Χιλιάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων δουλεύουν από την αρχή της χρονιάς χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, με το καθεστώς των συμβάσεων έργου, σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το δίκτυο ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τις εργαζόμενος «καθώς από κοινού με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (...) ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι».
Περισσότερες από εννιά χιλιάδες καθαρίστριες με το καθεστώς των συμβάσεων έργου που εργάζονται καθημερινά για την καθαριότητα των δημόσιων σχολείων είναι απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική καταγγελία «το Υπουργείο Παιδείας κυριολεκτικά εμπαίζει τις εργαζόμενες, καθώς από κοινού με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο για το σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι».
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ο μισθός των συγκεκριμένων εργαζόμενων δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ «αφού η αμοιβή τους καθορίζεται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν». «Τις αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενες που αμείβονται με το κομμάτι – αίθουσα – ενώ παρέχουν μια καθημερινή, αναγκαία εργασία και θα έπρεπε να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και να αμείβονται με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ακόμα κι αυτοί οι μισθοί πείνας δεν έχουν καταβληθεί, αφού η κυβέρνηση σωπαίνει και δεν δίνει λύση, ώστε να καταβάλλεται άμεσα η μισθοδοσία».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών-Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «για άλλη μια σχολική χρονιά οι συμβασιούχοι-ες σχολικοί-ες καθαριστές-στριες, παραμένουν απλήρωτοι, οι δικαιολογίες φτηνές και απαράλλαχτες. Άλλοτε φταίνε τα υπουργεία, άλλοτε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, άλλοτε οι σχολικές επιτροπές, ποτέ η Κυβέρνηση, ποτέ οι Δήμοι»
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Δελτίο Εργατικής Πληροφόρησης
Απλήρωτες παραμένουν χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες
Η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων φορέων εμπαίζει και κοροϊδεύει τις καθαρίστριες οι οποίες αδυνατούν να βιοποριστούν οι ίδιες και οι οικογένειές τους.
Πάνω από 9000 χιλιάδες εργαζόμενες με το καθεστώς των συμβάσεων έργου που εργάζονται καθημερινά για την καθαριότητα των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Οι εργαζόμενες καθαρίζουν τα δημόσια σχολεία, με άθλιους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, που για την πλειοψηφία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ το μήνα, αφού η αμοιβή τους καθορίζεται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν. Τις αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενες που αμείβονται με το κομμάτι – αίθουσα – ενώ παρέχουν μια καθημερινή, αναγκαία εργασία και θα έπρεπε να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και να αμείβονται με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ακόμα κι αυτοί οι μισθοί πείνας δεν έχουν καταβληθεί, αφού η κυβέρνηση σωπαίνει και δεν δίνει λύση, ώστε να καταβάλλεται άμεσα η μισθοδοσία.
Το Υπουργείο Παιδείας κυριολεκτικά εμπαίζει τις εργαζόμενες, καθώς από κοινού με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο για το σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να μπει τέλος στην αδικία.
Θεωρούμε απαράδεκτο εργαζόμενες των 300 – 350 ευρώ το μήνα, οι οποίες είναι κυριολεκτικά στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και αδυνατούν να βιοποριστούν οι ίδιες και οι οικογένειες να παραμένουν απλήρωτες από το κράτος εργοδότη.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στις σχολικές καθαρίστριες.
Οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία δεν είναι εργολάβοι για να πληρώνονται με το κομμάτι (αίθουσα). Καλύπτουν καθημερινές ανάγκες στη λειτουργία των σχολείων και πρέπει να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου