Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Κινδυνεύει το...φασκόμηλο να βγει εκτός νόμου;

Τον Απρίλιο του 2011 λήγει και η τελευταία προθεσμία των κρατών-μελών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα γύρω από τη χρήση θεραπευτικών φυτών, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η οδηγία THMPD (Traditional Herbal Medical Product Directive) που αναμένεται να θέσει εκτός νόμου χιλιάδες προϊόντα εναλλακτικής ιατρικής. Οι παραγωγοί και οι διανομείς αυτών των προϊόντων είχαν στη διάθεσή τους 7 χρόνια (από το 2004 όταν εκδόθηκε η οδηγία) προκειμένου να «δηλώσουν» τα προϊόντα τους ώστε να λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί είναι αυστηροί. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν χρησιμοποιείται για 30 και πλέον χρόνια, από τα οποία τα 15 στην Ε. Ε., γεγονός που αυτομάτως «πετάει έξω» εκατοντάδες βότανα, φυτά, εκχυλίσματα, πούδρες και άλλα σκευάσματα από χώρες με παράδοση στην εναλλακτική ιατρική όπως η Κίνα και η Ινδία. (Πριν από 20 χρόνια, οι εναλλακτικές θεραπείες δεν ήταν τόσο διαδεδομένες στη Γηραιά Ηπειρο.)
Το γεγονός βέβαια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εναλλακτικές θεραπείες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και προτιμώνται από τους πολίτες έναντι των συμβατικών, κυρίως για την προληπτική και καταπραϋντική τους δράση. Οπως μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία του λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται εξαιτίας της «φυτικής ιατρικής». Είναι αλήθεια ότι η υποχρέωση αδειοδότησης και συσκευασίας χιλιάδων νέων σκευασμάτων ανοίγει τεράστια περιθώρια δράσης στις μεγάλες φαρμακευτικές που για δεκαετίες έψαχναν τρόπους να «δαμάσουν» τα έως τώρα ανεξέλεγκτα φυσικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2008 η Κίνα «εξήγαγε» στην Ε. Ε. φυτικά φάρμακα αξίας 193 εκατ. δολαρίων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά των «φυτικών προϊόντων» θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη- θα έπρεπε να υπάγονται στα φάρμακα, ώστε να διέπονται από πιο αυστηρούς κανόνες αλλά Οχι ξαφνικά ότι δεν είναι ασφαλή . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου