Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Όταν επισκεφθήκαμε την πόλη γινόντουσαν έργα συντήρησης
Αν επιδιώκεις απόδραση από την καθημερινότητα, ένα ταξίδι είναι η τέλεια συνταγή που χρειάζεσαι. Απαιτούνται, όμως, και ορισμένα ειδικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι η φιλική συντροφιά του κάθε σου προορισμού.
Στην Ελασσόνα βρήκαμε την φιλόξενη συντροφιά στα πρόσωπα των αγαπητών φίλων Βασίλη και Έλενας Γκόλτσιου.
■ ■ ■
Φτάσαμε στην Ελασσόνα λίγες μέρες μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Η Ελασσόνα λόγω του ότι βρίσκεται σε υψίπεδο αλλά και του ποταμού που την διασχίζει δεν γνώρισε τη μανία της φύσης όπως ολόκληρη η θεσσαλική πεδιάδα.
Άλλο να διαβάζεις στις εφημερίδες, να ακούς στο ραδιόφωνο και να βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο να βλέπεις από κοντά την καταστροφή!
Και την είδαμε την επομένη όταν αποφασίσαμε να πάμε στη Λάρισα. Μόλις κατεβήκαμε στα πεδινά, παντού υπήρχαν τα τρομακτικά αποτυπώματα της πλημμύρας που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ένα μεγάλο πολυκατάστημα/υπεραγορά, ένα από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλίας, είχε τα σημάδια της λάσπης μέχρι λίγο πιο κάτω από τη στέγη. Όπως μου είπαν, τίποτα δεν διασώθηκε. Είχαν μπει οι μπουλντόζες και πέταγαν όλα τα προϊόντα στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η ζημιά ξεπέρασε τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.
Λίγο πιο κάτω είδαμε ένα επιβατικό αυτοκίνητο στη βεράντα διαμερίσματος του πρώτου ορόφου!
Σε άλλη περιοχή ορισμένες μονοκατοικίες είχαν καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από φερτή ύλη. Απίστευτες εικόνες.
■ ■ ■
Μια περίπου ώρα από την αναχώρησή μας από την Ελασσόνα φτάναμε στη Λάρισα.
Είναι πιθανότερο να κερδίσεις ένα λαχείο από το να βρεις μια θέση να παρκάρεις κοντά στο κέντρο της Λάρισας! Τελικά, βρήκαμε μια θέση και ο Βασίλης δεν μπορούσε να το πιστέψει. Σ’ αυτή τη ζωή συμβαίνουν και τα… απίστευτα.
■ ■ ■
Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι μια μεγάλη μοντέρνα πόλη, με πληθυσμό περίπου διακόσιες χιλιάδες.
Το όνομά της είναι πελασγικής προέλευσης και σημαίνει «ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη».
Σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας ιδρύθηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.
Η πόλη διαθέτει πολλά ιστορικά μνημείο που αξίζει να επισκεφθείς:
- Έχει δύο αρχαία θέατρα. Το πρώτο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., στη νότια πλευρά του Λόφου Φρούριο, και είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Υπάρχουν και ελάχιστα δομικά στοιχεία ενός άλλου θεάτρου που κατασκευάστηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
- Στη Λάρισα ο επισκέπτης θα βρει πολλά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία.
- Το 2003 αποκαλύφθηκε η κεντρική δεξαμενή Λάρισας του 3ου αιώνα μ.Χ. που χρησιμοποιείτο κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Η χωρητικότητά της είναι 2350 κυβικά μέτρα (διαστάσεις 20Χ33 μέτρα και μέσο βάθος 3,5 μέτρα).
- Ανάμεσα στα σύγχρονα μνημεία είναι ο «Γλυπτός Ποταμός» στην Πλατεία Ταχυδρομείου, και το «Μεγάλο Σιντριβάνι» στην Κεντρική Πλατεία. Και τα δύο είναι έργα της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα.
- Στη Λάρισα ο επισκέπτης θα βρει επίσης αξιόλογα μουσεία και διατηρητέα κτήρια.
Περισσότερα, όμως, γύρω από την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Γιώργος Μεσσάρης
Ο «Γλυπτός Ποταμός» στην Πλατεία Ταχυδρομείου - έργο της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα.
- Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
- Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου