Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδυσσέας», «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό»(

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
 
Θέμα: Ενημέρωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδυσσέας», «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό»(2010- 2011)
 
Σας ενημερώνουμε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου (2010), άρχισαν να λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα τμήματα του προγράμματος «Οδυσσέας» για την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Η διαδικασία εγγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους για την παρακολούθηση του προγράμματος..
Το πρόγραμμα  οργάνωσε και λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η υλοποίηση του Έργου έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) που υπάγεται στη Γ.Γ.Δ.Β.Μ. Το Έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.
O «Οδυσσέας» απευθύνεται σε Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σε υπηκόους Τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση από τους Υπηκόους τρίτων χωρών του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την ελληνική Νομοθεσία
Στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας, η επιτυχία των εκπαιδευομένων οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα «Οδυσσέας» έχει ξεπεράσει το 90%.
Τα μαθήματα γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας και παρέχονται δωρεάν. Σε κάθε εκπαιδευόμενο διανέμεται εκπαιδευτικό και επικουρικό υλικό – έντυπο και ηλεκτρονικό – με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του.
Σε κάθε τμήμα μάθησης ο μέσος όρος συμμετεχόντων υπολογίζεται σε δεκαπέντε (15) εκπαιδευόμενους. Τα τμήματα δύνανται να λειτουργούν πρωινές ή απογευματινές ώρες, ανάλογα με την επιθυμία των εκπαιδευομένων και εφόσον συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υποψηφίων. Τα μαθήματα διαρκούν τρεις (3) ώρες και διεξάγονται δύο (2) έως τρεις (3) ημέρες κάθε εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση τα ωράρια προσαρμόζονται –στο μέτρο του δυνατού- στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.
Ο κάθε εκπαιδευόμενος υποχρεούται να παρακολουθήσει συστηματικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί. Το όριο των απουσιών καθορίζεται στο 20% επί του συνόλου των ωρών. Το πρόγραμμα Οδυσσέας υλοποιείται σε όλους τους νομούς της χώρας (η έδρα βρίσκεται στις πρωτεύουσες των νομών).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα Κ.Ε.Ε. όλης της χώρας.
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Για το νομό Κεφαλληνίας Πληροφορίες στα Κ.Ε.Ε. στο ισόγειο της Νομαρχίας (για την συμπλήρωση σχετικής αίτησης) και στο  τηλ. 26710 25402. Υπεύθυνη του προγράμματος για την Κεφαλονιά :Χαρά Καλογηράτου
 ΤΟ  ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΡΕΣΣ!
ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  Ε Δ Ω 
Γλώσσα μου είναι ΚΑΙ η Ελληνική!
xenoi_sxoleio_first.jpg
  •  Επτά άνθρωποι από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη , ζουν μαζί μας στην Κεφαλονιά και μαθαίνουν Ελληνικά σε νυχτερινό σχολείο στο Αργοστόλι χάρη στο πρόγραμμα ΟΔΕΥΣΣΕΑΣ και το πάθος της δασκάλας τους.
   
syggrafeas_300.jpg zevgari_a.jpg
Μαθαίνω Ελληνικά γιατί μου αρέσει αυτή η γλώσσα, η μουσική της. Μιλάω πέντε γλώσσες αλλά τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας δεν τον έχω συναντήσει σε άλλη γλώσσα.
Στο σπίτι μιλάτε ελληνικά;
A, όχι όχι. (γέλια) είναι δύσκολα.. 
Παρακολουθείτε  ελληνική  τηλεόραση;
Προσπαθουμε αλλά είναι δύσκολο. Μιλάνε πολύ γρήγορα οι παρουσιαστές και οι καλεσμένοι φωνάζουν ο ένας στον άλλον.. (γέλια) είναι αστείο πράγματι αυτό...
Κάνετε παρέα με τους χωριανούς;
Eυτυχώς έχουμε καφενείο στην Πάστρα και εκεί συζητάμε , λίγο γιατι τα ελληνικά μου δεν ειναι καλά, συζητάμε με τους συγχωριανούς για τον καιρό, για το χωριό..
Για την πολιτική;
E (γέλια) ναι, συζητάνε για την πολιτική αλλά δεν καταλαβαίνω.. μιλάνε έντονα για τα προβλήματα τους.. Προσπαθώ να τους ακούω..
Δυσκολευτήκατε να προσαρμοστείτε;
Οταν ήρθαμε νόμιζα ότι θα έχω πρόβλημα επειδή είμαι Γερμανός στην καταγωγή.. Νόμιζα ότι οι Κεφαλλονίτες , οι Ελληνες θα μισούσατε τους Γερμανούς. Ομως τίποτε από αυτά δεν συνέβηκαν. Μας δέχτηκαν χωρίς να μας ρωτήσουν ποτέ για την καταγωγή μου.. Απλά εγω φοβόμουν..
Εχουμε συγγενείς εδώ,γιατί η καταγωγή μου, λέει η Κωνσταντίνα είναι από την Πάστρα. Αλλά δυσκολευόμαστε με τα Ελληνικά. 
Μαγειρεύτε ελληνικά φαγητά στο σπίτι;
Ελληνικά αλλά και κάποια φαγητά που έχουμε συνηθίσει από την Αμερική. Εχουμε κήπο στην Πάστρα και φυτεύουμε όλα τα λαχανικά μας, έχουμε τα αυγά μας..
Ο πατέρας μου είχε ελληνικό εστιατόριο στην Αμερική και ξέρω πολύ καλά την ελληνική κουζίνα αλλά και την Αμερικανική.
Πως περνάτε τώρα με την κρίση; Mειώθηκε η συνταξή σας;
(Γελάνε) Οι συντάξεις μας είναι σε δολλάρια. Ετσι κάθε μήνα δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς θα πάρουμε. Εξαρτάται πόσο ανεβαίνει το δολλάριο.. Είναι σαν να παίζουμε στο ...Λας Βέγκας! Γελάμε μεταξύ μας "βάζεις στοίχημα πόσα θα έρθουν αυτό τον μήνα;" 
Εχετε επικοινωνία με την Αγγλική παροικία της Κεφαλονιάς;
Nαι , πηγαίνουμε με τους Αγγλους και μαθαίνουμε ελληνικούς χορούς στα Μαυράτα και το καλοκαίρι πηγαίνουμε στα πανηγύρια μας αρέσει και χορεύουμε.
Πηγαίνουμε όμως και στον Αστραίο, στο Κάστρο, σε βραδιές ποίησης και διαβάζουμε ποιήματα.. Καββαδία, Καβάφη!!
Τι μου λέτε; 
Ναι, τα ελληνικά μας εμπνέουν, δυναμώνουν την φαντασία.. είναι διαφορετική γλώσσα...
 
Κάθε σωστή λέξη που θα πουν τους γεμίζει χαρά και ικανοποίηση..
img_3534.jpg
 Αφοσιωμένοι στην δασκάλα..
img_3491.jpg
 Από συγγραφέας μαθητής πρώτης τάξης δημοτικού Ελληνικού σχολείου.. Η ζωή είναι μια ατέλειωτη εμπειρία για τον Klaus

 180568_1822346639366_1261225075_2091105_4761362_n.jpg  Η αναμνηστική..

2 σχόλια:

  1. Στον Πόρο φέτος ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα σε επίπεδο Α1 με τον Αλέξανδρο Διαμαντάτο και πάει και πολύ καλά. Αν προωθηθεί λίγο, δημιουργείται και τμήμα Α2 ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε ακόμα περισσότερα άτομα.
    ΥΓ. Ευχαριστούμε που μας βάλατε πρώτη "μούρη" :))

    ΥΓ2. Η εκπαιδεύτρια της ομάδας αστεριών που παρουσιάζονται στο Kefalonia Press

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΣ
    http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=18584&Itemid=38
    (ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΑΙ ΑΠΟ ΣΤΕΛΑ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή