
Κινητός φούρνος πίτσας - 3 κάθε φορά!

2 σχόλια:

  1. Τώρα δε θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά πράγματι η βάση της πίτσας (το ψωμί δηλαδή) ξεκίνησε στην Ευρώπη από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά αν ξεκίνησε από τους εργάτες (σκλάβους δηλαδής), οι άρχοντες ετρώανε ψωμί φούρνου??? Κάκακακα.
    Το ψωμί λοιπόν ξεκίνησε σα χυλός ψημένος πάνω σε πυρωμένη πέτρα ότι πεις για βάση πίτσας, αυτό τουλάχιστο γνωρίζω.
    Τώρα για το όνομα πίτσα – Μαργαρίτα, έ άστα να πάνε στο διάολο, ευτυχώς που δε τη βγάλανε Κλεοπάτρα. Χα χα.
    Η πίτσα ξεκίνησε σα το φαί του φτωχού με αντζούγια, τσακιστές ελιές και το καλοκαίρι σύν κάνα κομιντόρο (πομιντόρο), το τυρί ήτανε ακριβό τότενες.
    Βέβαια άμα το λές αυτό σήμερα, οι νεότεροι και όχι μόνο σε περνάνε για μ@μ@κα.
    Αλήθεια πότε ξεκίνησαν οι πιτσαρίες στην Ελλάδα θυμάται κάνας παλιός?

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως εχω αναρτησει κανα δυο φορες το σουβλακι ειναι αρχαιοτερο τσι πιτσας,,,
    οποτε αφηστε τις πιτσαριες και βουρ στο fotis family, EΞΑΛΟΥ ΔΩΘΕ ΕΧΟΥΜΕ ΕΦΕΥΡΕΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΗΤΙΚΗ φριτατσ,, (ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ - ατα ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΑΤΑ! ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙς ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΣΚΑΡΑΜΕ , ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΜΚΟΠΙΑΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή