Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Κεφαλονίτης επέβαινε στο υποβρύχιο “Perseus” που βυθίστηκε ανοιχτά του Κατελειού

Κεφαλονίτης επέβαινε στο υποβρύχιο “Perseus”  που βυθίστηκε  ανοιχτά του Κατελειού
Ο Κεφαλονίτης Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν επέβαινε στο Βρετανικό υποβρύχιο “HMS Perseus” που βυθίστηκε ανοιχτά του Κατελειού.

 

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1941 όταν το “Perseus” έπλεε νότια της Κεφαλονιάς... μία Ιταλική νάρκη όμως θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του. Το υποβρύχιο χτύπησε σε νάρκη και βυθίστηκε, δημιουργώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες ιστορίες επιβίωσης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


                                 Το Βρετανικό υποβρύχιο “HMS Perseus” 
 
Από το πλήρωμα του υποβρυχίου μοναδικός Έλληνας ήταν ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Μέρλιν. Η μητέρα του Αλεξάνδρα Μεταξά κατάγονταν από την Κεφαλονιά και ο πατέρας του Γεράρδος Μέρλιν ήταν γαλλικής καταγωγής, η οικογένειά του οποίου είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα.
 
Ανήμερα της γιορτής του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, έμελλε να κάνει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του



      Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν
 
Ο Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν είχε μεγάλη αγάπη για τα υποβρύχια και είχε ζητήσει από τον τότε Αρχηγό Στόλου να επιβιβαστεί στο “Perseus” και να μεταφερθεί με αυτό στην Αλεξάνδρεια ώστε να τοποθετηθεί κυβερνήτης σε ένα από τα Ελληνικά υποβρύχια.
 
10 το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 1941.
Το υποβρύχιο Perseus βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας 3 χιλιόμετρα περίπου ανοιχτά του Κατελειού στην Κεφαλονιά επαναφορτίζοντας τις μπαταρίες του  όταν χτύπησε σε Ιταλική νάρκη.
 
Το σκάφος περιστράφηκε, βυθίστηκε και κατέληξε στον βυθό της θάλασσας παρασύροντας στον υγρό τάφο τα 58 μέλη του πληρώματος και τους 2 επιβάτες, μεταξύ αυτών και ο Κεφαλονίτης Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν.
 
Μοναδικός επιζών ήταν ο Βρετανός John Capes που κατάφερε να κολυμπήσει στις ακτές της Κεφαλονιάς όπου τον διέσωσαν οι ντόπιοι.


                                   Οχηματαγωγό “Υποπλοίαρχος Μέρλιν”
Τιμώντας τον  Κεφαλονίτη Αξιωματικό, το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το όνομα του στο Οχηματαγωγό “Υποπλοίαρχος Μέρλιν” το οποίο όμως βυθίστηκε το 1972 μετά από σύγκρουση με το τάνκερ “World Hero

ενω δειτε ακόμη τις αναρτήσεις

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ,, ΜΕ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου