Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ».δελτίο τύπου των εργαζομένων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Α. Οπως είναι πλέον γνωστό, στις 3 Αυγούστου εμείς οι εργαζόμενες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας, ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας αιτούμενες την άμεση καταβολή των 8 μηνών δεδουλευμένων, την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2010, καθώς και την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης του χρονίζοντος οικονομικού προβλήματος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, εξαντλώντας όλα τα αποθέματα ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ που είχαμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τον τελευταίο χρόνο. Ανακοινώσαμε την απόφασή μας αυτή σε όλα τα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.
Β. Η δημοσιοποίηση του θέματος ξεπέρασε τα όρια της Kεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Ενημέρωση» της Κέρκυρας (24-9-2011), «Καθημερινή» (10-9-2011), «Ριζοσπάστης» (10-9-2011) και σε διάφορα blogs όπως enet , troktiko, inews, kranoforos, κ.ά., ενώ κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή από το Κ.Κ.Ε.

Γ. Σε δημόσια ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τη μεριά φορέων και συλλόγων προέβησαν: Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η ΕΛΜΕ –ΚΙ, το ΠΑ.Μ.Ε., η αυτοδιοικητική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σύλλογος Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, 210 εκπαιδευτικοί Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης του νομού με κείμενό τους που απηύθυναν στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, Η Ενωση Γονέων
Αργοστολίου και ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών και Κλιματιστικών Εργων Κεφαλληνίας - Ιθάκης .
Δ. Δημοσιεύτηκαν απόψεις αλλά και κραυγές, μπορούμε να πούμε, αγωνίας από μεμονωμένους συμπολίτες μας (Πέτρος Πετράτος-φιλόλογος, Σπύρος Αντωνάτος – συνταξιούχος, Μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου», Ηλίας Τουμασάτος – εκπαιδευτικός, πρώην διευθυντής του Κοργιαλενείου Ιδρύματος), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καθημερινά στις προσωπικές μας συναντήσεις εκφράζουν την συμπαράστασή τους αλλά και την αγωνία τους για το φλέγον και μείζον πρόβλημα του νησιού: «ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ».
* Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας όσους αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις Γ και Δ και τους καλούμε να μείνουν σταθερά κοντά μας μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος.

