Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού…

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΗ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ    
ΕΔΩ

Aπό την Κατερίνα Σκούμπα
Αν. Γραμματέα
 Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, συμμετέχοντας ενεργά στο Εθελοντικό Κίνημα και που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
O Εθελοντισμός είναι "η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος" ή ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Οι μορφές που παίρνει η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνονται διαρκώς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής με τον «Ενεργό Πολίτη», μέσα από...
 την εθελοντική του δράση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο , παρεμβαίνει καθημερινά και δυναμικά από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, κι από τη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες.
Ο Εθελοντισμός είναι ένα ελεύθερο κίνημα Πολιτών , το οποίο χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη από την πολιτεία και όχι χειραγώγηση και εξάρτηση από την πολιτική εξουσία. Ο Εθελοντισμός , δεν είναι απλά μία διάθεση κοινωνικής προσφοράς που χρειάζεται κρατική χειραγώγηση. Είναι το πιο δυναμικό , το πιο υγιές τμήμα εκείνων των πολιτών που πραγματικά παίρνουν ουσιαστική χαρά από την αίσθηση της προσφοράς, πάντα όμως μέσα από την ελεύθερη και αδέσμευτη επιλογή τους. Ο Εθελοντής είναι άνθρωπος της δράσης, είναι «κάθε μέρα ενεργός πολίτης» που αναζητά λύσεις , αλλά συγχρόνως , και τις αιτίες των προβλημάτων.
Το Εθελοντικό Κίνημα αποτελεί την πεμπτουσία της ελεύθερης επιλογής και αυτό-οργάνωσης των Πολιτών , οι οποίοι με δική τους βούληση αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, Ως κοινωνικό κεφάλαιο για την κάλυψη αναγκών οι οποίες προκύπτουν σε τοπικό εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
«Εθελοντής» είναι ο Ενεργός Πολίτης εκείνος , ο οποίος δικαιούται να απαιτεί από την κεντρική εξουσία να αναλάβει δράση για τη λύση των προβλημάτων , γιατί ο ίδιος πρώτα έχει εκπληρώσει ανιδιοτελώς το δικό του μερίδιο ευθύνης. Ο Ενεργός Πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης των εξελίξεων. Είναι ο ισχυρός και αυτεξούσιος Πολίτης , σε μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία. Είναι ισχυρός με την έννοια της δυνατότητας λήψης αποφάσεων αλλά και ελέγχου των διαδικασιών , και αυτεξούσιος με την έννοια της συμμετοχής στην συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του Δήμου ή Κοινότητάς του και ολόκληρης της χώρας του.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η αξία του εθελοντισμού δεν πρέπει να υποεκτιμάται. Ιδιαίτερα σήμερα , που η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές κοινωνικές , οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις – κρίσεις , ο εθελοντισμός όχι μόνο πρέπει να ενθαρρύνεται , αλλά και να υποστηρίζεται από εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και , ιδιαίτερα , την πολιτική συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου