Να δείτε λοιπόνε μέσω μυθολογίας μια άλλη πτυχή ευκείνης τση υπόθεσης Φόρκυνας: Τον Πολύφημο ο Οδυσσέας μπορεί και να τόνε στράβωσε γιατί είχε βλέψεις να κάμει την Ιθάκη δικιά του! Προσέχτε τσι συγγένειες:
Ο Ποσειδώνας με Θόωσα (κόρη του Φόρκυνα) αποκτά γιό τον Πολύφημο. Ο Ποσειδώνας πάλε με Ιπποθόη αποκτά γιο τον Τάφιο. Άρα Τάφιος και Πολύφημος αδέρφια! Γιος του Τάφιου ο Πτερέλαος που κατά Ησίοδο τα παιδιά του έδωσαν το όνομα στην Ιθάκη (ο Ίθακος) και στο βουνό Νήριτο (ο Νήριτος). Άρα λόγω συγγένειας Α΄ βαθμού (ή ότι άλλου βαθμού θέλετε), η Ιθάκη ανήκε στο Πολύφημο που άμα πλάκωνε κατά δα πάνου ποιος τον εκράταε!!! Κα κα κα κα. Από τα παραπάνω βγαίνει και η ονομασία του λιμανιού Φόρκυνα, λόγω του παππού.
Εγώ πάντως υποστηρίζω λιμάνι Φόρκυνα με απορρώγες προβλήτες (δύο δὲ προβλῆτες ἐν αὐτῷ ἀκταὶ ἀπορρῶγες,…(ν – 97) και δύο ξεκάθαρες σπηλιές στο βάθος του που η μία είναι διαμπερής (Βοράς – Νότος) και που τσι έχουνε σημειώσει σε τοπογραφικό του 1580 ακόμα και οι Βενετοί, αλλά οι Έλληνες του 2019 ούτε που τσι ξέρουνε! Κα κα κα κα. Την ελιά τη στενόφυλλη δεν έχω βρεί αλλά δε πειράζει, γιατί τη βρήκανε οι σημερινοί Θιακοί στο υποτιθέμενο παλάτι του Οδυσσέα, Φαίνεται κάποιος αρχαίος τσού την έδωσε να έχουνε και λίγο λαδάκι οι ψημένοι. Κα κα κα. Το τοπογραφικό των Ενετών μπορείτε να το δείτε στο: https://www.portoassos.gr/assos-mystiria/
Εύχομαι Ομηρικώς και όχι μόνο να μας πάει ΚΑΛΑ ετούτη η χρονιά, γιατί για καμιά δεκαετία τσάμπα οι ευχές μας πηγαίνουνε… Ας βοηθήσει και εφκείος ο Φόρκυνας τέλος πάντων, να γδούμε τι «καπνό φουμάρει» που έλεε κι ο νόνος μας. Κα κα κα κα.
ωραια τα εμπλεξες χαχαχαχα,, ξεχασες ομως Τζαννατα απο το Τζαντ στα Αγγλικα γιγαντες, κατι που παλι στην χωρα λεστριγονων,,περιγραφει κατι σαν το στενο, δυο σπηλιες στο στενο (που τις περιγραφει και ο Σακης Δανιηλ στο κειμενο με την ενοραση ομηρου, Σκυλα και χαρυβδη) μια σπηλια ψηλα (Δρακαινα,,με τελετες και στον θεο πανα) και μια κατω που σωζετε μερος της ακομη μεχρι σημερα.και τελος στου οτι ο φορκυνας μετακομισε απο Ηλεια απεναντι σε παραλια με ονομα Αμμος,, που μαλλον εννοει ανατολικη μερια νησιου
Ναι ορέ και τη νόνα μου που τη λέανε Τζανέτα ξέχασες! 1,60 m με το ζόρι ήτανε. Σκέτος γίγαντας!! Λες να κρατάω πλάκα - πλάκα από φκείνη τη φάρα?? Αλλά μάτια έχω δύο, άσε και το τρίτο πίσω στη πλάτη που έχει και αυτό την ιστορία του:
«Στο Πήλιο στην Αργαλαστή πιάσαν το Λιόντα το ληστή
Δεν είχε κάνει φονικά ούτε χρωστούσε δανεικά μόνο που αυτό το μάτι του το πίσω από την πλάτη του τήραε τον αγά τον ψεύτη το γενίτσαρο τον κλέφτη»…
Αργολαστη ητανε αρχαια πόλη? παντως ωρες ωρες και επειδη εχω στο μυαλο μου την πιθανη υποθεση αυτος που πρωτοαναφερε οτι περιγραφει τουλαχιστον η Οδυσσεια (πιθανον δηλαδη ο ομηρος) να ζουσε στην ομηρικη ιθακη,, που παλι να πω πιθανον εδεπα>!!!!!,, μεσα πο τις φανταστικες περιπετειες που εκανε στο ταξιδι επιστροφης να περιγραφει συνεχεια το τοπο εδω! εξου οι αναφορες σακη για την Σκυλα χαρυβδη, για τους λαιστριγονες , ισως τις σειρηνες κ.α! Εξαλου ο σεναριογραφος διοτι προφανως οι περιπετεις στην θαλασσα δεν ειναι αληθινες,, να επαιρνε περιγραφη απο το τοπιο που γνωριζε! υποθεσεις βεβαια ολες αυτες αλλα δεν αποκλειονται κιολας! Μονο η αρχαιολογικη σκαπανη θα μας λυσει τις αποριες οποτε αυτο γινει.
Να δείτε λοιπόνε μέσω μυθολογίας μια άλλη πτυχή ευκείνης τση υπόθεσης Φόρκυνας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Πολύφημο ο Οδυσσέας μπορεί και να τόνε στράβωσε γιατί είχε βλέψεις να κάμει την Ιθάκη δικιά του!
Προσέχτε τσι συγγένειες:
Ο Ποσειδώνας με Θόωσα (κόρη του Φόρκυνα) αποκτά γιό τον Πολύφημο.
Ο Ποσειδώνας πάλε με Ιπποθόη αποκτά γιο τον Τάφιο.
Άρα Τάφιος και Πολύφημος αδέρφια!
Γιος του Τάφιου ο Πτερέλαος που κατά Ησίοδο τα παιδιά του έδωσαν το όνομα στην Ιθάκη (ο Ίθακος) και στο βουνό Νήριτο (ο Νήριτος).
Άρα λόγω συγγένειας Α΄ βαθμού (ή ότι άλλου βαθμού θέλετε), η Ιθάκη ανήκε στο Πολύφημο που άμα πλάκωνε κατά δα πάνου ποιος τον εκράταε!!!
Κα κα κα κα.
Από τα παραπάνω βγαίνει και η ονομασία του λιμανιού Φόρκυνα, λόγω του παππού.
Εγώ πάντως υποστηρίζω λιμάνι Φόρκυνα με απορρώγες προβλήτες (δύο δὲ προβλῆτες ἐν αὐτῷ
ἀκταὶ ἀπορρῶγες,…(ν – 97) και δύο ξεκάθαρες σπηλιές στο βάθος του που η μία είναι διαμπερής (Βοράς – Νότος) και που τσι έχουνε σημειώσει σε τοπογραφικό του 1580 ακόμα και οι Βενετοί, αλλά οι Έλληνες του 2019 ούτε που τσι ξέρουνε! Κα κα κα κα.
Την ελιά τη στενόφυλλη δεν έχω βρεί αλλά δε πειράζει, γιατί τη βρήκανε οι σημερινοί Θιακοί στο υποτιθέμενο παλάτι του Οδυσσέα, Φαίνεται κάποιος αρχαίος τσού την έδωσε να έχουνε και λίγο λαδάκι οι ψημένοι. Κα κα κα.
Το τοπογραφικό των Ενετών μπορείτε να το δείτε στο: https://www.portoassos.gr/assos-mystiria/
Εύχομαι Ομηρικώς και όχι μόνο να μας πάει ΚΑΛΑ ετούτη η χρονιά, γιατί για καμιά δεκαετία τσάμπα οι ευχές μας πηγαίνουνε…
Ας βοηθήσει και εφκείος ο Φόρκυνας τέλος πάντων, να γδούμε τι «καπνό φουμάρει» που έλεε κι ο νόνος μας. Κα κα κα κα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Και ΥΓΕΙΑ σε όλους.
Σπύρος Ρόκκος
ωραια τα εμπλεξες χαχαχαχα,, ξεχασες ομως Τζαννατα απο το Τζαντ στα Αγγλικα γιγαντες, κατι που παλι στην χωρα λεστριγονων,,περιγραφει κατι σαν το στενο, δυο σπηλιες στο στενο (που τις περιγραφει και ο Σακης Δανιηλ στο κειμενο με την ενοραση ομηρου, Σκυλα και χαρυβδη) μια σπηλια ψηλα (Δρακαινα,,με τελετες και στον θεο πανα) και μια κατω που σωζετε μερος της ακομη μεχρι σημερα.και τελος στου οτι ο φορκυνας μετακομισε απο Ηλεια απεναντι σε παραλια με ονομα Αμμος,, που μαλλον εννοει ανατολικη μερια νησιου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ορέ και τη νόνα μου που τη λέανε Τζανέτα ξέχασες!
ΑπάντησηΔιαγραφή1,60 m με το ζόρι ήτανε. Σκέτος γίγαντας!!
Λες να κρατάω πλάκα - πλάκα από φκείνη τη φάρα??
Αλλά μάτια έχω δύο, άσε και το τρίτο πίσω στη πλάτη που έχει και αυτό την ιστορία του:
«Στο Πήλιο στην Αργαλαστή
πιάσαν το Λιόντα το ληστή
Δεν είχε κάνει φονικά
ούτε χρωστούσε δανεικά
μόνο που αυτό το μάτι του
το πίσω από την πλάτη του
τήραε τον αγά τον ψεύτη
το γενίτσαρο τον κλέφτη»…
Κά κα κα κα κα κα κα κα κα
Αργολαστη ητανε αρχαια πόλη? παντως ωρες ωρες και επειδη εχω στο μυαλο μου
ΑπάντησηΔιαγραφήτην πιθανη υποθεση αυτος που πρωτοαναφερε οτι περιγραφει τουλαχιστον η Οδυσσεια (πιθανον δηλαδη ο ομηρος) να ζουσε στην ομηρικη ιθακη,, που παλι να πω πιθανον εδεπα>!!!!!,, μεσα πο τις φανταστικες περιπετειες που εκανε στο ταξιδι επιστροφης να περιγραφει συνεχεια το τοπο εδω! εξου οι αναφορες σακη για την Σκυλα χαρυβδη, για τους λαιστριγονες , ισως τις σειρηνες κ.α! Εξαλου ο σεναριογραφος διοτι προφανως οι περιπετεις στην θαλασσα δεν ειναι αληθινες,, να επαιρνε περιγραφη απο το τοπιο που γνωριζε! υποθεσεις βεβαια ολες αυτες αλλα δεν αποκλειονται κιολας! Μονο η αρχαιολογικη σκαπανη θα μας λυσει τις αποριες οποτε αυτο γινει.