Ε. Πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις, συσκέψεις και συναντήσεις (άλλοτε με δική μας πρωτοβουλία άλλοτε όχι) με φορείς και θεσμικά όργανα: με τον Πρόεδρο του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα, με εκπροσώπους της Ν.Ο.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, με το ΚΚΕ, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, με τον δήμαρχο κ. Αλ. Παρίση, με εκπροσώπους της περιφερειακής και δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης και με το ΠΑ.Μ.Ε., ενώ το πρόβλημα συζητήθηκε διεξοδικά στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης. Συγκεκριμένα:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και Πρόεδρος του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου: Εξέφρασε την κατανόησή του, δήλωσε δε την ελπίδα του για γρήγορη λύση του προβλήματος και προσέφερε το ποσό των 5.000 ευρώ από το
Ταμείο της Μητρόπολης για να ξεμπλοκαριστεί το γραφειοκαρατικό μέρος (έλλειψη φορολογικής ενημερότητας του Ιδρύματος), ούτως ώστε να αποσταλούν τα απιτούμενα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει η δόση της ετήσιας επιχορήγησης.
Και στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Μητρόπολη Κεφαλληνίας και ειδικότερα τον Σεβασμιώτατο για την ενέργεια αυτή.
2. Εκπρόσωποι της Ν.Ο.Δ.Ε. της Ν.Δ.: Εκφράστηκε η συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.
3. Εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε.: Εκφράστηκε η συμπαράστασή τους στον αγώνα μας και κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. (14-9-2011): Νίκο Καραθανασόπουλο, Νίκο Μωραΐτη και Μπάμπη Χαραλάμπους. Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «οι μισθοδοσίες των εργαζομένων αποτελούν ευθύνη των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Οικονομικών, τα οποία όμως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη καταβολής των χρημάτων, παρακρατώντας την κρατική επιχορήγηση με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις ίδιες τις εργαζόμενες, όσο και για τη συνολικότερη λειτουργία ενός Ιδρύματος σημαντικού για το λαό της Κεφαλονιάς στο επίπεδο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
4. Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής: Υποσχέθηκε την όσο πιο άμεση καταβολή των ενοικίων προς το Ιδρυμα, κάτι όμως που έχει αργήσει, ενώ εξέφρασε δημόσια με ανακοίνωσή του την συμπαράστασή του στον αγώνα μας και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου-κρατικού χαρακτήρα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος. Απέστειλε δε σχετική επιστολή στον Υπουργείο Πολιτισμού ως εποπτεύων φορέας το Κοργιαλένειο Μουσείο, παρέλειψε όμως το Υπουργείο Παιδείας ως εποπτεύων την
Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Πρόσφατα κινείται για τη συγκρότηση Επιτροπής με βάση τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ δηλώνει πως ερευνά την περίπτωση ένταξης της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Μουσείου σε κοινοτικό πρόγραμμα.
5. Δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης: Εξέφρασε την κατανόησή του στα προβλήματά μας, υπενθύμισε τις ενέργειές του ως πρώην βουλευτής για την επιχορήγηση του Ιδρύματος και δήλωσε ότι αδυνατεί ο Δήμος να βοηθήσει οικονομικά το Κοργιαλένειο Ιδρυμα.
6. Εργατικό Κέντρο και ΠΑ.Μ.Ε.: Δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους υπέρ του αγώνα μας και του δημόσιου-κρατικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου ενώ σταθερή είναι η στήριξη και η βοήθεια τους στις ενέργειές μας.
7. «Λαϊκή Συσπείρωση»: Με παρέμβαση και εισήγηση των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τέθηκε το πρόβλημά μας για συζήτηση στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο στις 26/8/2011 και 18/9/2011 αντίστοιχα και εισηγήθηκαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, το δημόσιο-κρατικό χαρακτήρα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας στο Ιδρυμα.
8. Δημοτικό Συμβούλιο της 26/8/2011: Μετά από ενδιαφέρουσα συζήτηση και με τη δική μας παρουσία, αποφασίστηκε ομόφωνα: η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ο δημόσιος-κρατικός χαρακτήρας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας στο Ιδρυμα. (αριθμ. απόφασης 344/2011).
9. Περιφερειακό Συμβούλιο της 18/09/2011: Μετά από αποκαλυπτική συζήτηση και
με την δική μας παρουσία, αποφασίστηκε ομόφωνα: η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τον κρατικό χαρακτήρα του Ιδρύματος (αριθ. απόφασης 182-17/2011).
ΣΤ. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν τους τελευταίους 2 μήνες, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αρμόδιο και υπεύθυνο για τη λειτουργία της Κοργιαλενείου
Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, δεν έχει ούτε μία φορά συνεδριάσει. Και ενώ μια ολόκληρη κοινωνία συζητά το θέμα, αναρωτιέται και αγωνιά τι θα γίνει τα Μέλη του Κ.Δ.Σ. δεν φαίνεται να διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα. Ετσι τουλάχιστον φαίνεται, αφού δεν μας έχουν καλέσει να συζητήσουμε, αφού δεν έχουν εκδώσει μια ανακοίνωση για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για το τι κάνουν ή τι πρόκειται
να κάνουν. Εμείς και από τη θέση αυτή ζητάμε να γνωστοποιήσουν την θέση τους για το πρόβλημα.
Ζ. Τελειώνοντας νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε ένα απέραντο συγγνώμη από τους χρήστες, αναγνώστες και επισκέπτες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος για την ταλαιπωρία που υφίστανται , αλλά τους λέμε με το χέρι στην καρδιά ότι δεν πήγαινε άλλο. Η αξιοπρεπής παρουσία μας στους χώρους εργασίας καθώς και στο πλευρό των οικογενειών μας επέβαλε την απόφασή μας αυτή. Αλλωστε εργαζόμενοι είναι και αυτοί και ελπίζουμε ότι καταλαβαίνουν.

Ακόμα οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα τοπικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, που στάθηκαν στο πλευρό μας όλον αυτό τον καιρό, το καθένα με τον δικό του τρόπο, αναδεικνύοντας την σοβαρότητα του προβλήματος .

Εμείς οι εργαζόμενες στο Κοργιαλένειο Ιδρυμα παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας συνεπείς στις αρχικές μας θέσεις:
* Να καταβληθούν 100% οι δεδουλευμένες αποδοχές
* Να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ στο ακέραιο
* Να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση λειτουργίας Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου αποκτώντας κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου