Οι «Παγκόσμιες Ημέρες» , που είναι αφιερωμένες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε επιλεγμένη θεματολογία, σκοπό έχουν να επισημάνουν τη σπουδαιότητα συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερο η κοινή γνώμη για τη σημασία του αφιερωμένου θέματος και κατ’επέκταση την ανάλογη επίδραση του στη ζωή μας γενικότερα και κυρίως σε διεθνές επίπεδο.
Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου» από την UNESCO, με πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου το 2011 και στο Νησί μας εορτάζεται με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο, αφού ήδη έχει εγκαινιασθεί στη φιλόξενη κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης το νέο Μουσείο Ραδιοφώνου, Ασυρμάτου & Τηλεπικοινωνιακού Υλικού, που απετέλεσε τον «αγώνα ζωής» του συλλέκτη συμπολίτη μας κ.Χαράλαμπου Μακρή.
Το «Ραδιόφωνο», που μετρά ιστορία 124 ετών και εφευρέθηκε από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι, αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο Πολιτισμού, Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψυχαγωγίας και βρίσκεται σε διαρκή δημιουργική εξέλιξη, αφού πλέον μιλάμε για «ψηφιακό», «δορυφορικό» και «διαδικτυακό» ραδιόφωνο.
Η επιμελημένη συγκέντρωση και ταξινόμηση όλου αυτού του πολύτιμου, σπάνιου και ιστορικού υλικού από τον κ.Μακρή μετατρέπουν το συγκεκριμένο Μουσείο σε ένα θησαυρό γνώσης, που επιμορφώνει τη νέα γενιά και γεμίζει νοσταλγία όλους τους μεγαλύτερους σε ηλικία ,που πολύ πριν την είσοδο της Τηλεόρασης στη ζωή μας, το Ραδιόφωνο μονοπωλούσε αποκλειστικά την «επικοινωνία» μας με τον κόσμο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι όλες οι άριστα συντηρημένες από τον κ.Μακρή Ραδιοφωνικές συσκευές «λειτουργούν», αναμφισβήτητα κάνουν «ξεχωριστό» το Μουσείο, που πλέον με την νέα του στέγη δείχνει να πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Η 13η Φεβρουαρίου, που είναι η παραμονή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, θα επικαιροποιεί συναισθηματικά πλέον όλων των άλλων και την προσωπική επικοινωνία, που πριν τη διαδικτυακή επέλαση επικεντρωνόταν στις μαγικές Ραδιοφωνικές αφιερώσεις «…από μένα ….για εσένα…! ! !».
Ξεχωριστό το Μουσείο , ξεχωριστή και η ευγνωμοσύνη μας στον κ.Μακρή για τη δημιουργία του.
Ραντεβού λοιπόν στο Μουσείο «μας» !
Ευάγγελος Κεκάτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου