Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Η "Σεισμογένεια" ή οι Σεισμοί;

Aπο την σελιδα στο φεις του
Gerasimos Valsamis
Το κίβδηλο δίλημα:
Η "Σεισμογένεια" ή οι Σεισμοί;
Ναι κάπως έτσι ήταν τα πράγματα τότε...
Σήμερα πιθανόν η επιστήμη και η τεχνολογία να το έχουν ξεπεράσει σε νέες δομές άντλησης.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι έχουν ξεφύγει αποτελεσματικά από την σεισμογένεια.
Όμως, το θέμα πρώτα και κύρια δεν είναι η ....σεισμογένεια.
Δλδ για μια από τις πλέον ενεργές σεισμικές περιοχές του πλανήτη μας και η μοναδική από Ιραν έως Αζόρες, το Ιόνιό μας, οι σεισμοί είναι στην ημηρεσία διάταξη.
Δεν έχει να κάνει λοιπόν με το άν ενώ θα γινόντουσαν 3 μεγάλοι σεισμοί ανά 12ετία, εξ αιτίας της σεισμογένειας με την ανθρώπινη παρέμβαση γίνουν 4 ή 6 ή 46...
Αυτό που μας καίει είναι ότι με τον πρώτο μεγάλο σεισμό (κι αυτό -ως "μεγεθολόγιο"-είναι σχετικό...) κανείς ανθρώπινος επιστημοτεχνικός "εγκέφαλος" δεν παίζει το κεφάλι του για το αποτέλεσμα.
Το μόνο που θα μετράμε τότε, θα είναι τα μεγέθη οικολογικής καταστροφής, από τα εκκατ ή δισεκκ κυβικά μέτρα πετρελαίου που θα χυθούν στα "στερεά" βάθη της γεώτρησης-άντλησης και τι ποσοστό από αυτά μέσω "διόδων" θα διοχετευχθούν στα βάθη των θαλασσών μας!
Να σημειωθεί δε ότι εμείς θα μετράμε μόνον πόση άμεση οικολογική καταστροφή προκάλεσαν αυτά και κανείς δεν θα ημπορεί να προβλέψει την έμμεση, δλδ για πόσα χρόνια οι υπόγειοι δίοδοι θα συνεχίσουν να αποβάλλουν μορφές υδρογονανθράκων που θα δηλητηριάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα στις αβύσσους του Φρέατος του Ιονίου!
Διότι πέραν του "τουρισμού" που πολλοί πρόβαλαν ως μείζον θέμα, είναι το ίδιο το οικοσύστημα στις αβύσσους του Ιονίου πελάγους που κινδυνεύει άμεσα.
Παράδειγμα,
στις αβύσσους αυτές εκτός άλλων, ζουν θαλάσσια κήτη και φυσσητήρες που το μέσο βάρος των φτάνει και τους 30 τόνους.
Αυτά τα κήτη ζουν καταναλώνοντας δισεκ τόνους μηνιαίως από πλαγκτόν και γαρίδες.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί, σε τι θα μετατραπεί το Ιόνιο μόνον και μόνον άν χαθούν αυτά τα κήτη και τύχει να ...επιβιώσει το πλαγκτόν (ζωικό και φυτικό ή έστω στη χειρότερη περίπτωση μόνον το φυτικό);;;
Ή ακόμη στην χείριστη περίπτωση αν δεν επιβιώσει τίποτε;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου