Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΘΕΣΟΥΜΕ?

PostHeaderIcon Ένα σπάνιο εύρημα από τη Νεολιθική Ελλάδα: Ένα νήμα από το Σπήλαιο Δράκαινα στην Κεφαλονιά

To άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά

Το αρχαιολογικά αυτό στείρο στρώμα υπογραμμίζει την απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στη Δράκαινα για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου από το 2400 και μέχρι το τέλος του 7ου αι. π.Χ. Τα παλαιότερα πολιτισμικά στρώματα του Σπηλαίου (Εικ. 8) χρονολογούνται βάσει σειράς βαθμονομημένων ραδιοχρονολογήσεων (calibrated BC) από τα μέσα της 6ης μέχρι μετά τα μέσα της 3ης χιλιετίας, συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα περίπου 5500-2350 π.Χ. (Stratouli et al. 1999). Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες περιοδολογήσεις για το Προϊστορικό Αιγαίο, το Σπήλαιο Δράκαινα χρησιμοποιήθηκε κατά τη Νεότερη Νεολιθική Ι (ΝΝ Ι ή Ύστερη Νεολιθική για τη Δράκαινα: ~ 5500-4900/4800 π.Χ.), τη Νεότερη Νεολιθική ΙΙ (ΝΝ ΙΙ ή Χαλκολιθική για τη Δράκαινα: ~ 4800-3700 π.Χ.) και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Ι και ΙΙ (~ 3500-2350 π.Χ.).
Κάτοψη Σπηλαίου



Βιβλιογραφικές αναφορές
Στρατούλη, Γ. 2006. Η «Σπηλιά της Δράκαινας» στον Πόρο της Κεφαλονιάς: Η Προϊστορική Επίχωση. Πρώτες εκτιμήσεις από τις ανασκαφικές περιόδους 1992-1995. Στο Πρακτικά της Α΄ Αρχαιολογικής Συνόδου Νότιας και Δυτικής Ελλάδος, Πάτρα, 9-12 Ιουνίου 1996: 647-656. Αθήνα: Τ.Α.Π.Α.
ΛΟΙΠΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ  ΙΣΤΟΤΟΠΟ   http://www.drakainacave.gr
 
 

Η επιστημ. ομ. των Ανασκαφών στο Σπήλαιο Δράκαινα, Πόρος Κεφαλονιάς, προσκαλεί πολίτες & μαθητές του νησιού & της χώρας να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο ιστότοπο της θέσης www.drakainacave.gr Προετοιμάζουμε και ένα Διαδιακτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα! Ακόμη, έχουμε σαφείς προτάσεις για άμεση αξιοποίηση των ευρημάτων και του Σπηλαίου!

Georgia Stratouli
Τα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας στην Κεφαλονιά ανάγονται στους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες της Παλαιολιθικής Εποχής. Στο Σπήλαιο Δράκαινα του Πόρου, η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική δραστηριότητα παραγωγών πλέον της τροφής (αγρότες) της 6ης και της 5ης χιλιετίας (περ. 7500 χρόνια πριν), αλλά και ένα λαϊκό Ιερό των ιστορικών χρόνων (τέλος 7ου - αρχές 2ου αι. π.Χ.). Οι αρχαιολόγοι θέλουν και μπορούν να αποκαλύπτουν τα 'μυστικά' της έρευνας στο κοινωνικό σύνολο! Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στην περίπτωση της περιοχής του Πόρου!
Georgia Stratouli
Λυπάμαι, αλλά ... υπάρχουν και πολλοί άλλοι πολίτες που προσβλέπουν σε αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Πόρου! Νομίζω πως πρέπει να ενημερωθεί και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι πολίτες σφαιρικά για τις απόψεις που έχουν κατατεθεί από τους αρχαιολόγους-ερευνητές, οι οποίοι ... μελετούσαν ατέλειωτες ώρες στο χώρο της Αποθήκης-Εργαστηρίου τιμώντας την φιλοξενία του Δήμου, αλλά και την επιστήμη τους! Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο Σπήλαιο Δράκαινα (έχω την ευθύνη) μιλούν μόνα τους! Όποιος θέλει, μπορεί να το διαπιστώσει στον ιστότοπο www.drakainacave.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου