Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
POROSNEWS

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ηταν η σημερινή Ιθάκη, η γη του Οδυσσέα; - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΤΙ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΟΜΗΡΟΣ [ΙΛΙΑΣ Β 631-637] ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ // Αύτάρ ΄Οδυσσεύς ήγε Κεφαλλήνας μεγαθύμους. οί΄ρ΄΄Ιθάκην είχον και Νήριτον είνοσίφυλλον....... κλπ.....κλπ... δηλαδή...Ο Οδυσσέας κυβερνούσε τους περήφανους Κεφαλονίτες τους κατοίκους της Ιθάκης και του Νήριτου με τα φύλλα που σαλεύουν κλπ... κλπ...
ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ  ΠΟΥ  ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ  ΙΘΑΚΗ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ  

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!!

ΚΑΙ  ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕς,,ΑΛΛΑ  ΘΑ  ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς ΣΕ POROSVRESS
ΚΥΚΛΟΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΣΤΟ ΠΑΧΝΙΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ,  ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ!!

ΟΜΗΡΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑ

ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΑ ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΣ

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΙΚΗ

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ 

4 ΑΕΡΟΦΩΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΦΕΤΟΣ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΠΟΛΥ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Η   ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ 1   
ΚΑΙ  ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ 2, ΜΕ ΦΩΤΟ!

ΕΡΕΥΝΑ ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΘΑΚΗΣ

Η ΑΣΤΕΡΙΣ
ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΡΙΔΑΣ.

ΤΟΥ ΡΕΙΘΡΟΥ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΘΙΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΘΑΚΗ

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, ΠΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙ!

ΗΤΑΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΘΑΚΗ , Η ΓΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ?

ΚΑΙ  ΤΕΛΟΣ  ΤΟ  ΣΑΤΗΡΙΚΟ  ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

ΚΑΙ  ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ.. ΜΕ ΜΙΑ   ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΙΚΗ  ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΓΙΑ  ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΚΑΠΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΣ!!!!!!!
"Οι πρώτοι Μυκηναΐοι αποικιστές φτάνουν γύρω στα 1360 π.χ με τον βασιλιά Αγκαίο μετά από παρότρυνση του θεού Απόλλωνα."
Ο οπο'ιος  ήταν   Βασιλιάς των Λελέγων της Κεφαλονιάς και γιος του Ποσειδώνα. Πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Με διαταγή του Απόλλωνα ίδρυσε αποικία στο νησί Παρθενία ή Μελάμφυλλο και της έδωσε το όνομα "Σάμος" προς τιμή των Κεφαλλήνων της Σάμης."

(ισως βάζει και τα θεμέλεια στην καταγωγή και του Ομήρου, που αν και τυφλός δείχνει να είχε γνώση της Ομηρικής Ιθάκης!!!!!)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ     http://olympia.gr

Posted by olympiada στο Αυγούστου 30, 2009

Μια ολόκληρη εκστρατεία, μια μεγάλη πόλη, 10 χρόνια πολέμου τελείωσαν μέσα σε μια νύχτα. Η Τροία μια πόλη με τεράστια εμπορική αξία λόγο γεωγραφικής θέσης, έπεσε μετά από μια δεκαετία αιματηρών μαχών χάρη στο σχέδιο του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ο Δούρειος Ίππος ανοιξε τις πύλες της που η ανδρεία του Αχιλλέα, του Διομήδη και του Αιαντα δεν μπόρεσαν.

Τελειώνοντας λοιπόν αυτή την αιματοχυσία όλοι οι βασιλείς ξεκίνησαν την επιστροφή στην πατρίδα τους . Όλοι αργά η γρήγορα επέστρεψαν όλοι εκτός από αυτόν , τον Θείο Οδυσσέα ο οποίος προτού επιστρέψει στην πατρίδα του περιπλανήθηκε επί 10 έτη ανά την υφήλιο συναντώντας πολλά ανεξήγητα για κάποιους φαινόμενα και πλάσματα. Ο Όμηρος όπως φαίνεται από την Οδύσσεια γνώριζε την … σφαιρικότητα της γης από τις Ορφικές διδασκαλίες πράγμα που φαίνεται μέσα στο Έπος. Ο Οδυσσέας ακλούθησε μια πορεία που όποιος την παρατηρήσει θα δει μια πλειάδα “σημείων” τα οποία σύμφωνα με τις “ σύγχρονες” επιστήμες ( γεωγραφία, αστρονομία, φυσική κ.λ.π) αντιστοιχούν σε νησιά, κινήσεις πλανητών, λιμάνια και πηγές επ’αυτων, βουνά, ηφαίστεια και πολλά άλλα πράγματα που σημαίνει ότι οι πανεπιστήμονες ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν γνώση επί των θεμάτων αυτών και τα είχαν καταγράψει λεπτομερώς. Ο Οδυσσέας λοιπόν περιπλανώμενος επί δέκα έτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης από την Ίμβρο και την Λιβύη εως την Κούβα, τον κόλπο του Μεξικού και την Ισπανική Μαδέρα και όλα αυτά διασχίζοντας το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού (Gulf Stream) έφτασε τελικά στην πατρίδα του.
Ήταν όμως η σημερινή Ιθάκη η γη του Οδυσσέα;
Αυτό ακριβώς θα εξετάσουμε στην συνέχεια. Η Ιθάκη λοιπόν είναι κατά παράδοση η πατρίδα του Θειου Οδυσσέα όμως ως σήμερα τίποτα δεν έχει βρεθεί που να το στηρίζει αυτό, ενώ σε άλλα μέρη έχουν ανακαλυφθεί στοιχεία που στηρίζουν τα Έπη (Πύλος, Τροία, Μυκήνες κ.λπ. ) στην Ιθάκη δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Πιστεύεται ότι κάπου ανάμεσα στην 2η και 3η χιλιετία υπήρξε μια σύγχυση στα ονόματα των νησιών. Η Ενριετα Μερτζ μας λέει ότι τα σημερινά Ιόνια νησιά ο Όμηρος ( Οδύσσεια Α’ 245 και Ι’ 20) τα αναφέρει ως Δουλιχιον, Σάμη, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Το Δουλιχιον ένα πλούσιο σε σιτηρά και βλάστηση ήταν από τα πιο ευμεγέθη νησιά και με μεγάλη στρατιωτική ισχύ, χορήγησε στον Οδυσσέα 40 μαύρα πλοία για την εκστρατεία στην Τροία. Κάποιοι ταύτισαν το Δουλιχιο με την Κέρκυρα και την Κεφαλλήνια. Η Κεφαλλήνια είναι ένα βραχώδες νησί με μηδενική γεωργία αλλά με σπουδαία κτηνοτροφία άρα δε μπορεί να ταυτιστεί με αυτό αντίθετα η Κέρκυρα μπορεί. Όμως την ενέδρα στον Τηλέμαχο οι μνηστήρες την έστησαν ανάμεσα στην Σάμη , που ήταν και αυτή νησί, και την Ιθάκη άρα και η Κέρκυρα δεν θα μπορούσε να είναι. Ο Στράβων αναφέρει την Κεφαλονιά ως Τετραπολις. Καμία από αυτές τις πόλεις δεν υπάρχει σήμερα πλην της Σάμης οι άλλες τρεις υπάρχουν σήμερα σαν μικρές πόλεις με τα ονόματα Πάλη, Προννοι, και Κρανια. Το στενό πέρασμα που αναφέρθηκε πριν μεταξύ Σάμης και Ιθάκης θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή Κεφαλονιά είναι η Ομηρική Σάμη όμως η τοπογραφία δεν το στηρίζει αυτό και γι’αυτο κάποιοι αρχαιολόγοι λανθασμένα την παρομοίασαν με την Λευκάδα. Έτσι αν αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να αναζητηθούν στην σημερινή Ιθάκη άρα η σημερινή Ιθάκη είναι η Σάμη του Ομήρου και η Κεφαλονιά η ομηρική Ιθάκη.
Η Κεφαλονιά λοιπόν είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου στο οποίο κατά την δεκαετία του 90 έγιναν σε αυτό σπουδαίες ανακαλύψεις που στηρίζουν την άποψη ότι ο Οδυσσέας ήταν βασιλιάς Κεφαλληνίας Σάμης και Ιθάκης. Πριν τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 90 η περιοχή του Πόρου που ανήκει στον δήμο Ελειου – Προννων ήταν κυρίως γνωστή για την παρουσία της κατά την Κλασσική αρχαιότητα τότε που το νησί ήταν διαιρεμένο όπως είπαμε πριν σε τέσσερις πόλεις ( Πάλη, Σάμη, Προννοι, Κρανια).
Η περιοχή των Πρόννων περιελάμβανε όλη την ΝΑ πλευρά του νησιού ως τα μεσόγεια μαζί με το λιμάνι του Πόρου, τον Ελειο, τον Κατελειο και την Σκάλα. Η ισχυρή παρουσία μαρτυρούν οι 2 ισχυρές ακροπόλεις στην περιοχή μια στο λόφο Παχνί (στον Πόρο) και μια στο κάστρο της Συρίας στο σημερινό Παλαιοκαστρο σημείο που ήταν και το κέντρο της πόλης – κράτους των Προννων και επόπτευε όλη την περιοχή. Όποιος έχει διασχίσει από την Άνω στην Κάτω Παχνι θα έχει παρατηρήσει ότι η οχύρωση καλύπτει όλη την περιοχή και κοντά στην ΒΔ γωνία της ακρόπολης σώζεται πύλη αποτελούμενη από μεγάλους πολυγωνικούς ογκολίθους. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί κατάλοιπα οικισμών, εργαλεία από πυριτόλιθο και κεραμική των πρωτοελλαδικών χρόνων (3000 – 2000 π.χ.) πράγμα που δείχνει ότι η περιοχή είχε ζωή από τα προϊστορικά χρόνια . Οι Προννοι από τότε ως τα Ιστορικά χρόνια ήταν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη ( συμμετείχε στην Β’ αθηναϊκή συμμαχία 357π.χ) αρκετή για να αποτρέψει τον Φίλιππο Δ’ να την πολιορκήσει. Πιο συγκεκριμένα ο αρχαιολόγος Δρ Κολώνας ανακάλυψε στο διάστημα 92- 94 δυτικά της ακρόπολης των Προννων στην θέση Μπούρτζι Τζαννατων βασιλικό θολωτό τάφο με τα ευρήματα να συμφωνούν ανάμεσα στο 1400 – 1350 π.χ. Μέσα σε αυτόν βρέθηκαν πολύτιμα χρυσά και ασημένια κτερίσματα και σφραγιδόλιθοι. Αργότερα στα ελληνιστικά χρόνια ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για τελετές ηρωολατρείας.
Μετά από όλα αυτά λοιπόν τίθεται το ερώτημα γιατί οι Έλληνες αρχαιολόγοι αδιαφορήσαν για όλα αυτά; Τόσο φοβίζει το κατεστημένο η απόδειξη ότι ο Οδυσσευ ητο βασιλεύς Κεφαλλήνιας, Σάμης και Ιθάκης και όχι απλά της Ιθάκης όπως όλοι χείριστα στηρίζουν; Αναμένουμε την απάντηση…
ΠΗΓΕΣ:
Ιωάννου Πασσά:Η Αληθινή προιστορία
Ενριέττα Μέρτζ:Ατλαντίς
Φυλλάδιο πεζοπορικής διαδρομής Πόρου Κεφαλλονίας Δήμου Ελειού- Πρόννων
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΟY:
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
http://egersis.blogspot.com/2009/08/blog-post_4515.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου