Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πώς ήξερε ο Οδυσσέας το γεωγραφικό πλάτος της πατρίδας του στην Βοιωτία για να κτίσει το ανάκτορό του στο ίδιο πλάτος στην Ιθάκη;



πηγη  http://www.arxeion-politismou.gr/2020/05/geographiko-platos-Odysseas.html?fbclid=IwAR2-eFCQYD2clBIu3ZlZsi7pe8ve8mOKXhlDdv_RL0V-44vpKMnDrZEOR8Q


Πολλοί είναι εκείνοι που εζήλωσαν δόξαν Ιθάκης!

Και... σκέφτηκαν πως η Ιθάκη του Ομήρου δεν είναι το νησί που χιλιάδες χρόνια καλείται... Ιθάκη, αλλά κάποιο άλλο νησί, που διέγραψε αυτό το ιστορικότατο… brand name, και ξαφνικά, κάποτε, για κάποιον λόγο... μετονομάσθηκε, ξαναβαπτίσθηκε, επήρε άλλα ονόματα…

Ακούγεται τρελλό…

Μέσα στα πολλά επιχειρήματα, που αποδεικνύουν πως η Ιθάκη είναι η… Ιθάκη, εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα ονοματολογικά, τα νομισματικά, τα λαογραφικά, τα τοπωνύμια, κ.ά. έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη:

Το γεωγραφικό πλάτος!


Η οικογένεια που Οδυσσέως είχε καταγωγή από τις Αλαλκομενές της Βοιωτίας (όπως και η θεά Αθηνά, εξ ου και ήταν η προστάτις του, ως συγχωριανή του).


Έχει ενδιαφέρον να δούμε, λοιπόν, το γεωγραφικό πλάτος των αρχαίων Αλαλκομενών Βοιωτίας και του ανακτόρου του Οδυσσέως, στην θέση (Αη-Θανάς < Αθηνάς) στα Πηλικάτα, στον Σταυρό, στο βόρειο τμήμα της Ιθάκης:

ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ38ο 25΄Ν.
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΟΔΥΣΣΕΩΣ στην ΙΘΑΚΗ38ο 26΄Ν.

Πώς ήξερε ο Οδυσσέας το γεωγραφικό πλάτος της προγονικής πατρίδος και ίδρυσε το ανάκτορό του σε τόπο ιδίου γεωγραφικού πλάτους;

Θα μου πεις... Με τον ίδιο τρόπο που το ήξεραν και οι Σάμιοι ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΘΑΚΗ, ΕΔΩ.


Ενδιαφέρον έχει να δούμε ότι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος υπάρχουν και άλλα ιερά και σχετιζόμενα μέρη:

ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ38ο 21΄ Ν.
ναός ΣΤΕΙΡΙΤΙΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ38ο 23΄ Ν.
(νυν ΙΜ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΕΙΡΙΩΤΗ στην Βοιωτία).
ΟΙΝΙΑΔΕΣ Αιτωλίας38ο 24΄ Ν.

Υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις...

3 σχόλια:

  1. Καλάααα!! Είμαστε μαζεμένοι πολλοί κουρλοί εδώ μέσα, αλλά ετούτονε τόνε βάρεσε και η κορονοκόρη κατακούτελα! Κα κα κα κα.
    Βασικά ασχολείται με ένα θέμα άσχετο προς αυτόν (το Οδυσσέας - Ιθάκη δηλαδή) και ως σεναριογράφος γράφει ό,τι θέλει, μόνο που εμείς δεν είμαστε σύντεκνοι από τον Ψηλορείτη.
    Δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τα αντίστοιχα γραφόμενά του γιατί απλώς παρλάρει αρλούμπες αφού θεωρεί δεδομένα στοιχεία για τα οποία δεν φαίνεται να διαθέτει γνώσεις σε βάθος,
    Μήπως χρειάζεται θερμομέτρηση??
    Λέω, δε ξέρω…
    (Προσωπικές απόψεις πάντα.)
    Σπ. Ρόκκος

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοιτα Σπυρο το ερχω ψαξει και εγω, αμα παρεις τις συντετυαγμενες της Τροιας, και προσθεσεις τις συντεταγμενες των μυκηνων, και πολαπλασιασεις επι την ηλικια της ελενης, και μετα διαιρεσεις την ηληκια της πηνελοπης, επι την ηλικια του Αργους μεον την ηληκια του τηλεμαχου, επι τον αριθμο των μνηστηρων, ισουτε ακριβως με θανατους του ^ρωικου πολεμου, που σε σχεση με τα σημερινα κρουσματα Κορονοιου ειναι ο ακριβης αριθμος των νεκρων της νοσου μεχρι τον Αυγουστο!! Αμα καμω μερικες ακομη διασταυρωσεις θα γραψω το πρωτο μου βιβλιο και σαν καλος σχολαστικος αναγνωστης μου θα στο στειλω δωρο!!!Καλη σεζον,, πρωτη μου μερα πια σε ανοικτο μαγαζι! Για να δουμε θα δουμε καμοια τουριστρια φετος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολα πραγματικά όλα γύρω αλλά οι πιο παλιοί που πέρασαν ακόμη χειρότερα πιο μάγκες ήτανε? Ένα κρίσιμο εφόδιο πιστεύω είναι να μην είμαστε ονειροπόλοι αλλά ρεαλιστές και άρα όχι πανικόβλητοι.
    Καλά να ΄μαστε και τα υπόλοιπα κουτσά – στραβά αντιμετωπίζονται.

    Το που μας πάει διεθνώς όλη αυτή η κατάσταση είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά δε τσου συμφέρει και να ψοφήσουμε κιόλας γιατί με τί αγοραστές θα κονομάνε τα τραστ??
    Στην Αθήνα μας έχει φάει το ψοφόκρυο και τα ψιλόβροχα.
    Άμα έρθω Κεφαλλονιά θα με γλέπουνε όλοι σα χολεριασμένονε ορέ???
    Άλλο πρόβλημα κι αυτό…

    Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή