Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011
Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου. Το βασικό έθιμο είναι το ψήσιμο-Τσίκνισμα κρέατος στα κάρβουνα. Συνήθως το κρέας είναι χοιρινό και λουκάνικα.
Στην Κομοτηνή ψήνουν κοτόπουλα. Συγκεκριμένα τα καψαλίζουν και τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια στέλνουν το κοτόπουλο ο άντρας στη γυναίκα και η γυναίκα στέλνει στον άντρα μπακλαβά.
Στην Κέρκυρα οι κοπέλες βγαίνουν στα καντούνια και κουτσομπολεύουν ενώ οι άντρες τους κάνουν καντάδες. Στην Πελοπόννησο ψήνουν κρέας και λουκάνικα και φτιάχνουν τσιγαρίδες και παστό από χοιρινό. Στην Κοζάνη ψήνουν λουκάνικα, τσιγαρίδες και πίνουν πολύ κρασί.
Σε όλη την Ελλάδα τη μέρα της τσικνοπέμπτης οι άνθρωποι βγαίνουν, τρώνε κρέας και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.
Πηγή: newsday.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου