Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Aρθρο Σπύρος Καγκάδης

 Μήπως η Ελλάδα μας είναι όαση ανάπτυξης εν μέσω των νέων διεθνών μαύρων σύννεφων;


Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών μας μόλις αναθεώρησε προς τα... επάνω την προηγούμενη εκτίμηση του στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη της Ελλάδας μας για το 2022 στο +5,3% από +3,1% νέα μαύρα σύννεφα προμηνύουν μια νέα διεθνή ύφεση. 

Τα άσχημα μαντάτα που μόλις εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, και αποτελούν προειδοποίηση για όλο τον υπόλοιπο κόσμο μας, είναι πως ενώ οι αγορές ανέμεναν περισσότερο συρρίκνωση του πληθωρισμού στην Αμερική αυτός αντιθέτως αυξήθηκε έστω και οριακά στο 8,3% τον Αύγουστο! 

Αυτή η αρνητική εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνατό, παρά τις καλές προθέσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με την πρόσθετη κοινωνική πολιτική της διαγραφής των φοιτητικών δανείων των Αμερικανών, να συντελέσει σε περαιτέρω παγκόσμιες υφεσιακές πιέσεις! 

Το παράδοξο της απρόσμενης για πολλούς ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι πως πραγματοποιήθηκε παρά την διεθνή μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της εκεί ανόδου των τιμών των τροφίμων και της στέγασης. 

Όμως, η μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται πως θα συμβάλει μαζί και με τον πληθωρισμό (που αναμένεται να κλείσει φέτος στο 9-9,5%) και στην μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους της πατρίδας μας στο 163,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από το 193,3% του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος του 2021! Θα θωρακιστεί έτσι η χώρα μας από δυνητικές νέες επιθέσεις των αδίστακτων αγορών όπως έγιναν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και μας οδήγησαν στα μετέπειτα μαύρα χρόνια στα γνωστά πολλαπλά μνημόνια και χρεοκοπίες! 

Όποτε, δεν πρέπει να παραπονιόμαστε πως το πακέτο μέτρων νέας ενίσχυσης της Ελληνικής κοινωνίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είναι μόνο 5,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Διότι το κάθε τι που λέει και κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να έχει όπως συμβαίνει με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται από την Άνοιξη φέτος σε τεχνική οικονομική ύφεση, το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα! 
 
Τέλος, τα παθήματα των άλλων χωρών αλλά και τα δικά μας πρέπει επιτέλους να γίνονται μαθήματα μας προς χάρη της πάντα πολιτικά εύθραυστης μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας μας που (πάρα τις εξωγενείς συνεχόμενες κρίσεις που με επιτυχία αντιμετωπίζουμε του Κορονοϊού, της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, της Ενεργειακής Κρίσης, του Παγκόσμιου Πληθωρισμού και πιθανώς σύντομα μιας νέες Διεθνούς Ύφεσης) αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον εξ αιτίας και της μεγαλύτερης ακόμα άνοδο του τουρισμού μας που περιμένουμε και για το 2023! 

Σπύρος Καγκάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου