Με τη δέσμευση του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου για επανεξέταση του ζητήματος, ολοκληρώθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στο δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης με αφορμή την απόλυση 9 καθαριστριών του Δήμου. 

Στην διαμαρτυρία έδωσαν το παρών και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γιώργος Γαβρίλης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργοστολίου Γιάννης Κουρούκλης και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων και αντιπρόσωπος στη νομαρχιακή επιτροπή της ΑΔΕΔΥ Έφη Διονυσάτου, μαζί με απολυόμενες εργαζόμενες και άλλους εργαζόμενους που στήριξαν το αίτημα τους για διατήρηση της θέσης τους.

Αν και η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 11 ο δήμαρχος, επικαλούμενος εν εξελίξει ραντεβού με πολίτες και φορείς, δέχθηκε τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων μετά τις 12, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και την δυσφορία των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων μίλησαν για μεθοδευμένες κινήσεις με σκοπό την αποθάρρυνση των εργαζομένων. 

Συνάντηση με Θεόφιλο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο τοποθετήθηκαν οι κκ. Γαβρίλης και Διονυσάτου, οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απόλυση των καθαριστριών και μάλιστα με αιτία ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια και την γλωσσομάθειας, πρόκειται για αλλοδαπές, τη στιγμή που αυτές εργάζονται ανελλιπώς για σχεδόν 2 δεκαετίες, χωρίς κανενός είδους πρόβλημα στη συνεννόηση ή αλλού.
Στη συνέχεια ο κ. Κουρούκλης έθιξε και την νομική πλευρά του ζητήματος, ότι δηλαδή δεν στέκει η απόλυση εργαζομένου με αιτιολογικό την φυλή ή την εθνικότητα. Η νέα ΚΥΑ επιτρέπει την πρόσληψη με την προσκόμιση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκτηθεί καθότι τα κέντρα που το παρέχουν έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Μιχαλάτος τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση να μείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενες, ενώ χαρακτήρισε ανοησία την ανάγκη προσκόμισης πιστοποιητικού γλωσσομάθειας για τις συγκεκριμένες θέσεις. Κλείνοντας, τόνισε πως θα συμβουλευτεί σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα. 

Πηγή: ekefalonia.gr