Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Η ιστορία του Πόρου Κεφαλληνίας για την ιστοσελίδα του εμπορικού συλλόγου

 (Τελος αναρτησης εχει σχολιασμους,, αν θελετε πειτε και εσεις την αποψη σας)


Ο Πορος σιγα σιγα αρχιζει παλι να "Δραστηριοποιείτε  " Ηδη εχει δημιουργηθει

ο Εμπορικος Επαγγελματικος συλλογος, και ο τοπος αποκτα επιτελους φωνη:

Στις προσεχή μερες ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση  ωστε να συζητηθουν και δρομολογηθουν δρασεις για το 2023.

Μεχρι στιγμης ενεργιες του θα δημοσιευτουν  στο αμεσο μελλον.

Ηδη μια απο τις ενεργιες που τρεχει ειναι η δημιουργια και ιστοσελιδας.

Λιγα λογια για την ιστορια του χωριου μας οπως θα αναγραφει και εκει. 

Πόρος , από αρχαιοτάτων χρόνων και από την  εποχή των προγόνων Κεφαλλήνων , είναι το πέρασμα , το διάβα του καθενός κατοίκου από το εσωτερικό του νησιού και την εσωστρέφεια προς τον έξω κόσμο και την απέναντι ηπειρωτική χώρα. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί το πλησιέστερο σημείο για το θαλάσσιο ταξίδι προς Ανατολάς και σε αυτό το σημείο αναπτύχθηκε γρήγορα το εμπόριο και η ναυτιλία. Μη λησμονούμε επίσης ότι και στους σύγχρονους χρόνους ήταν το πρώτο οργανωμένα τουριστικό μέρος της Κεφαλονιάς στο μακρινό 1964. Η << χώρα >>  ,λοιπόν , του ανατέλλοντος ηλίου , εδώ οι κάτοικοι << ξυπνούν>> πιο νωρίς από όλους , για αυτό και θεωρούν τους εαυτούς τους  πιο  << ξύπνιους >> από τους άλλους , αλλά δυστυχώς λόγω της γρήγορης δύσης του ηλίου << κοιμούνται με τις κότες >> και χάνουν τις << τελευταίες >> εξελίξεις . 


Ας πάρουμε ,όμως, τα πράγματα από την αρχή ,τα πρώτα σημάδια ζωής εμφανίζονται στην περιοχή στο σπήλαιο της Δράκαινας γύρω στο 6.000 π.Χ , το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως λατρευτικός χώρος μετέπειτα ( σπήλαιο των Νυμφών ). Κατά την μυκηναϊκή εποχή αποτέλεσε το κεντρικό λιμάνι της πολιτείας των Πρόννων στην ενωμένη τετράπολη των Κεφαλλήνων , το επίνειο το οποίο συνδέεται άμεσα με το μεγαλύτερο μυκηναϊκό τάφο της Δυτικής Ελλάδος στην περιοχή των Τζαννάτων ( πολλοί ερευνητές τον ταυτίζουν με τον τόπο αναπαύσεως του μεγάθυμου και πολυμήχανου Οδυσσέα ) . Στη συνέχεια , ο Πόρος ακολούθησε τις περιπέτειες της Κεφαλονιάς γνωρίζοντας τους κατακτητές της όπως Ρωμαίους ( 188 π.Χ )  , Φράγκους ( το 8ο περίπου αιώνα χτίστηκε και το περίφημο μοναστήρι της Άτρου με την επιβλητική του επίδραση σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο για την περιοχή ), Ισπανούς ( ονομάστηκε και  << Valia di Spagna >> το εσωτερικό του , από τους Ισπανούς κοκκινογένηδες υλοτόμους οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα περίφημα έλατα του Αίνου για την κατασκευή του στόλου τους ) ,Τούρκους ( κατά διαστήματα από το 1483 -1500 ) ,   Ενετούς 1500 - 1797 ( κατά το μεσαίωνα ονομάστηκε και << Porto Genovese >> από τους Γενοβέζους θαλασσοπόρους ), Γάλλους , Ρώσους , και τέλος Άγγλους ( 1815-1864). Λόγω δε των Άγγλων και των αποίκων Μαλτέζων ( 1826 - 1830 ) τους οποίους μετέφεραν στο νησί , ο τόπος αυτός ονομάστηκε και Νέα Μάλτα (όνειρο του Άγγλου τοποτηρητή Ch.Napier να δημιουργηθεί πρότυπος αγροτικός οικισμός ,μάλιστα είναι το πρώτο μέρος των Ιονίων Νήσων στο οποίο καλλιεργήθηκαν φράουλες ). Λίγους πριν τους καταστροφικούς σεισμούς τους 1953 στο λιμάνι του Πόρου κατοικούν μόνο δύο οικογένειες , οι Γκιαφαίοι και οι Βαλσαμαίοι ψαράδες. Μετά το 1953 κατοικείται από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ( υποχρεωτική μετακίνηση από τα γύρω χωριά εξαιτίας της αντισεισμικότητάς του ) και γίνεται ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός γνωρίζοντας μέρες δόξας και είναι το κεντρικό λιμάνι της Κεφαλονιάς για το επιβατικό κοινό.  


                                       Διαμαντάτος Αλέξανδρος

 






 

2 σχόλια:

  1. Καλά οι Γκιαφαίοι και ψαράδες το καταλαβαίνω αλλά Βαλσαμαίοι ψαράδες που βρεθήκανε στον Πόρο? Ο Άγιος τσού έστειλε από κιαπάνουθε??

    ...«Κατά την μυκηναϊκή εποχή αποτέλεσε το κεντρικό λιμάνι της πολιτείας των Πρόννων στην ενωμένη τετράπολη των Κεφαλλήνων».
    Το σωστότερο θα ήταν κατά την εποχή της φάρας του Οδυσσέα που έξυπνα οι Μινωίτες και κατόπιν οι Μυκηναίοι για εμπορικούς λόγους συμμάχησαν μαζί τους, αποτέλεσε το κεντρικό λιμάνι…

    Το λοιπόνε τη δεκαετία του 60΄ έχω παίξει ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Πόρου σε εκδρομή του Α΄ Δημοτικού Αργοστολίου και κερδίσαμε το Δημοτικό Πόρου 4 – 2 χα χα.
    Κατά το τέλος της δεκαετίας του 70΄ ήρτα καλοκαίρι με ένα κουπεράκι εκδρομή μετά μπάνιου μέσω Σάμης, Πέρασα από ένα χωματόδρομο στενό μέσα από κάτι ξερολιθιές και στο γεφυράκι λίγο πριν τα Τζαννάτα το τσιμέντο του σχημάτιζε ένα σκαλοπάτι με τον χωματόδρομο που για να μη χτυπήσω το αμάξι κατέβηκα και μπάζωσα για περάσουν οι ρόδες! Χα χα.
    Πάντως πέρασα καλά με τη παρέα μου και έχω φωτό σε σκιάδα λουλουδάτη που τώρα δεν υπάρχει κοντά στο σημερινό Fotis family δίπλα στη θάλασσα.
    Υ.Γ.
    Κάποιες παλιές εμπειρίες ενός Ρισσιάνου, από τότες που οι Ρισσιάνοι γλέπαμε τον Πόρο στην άλλη άκρη του κόσμου!

    Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Παππους μου (Γαβριελατος επωνυμο Χριστοφορος) πηρα την γιαγια μου απο κομιτατα(συνονυμο επωνυμο με της γυναικας μου) και την εφερε με γαιδαρο, πουλαγε κερασια απο το μοναστηρακι εκει πανω..! ο πεθερος μου ερχοτανε με την βαρκα του απο Χοργοτα που ειχανε περιουσια , να πουλησει ρισσιανικα σκορδα ,, και αραζε κατω απο το τωρινο μαγαζι του μελλοντα γαμπρου του, (συμπτωσεις) αλλες φορες πηγαινε και ιθακη..!
      Ιθακη πηγαινανε και απο δωθε οι Γκιαφαιοι -Βαλσαμαιοι με τα καικια τους, οπως και μελλοντικοι ψαρραδες, και φυσικα το εμποριο και απο απεναντι ελλαδα κυριως με βοδια αλλα και πολλα εμπορευματα (μονοπωλειο) εξου και η κατασκευη προσεισμικα της προβλητας στην πλατεια ,, που το λιμενικο ταμειο την αγνοει σαν κατασκευη) Εξάλου το τεραστιο προβλημα Πόρου ειναι οτι ουδεποτε εγινε η χαραξη Αιγιαλου, και ηδη καμοια 25αρια χρονια καθυστερη η μελετη για επεκταση σχεδιου πολης με οσα αυτο αποφερει,
      Ραγια ακομη πινουμε νερο απο αμυαντοσωληνες.

      Διαγραφή