Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Αμεση απαντηση σε σχολιασμο Σπυρου Ροκκου

και τον ευχαριστω για τα συχνα του  σχολια!
Υπαρχουμε καποιοι κεφαλληνες που ακομη ψαχνομαστε!
Μιας και πιάσαμε τα αρχαιολογικά μήπως γνωρίζει κανείς η ονομασία του τόπου Μηνιά –
 Μηνιές πόσα χρόνια κρατάει και που οφείλεται??

και μια φρεσκοτερη αναρτηση, με υποσυνδεσμο ενα παραμυθακι.

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Πετρελαιάδα, ήτανε χαμένο μαζί με το άλλο τση Καναλιάδας

καταρχην  σχολιασμος Σπυρου ροκκου,, Του Ιθακησιου  πειρατη  εκ βορρα στους   σχολιασμους με τα πετρελαια!

Λοιπόνε φίλοι μου αγαπητοί που ψάχνετε για την Ιθάκη και δε μπορείτε να τη βρείτε γιατί δεν έχετε τη στοιχειώδη ευφυΐα, πάρτε μερικά μαθήματα λόγω επικαιρότητας.

ΤΡΕΙΣ χιλιάδες χρόνια μπροστά έγλεπε ο Κέφαλος και εμείς ακόμη να ξυπνήσουμε!
Ήρτε λοιπόν ο μάγκας με το στόλο του εδώ πέρα και ρώταε που είναι πετρέλαιο. Τα κουτορνίθια εδώ δε ξέρανε τι τσου αρώταε. Ρε ο μαύρος χρυσός τσου έλεε, τίποτις εφκείνοι . Επήε λοιπόνε πίσω τσου Δελφούς αρώτησε και τράβηξε κατά τη Ζάκυνθο και τό βρήκε που το εφύλαε ο Φοινικοτάφιος αρχιπειρατής των νησιώνε μας. Τόνε έκαμε σουβλάκι με το δόρυ του και έτσι το πετρέλαιο του Δουλιχίου έγινε δικό του.
Κάτσανε λοιπόνε και σκεφτήκανε κάτι θεόστραβοι σαν τον Όμηρο και το Στράβωνα (το λέει και το όνομα στραβός) και σου λέει αυτόνε το πειρατή έψαχνε άρα τόνε λέανε φαίνεται Περέλαο (δε θυμότανε τότενες ακριβώς τη λέξη), αλλά κολλήσανε τι σήμαινε ο μαύρος χρυσός, αφού εφκειός ο πειρατής ήτανε κοκκινωπός λόγω καταγωγής.
Άρα σου λέει τα μαύρα του μαλλιά θα εννοούσε ο Κέφαλος, του κοτσάρανε το λοιπόνε και μια τρίχα ανάμεσα χρυσή και λύθηκε ο γρίφος του μαύρου και του χρυσού.
Και καλά γιατί δε του βάνανε μια τούφα παρά μια μόνο τρίχα θα αρωτήσει κάποιος?
Γιατί ορέ έχεις γδει ποτέ Κεφαλλονίτη σπάταλο???

Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα.
Υ.Γ.
Αυτό το έπος η Πετρελαιάδα, ήτανε χαμένο μαζί με το άλλο τση Καναλιάδας από τότενες που ψάχνανε οι Παλικσιάνοι το γνωστό κανάλε που θα τσού έκανε αυτόνομο νησί.
Εφκείνοι που γιορτάζανε τον Άη Γιάννη το Λαμπαδάρη μέσα Απρίλη για να μη συμπέσει η γιορτή με τσου Αργοστολιώτες! Έ ρε πλάκες που έχουνε να γένουνε που θέλουνε να είναι και Θιακοί.
Αλλά το αφήνουμε για την ώρα, μη και πάθουνε κάνα ταράκουλο οι κακομοίρηδες.
Αγάλι – αγάλι…
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

και   αναδημοσιευση  αναρτησης 2012

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ  ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ,  ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ! 
Μια φορά και ένα καιρο  πριν πολλά-πολλά  χρόνια  ,η  Ελλάδα  γεννούσε ήρωες με το καθένα τους  ,να γράφει  ένα κομάτι της  παγκοσμιας  ιστορίας, πολλοί μέσα από ιστορικά κείμενα τους ξέρουμε, και άλλους λόγο οτι δεν αναφέρθηκαν δεν τους μάθαμε  ποτέ
θα ξεκινήσω  με στοιχεία που συγκέντρωσα από την ελλήνική μυθολογία!!

Οι μυθικοί Τηλεβόες με ίσως το πιό σημαντικό κέντρο τους το νησί Τάφος (το σημερινό Μεγανήσι) υπήρξαν περιβόητοι Θαλασσινοί και πειρατές. Οι Τηλεβόες, αφού κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, διεκδίκησαν ακόμη και την εξουσία των Μυκηνών. Σε μάχη δε μεταξύ των ο βασιλιάς των Μυκηνών έχασε 7 από τα 8 παιδιά του. Την εκδίκηση ανέλαβε ο ανεψιός του βασιλιά, ο Αμφιτρύωνας με συμμάχους τον Κέφαλο από την Αττική, τον Πανοπέα από την Φωκίδα και τον Έλειο από την Αργολίδα. Αυτός κυρίευσε τα Ιόνια νησιά και τα δώρισε στον Κέφαλο και τον Έλειο που εγκαταστάθηκαν εκεί. Γιός του Κέφαλου ήταν ο Αρκείσιος και του Αρκείσιου ο Λαέρτης, ο πατέρας του Ομηρικού Οδυσσέα.


Στο διάλογο Τηλεμάχου-Αθηνάς από την ομηρική Οδύσσεια εμφανίζεται η πρώτη γραπτή αναφορά σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μεγανήσι. Νήσος Τάφος ήταν το πρώτο όνομα του νησιού που κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυράει ένα πέτρινο εργαλείο κοπής στο Μουσείο Δαίρπφελντ[3], ή ακόμα και τα απομεινάρια οικισμού στο νότιο άκρο του νησιού που μένει να αξιολογηθούν[4].
Το όνομα ίσως προέρχεται από τον πρώτο μυθικό βασιλιά του Τάφιο. Ο Τάφιος ήταν αδελφός του Τηλεβόα. Οι γονείς τους ήταν ο θεός Ποσειδώνας και η Ιπποθόη, κόρη του Λέλεγα ή κατά μια άλλη εκδοχή εγγονή του Περσέα[5]. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η Τάφος αποικίστηκε, όπως και όλα τα γύρω νησιά, από Ακαρνανικά φύλα μεταξύ των οποίων οι Λέλεγες και οι Τηλεβόες και το σχήμα του εν είδει «ταυ» ήταν αυτό που προσέδωσε το χαρακτηριστικό όνομα.

2 σχόλια:


  1. Μυνιά λοιπόνε με (υ) υπάρχει καμιά δεκαριά χιλιόμετρα Δυτικά των Δελφών, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.
    Σημερινή ονομασία Αγ. Ευθυμία και αρχαία «Μυωνία» ή Μυανία, προελληνική πιθανόν ονομασία.
    Εκεί κατά Παυσανία υπήρχε ναός του Ποσειδώνα και βωμός των θεών Μειλιχίων που ήταν προστάτες της αμπέλου.
    Σε αυτούς τους θεούς ανήκαν και οι Κάβειροι, μα και ο Δίας όπως και ο Διόνυσος Λατρεύονταν και ως (Μειλίχιοι).
    Στην λατρεία δε των Καβείρων μάλλον ήταν μυημένος και ο Οδυσσέας όπως και άλλοι του Τρωικού πολέμου μα και Αργοναύτες, πράγμα που δεν έχω ψάξει.
    Άσε και εκειό το Αγία Ευθυμία με το δικό μας Αγία Ευφημία, Άλλο βέβαια το Ευθυμία με το Ευφημία αλλά εγώ λαϊκά Αγιά Θυμιά ή Θημιά τη ξέρω!

    Υ.Γ.
    Να γδείς που θα σας εύρω εφτού κάτου τον Οδυσσέα ή μάλλον τσι βόρτες του εκεί κάτουθε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλακα πλακα,,μαλλον μεταγραφηγ θα σε καμουμε, γιατι για ευτου πανω μας τα λες ,,για εδω κατω τα μεταφερω ,, σαν πολυμηχανος ποριοτης! Κοτρες μεγαλες στος φεις ειχαμε σημερα για Ερισσο-Φισκαρδο και Παλλικη με καμπανη,,εξου και οι αναρτησεις μου σημερα οι ομηρικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή