«Τα ελληνικά είναι η γλώσσα του Ομήρου και του Αριστοτέλη. Αλλά και η γλώσσα του Σεφέρη και του Ελύτη. Αφετηρία της ιστορίας και του πολιτισμού. Πυξίδα του σήμερα και φάρος του μέλλοντος. Μια γέφυρα πάνω από σύνορα, που αγκαλιάζει τον κόσμο. Γι' αυτό μαθαίνουμε ελληνικά. Για να μιλάμε και να νιώθουμε ελληνικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που διοργανώθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνο Βλάσση.
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας ανάρτησε το προαναφερθέν βίντεο, το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εξωτερικών με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, καθώς και ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού.
«Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά», ανέφερε.
Δείτε το βίντεο με με ανθρώπους από 54 χώρες, από 5 ηπείρους που μαθαίνουν ελληνικά:
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανέφερε:
«Η 9η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που τιμούμε κατά πρώτον τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό, τον άνθρωπο που “έντυσε” με λέξεις τον Εθνικό μας Ύμνο και εμείς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τους "Αταίριαστους».
«Για εμάς -για την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα για την πολιτεία- αποτελεί προτεραιότητα η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, η στήριξη των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, όπως και των εδρών της ελληνικής γλώσσας. Από εδώ ξεκίνησε το πνεύμα. Εμείς δωρίσαμε πάρα πολλές λέξεις σε όλες τις γνωστές γλώσσες του εξωτερικού. Για αυτόν τον λόγο και εμείς οφείλουμε τη γλώσσα να την τιμάμε», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ και οι συνεργάτες μου από το υπουργείο είχαμε μια πολύ καλή ιδέα, πολύ νωρίς, πριν από τα Χριστούγεννα: να επικοινωνήσουμε με όλα τα προξενεία μας, με όλες τις πρεσβείες μας και τις αρχές μας και να ζητήσουμε –κυρίως από τα παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά στο εξωτερικό, αλλά και άλλους φιλέλληνες που σε μεγαλύτερη ηλικία θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα- να μας στείλουν λίγες λέξεις, να μας στείλουν ένα μικρό βίντεο, στο οποίο να μας δείχνουν πώς ακριβώς νιώθουν την ελληνική γλώσσα και γιατί τη μαθαίνουν. Και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Γύρω στα 500 βίντεο, από 54 χώρες, από 5 ηπείρους έφτασαν σε εμάς, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα μικρό βίντεο και ένα μεγαλύτερο βίντεο (30 λεπτών) το οποίο θα παίξει στο YouTube κα θα μπορούνε όλοι, σε όλον τον κόσμο, να το παρακολουθούν και να βλέπουν τι συναισθήματα προκαλεί αυτή η εκπληκτική γλώσσα».
Εδώ το βίντεο σε μεγαλύτερη διάρκεια
Αναφερόμενος, στον ενδιαφέρον, ξένων για να μάθουν την ελληνική γλώσσας, μίλησε για την περίπτωση μια εκ γενετής τυφλής στην Αίγυπτο, η οποία μιλά απταίστως την ελληνική γλώσσα και την έχει επισκεφθεί στο Κάιρο.
Πηγή: https://www.skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου