Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πρώτα ανοίγουν τα καταστήματα και μετά τα σχολεία. Πότε ανοίγει η εστίαση

 Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα ενώ εξετάζεται από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους από τη δεύτερη εβδομάδα να ανοίξει το λιανεμπόριο και αργότερα τα σχολεία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα προβλέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα με χρήση ξεχωριστού κωδικού sms στο 13032.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά τη δεύτερη εβδομάδα της παράτασης του lockdown να δώσει μία μικρή ανάσα στο λιανεμπόριο με την έναρξη και πάλι του click away που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς για μεγάλη διασπορά. Αμέσως μετά και κοντά στις 15 Μαρτίου, εάν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει η σταδιακή πτώση των νέων κρουσμάτων, είναι πιθανό να ανοίξει το λιανεμπόριο και με click in shop.

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι περνά το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το λιανεμπόριο, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στις μικρότερες ηλικίες προβληματίζει του ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με τη Γ’ Λυκείου, μάλλον να μπαίνει σε προτεραιότητα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ακολουθήσουν τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων.

Πότε ανοίγει η εστίαση

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα μετά το Πάσχα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα τονίζουν ότι προς το τέλος Απριλίου θα δοθεί «σήμα» και στις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για πιθανό άνοιγμα στις 17 Μαΐου οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορούν κάποιες χώρες της Ευρώπης να ανοίξουν τα σύνορά τους και για επισκέπτες, αφού θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.

Τα εστιατόρια πάντως και τα καφέ στη χώρα μας, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση υπολογίζει να επιτρέψει το άνοιγμα τους μετά τις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα, ώστε εάν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού τις ημέρες εκείνες, να μην υπάρχει συνωστισμός σε επιχειρήσεις εστίασης.

Στην περίπτωση αυτή τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι πιο ασφαλές οι πολίτες να μετακινηθούν για το Πάσχα και να μην υπάρχει διασπορά στις μικρές επαρχιακές πόλεις. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι το Πάσχα θα μετακινηθούν στην περιφέρεια μόνο όσοι έχουν εξοχικά, κάτι που θα αποτρέψει τους εκδρομείς να πάνε σε νησιά και να αναζητήσουν εστιατόρια και café δημιουργώντας ενδεχόμενες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα.

Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα κρούσματα – Ανακούφιση οι κλίνες στον Ευαγγελισμό

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από την εξέλιξη της πανδημίας με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει στην Αττική το 90%. Συγκεκριμένα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, η χώρα καταγράφει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ πολλά είναι και τα μεταλλαγμένα κρούσματα που καταγράφονται. Συγκεκριμένα, από τα 242 νέα μεταλλαγμένα στελέχη που καταγράφηκαν την Πέμπτη:

τα 226 αφορούν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίαςτα 12 αφορούν μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικήςκαι το 1 μετάλλαξη ΟυγκάνταςΤην ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου και ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, που μίλησε στο OPEN TV. «Υπήρχαν τρία στελέχη: Το βρετανικό, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Τώρα έχουμε το στέλεχος της Ουγκάντα, της Καλιφόρνια και το υβρίδιο κορονοϊού στις ΗΠΑ. Το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό από το συμβατικό» τόνισε ο καθηγητής και ξεκαθάρισε ότι «για τα άτομα με βρετανική μετάλλαξη, απαιτείται μεγαλύτερη καραντίνα».

Ωστόσο, ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «τα εμβόλια αντιμετωπίζουν το βρετανικό στέλεχος του ιού» ενώ είναι μερική η αντιμετώπιση για το στέλεχος της νοτιοανατολικής Αφρικής. Για το στέλεχος της Ουγκάντα, επεσήμανε ότι είναι κατά 50% μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα από το συμβατικό.

Πηγή: themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου