Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ο Όμηρος αναφέρει τα φρούτα ως Θεϊκά δώρα




Ο Όμηρος αναφέρει τα φρούτα ως Θεϊκά δώρα γνωρίζοντας προφανώς τις ευεργετικές ιδιότητές τους για τους ανθρώπους, .
Ὁμήρου Ὀδύσσεια
Ραψωδία η΄ 111-130
Ὀδυσσέως εἴσοδος πρὸς Ἀλκίνοον.
Μετάφραση Ἀργύρη Ἐφταλιώτη

όπου δέντρα πλῆθος φαίνουνται ἁψηλὰ καὶ φουντωμένα·
ἐκεῖ ἀπιδιές, ροδιές, μηλιές μὲ τὰ λαμπρὰ τὰ μῆλα,
συκιὲς γλυκόκαρπες κι ἐλιὲς γερὲς καὶ φουντωμένες.
Δὲ λείπει ὁλοχρονὶς καρπός, χειμώνα καλοκαίρι·
τὶ ἄλλα τ' ἀγέρι τὸ γλυκὸ γεννάει κι ἄλλα ὡριμάζει.
Μεστώνει ἀπίδι, κι ἄλλο ἀνθεῖ, καὶ μῆλο πὰς στὸ μῆλο,
πὰς στὸ σταφύλι ἄλλο τσαμπί, καὶ σῦκο πὰς στὸ σῦκο,
Βρίσκεται φυτεμένο ἐκεῖ καὶ πλούσιο ἀμπελοκήπι,
μὲ ἁλώνι μέσα λιακωτὸ σὲ γῆς καλοστρωμένη,
ποὺ ἀπὸ τὸν ἥλιο δέρνεται· σταφύλια ἀλλοῦ τρυγιοῦνται,
ἀλλοῦ πατιοῦνται· …………………………..
Τέτοια οἱ θεοὶ χαρίζανε λαμπρὰ τοῦ Ἀλκίνου δῶρα,

Τα φρούτα διαθέτουν μια τεράστια ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε από τα καθημερινά μας γεύματα. Ενισχύουν τη σωματική και την ψυχική υγεία και είναι ευεργετικά για την καρδιά. Παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες και πηγές ενζύμων, ινών, αντιοξειδωτικών, αμινοξέων και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β12, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.
1. Μήλα: Τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας και όχι άδικα αφού είναι πλούσια σε ίνες που σας κρατούν γεμάτους ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση του βάρους.
2.. Αχλάδια: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός καλού σνακ μετά την προπόνηση.
3. Σταφύλια: Τα σταφύλια είναι επίσης γνωστά ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Περιέχουν ρεσβερατρόλη που διατηρεί την υγεία της καρδιάς.
4. Ρόδια: Το ρόδι είναι ιδανικό για το δέρμα. Με το να πίνετε τον χυμό του τακτικά θα έχετε μία απίστευτη φυσική λάμψη στο δέρμα.
5. Σύκα: Βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων. Είναι γεμάτα από φυτικές ίνες και ασβέστιο.
6. Κράνα: Τα συγκεκριμένα μούρα έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην άμεση ανακούφιση του πόνου
Αυτά τα φρούτα συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας και της ενέργειας και μας ενισχύουν τον οργανισμό μας χειμώνα - καλοκαίρι.
Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Καθαρίζουν το σώμα σε λίγες μόνο ώρες και βελτιώνουν την υγεία σε όλα τα επίπεδα.
Πρόληψη του καρκίνου:Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντικαρκινικά συστατικά, βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τιςελεύθερες ρίζες.
Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα φρούτα ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Υγεία του παχέος εντέρου: Ή πίνοντας το χυμό τους, ή τα φάτε ολόκληρα θα επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες τους που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.
Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό φρούτων τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
Ενέργεια: Ο χυμός αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση τους, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες τους, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμούς όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.
Φλεγμονή: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Οστεοπόρωση: Περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.

Δύσπνοια: Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Ο χυμός τους καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα.Επίσης βοηθούν στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του.
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό και κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, φρούτο, φαγητό και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και φαγητό
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητόΗ εικόνα ίσως περιέχει: φρούτο, φαγητό και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

1 σχόλιο:

  1. Λοιπόνε διαβάζοντας την συγκεκριμένη επιλογή από την Οδύσσεια του κ. Λυκούδη, θα αρχίσω να πιστεύω ότι με κάποια πολυεθνική εισαγωγής φρούτων έχει μπλέξει!! Χα χα χα.

    Εκειό όμως που δεν μας αναφέρει είναι το φρούτο – φάρμακο για το «λασκάρισμα» στον εγκέφαλο, για δε τόνε συμφέρει τάχα? Και από ότι φαίνεται δε πρέπει να υπάρχει στη Θιακοκεφαλονιά από την εποχή του Οδυσσέα, γιατί οι περισσότεροι τότενες λασκάδοι ήτανε εχτός από τον ίδιο και την οικογένειά του.
    Τί τσου κράταε στα ίσα τσου??
    Πανεύκολο!
    Για σπείρετε λίγο αλάτι στο μποστάνι και φάτε ωμά κάτι φρουτάκια που θα έβγουνε (σα ρεβιθάκια μοιάζουνε), είναι και λίγο αλμυρά που σε συνδυασμό με λίγη ρομπολίτσα ο κουρλονοϊός πάει βολτίτσα.

    Δοκιμασμένα πράματα και κοιτάτε μη αρχινίσετε τσι κλοπές γιατί τη πατέντα την έχω κατοχυρώσει…

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή