Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΕΤΣΕΤΕΣ


Ολυμπια ΤραυλουKεφαλονια ενας Παραδεισος στο Ιονιο!

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΕΤΣΕΤΕΣ

Με λύπη διαπιστώνω ότι η "Κεφαλονίτικη ντοπιολαλιά", η γλώσσα του νόνου και τση νόνας μας, με τη πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται και αλλοιώνεται, η δε νέα γενιά τση Κεφαλονιάς χάνει τη "παραδοσιακή λαλιά" της.

Επίσης παρατηρώ ότι στα ρεστωράν, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ τση Κεφαλονιάς, απουσιάζει η Κεφαλονίτικη μουσική, σα να μην είχαμε ποτές καντάδες, άριες, ορχηστικά, που να μας θυμίζουν, ότι πράγματι βρισκόμαστε στο Νησί μας και όχι αλλούθενε. Ακούω με έκπληξη Βίσση, Αντύπα, Νταλάρα, Βανδή και άλλους τραγουδιστάδες και ψάχνω ν' ανακαλύψω κάποιο μαγαζί, που να παίζει Κεφαλονίτικη μουσική, αλλά αντίς γι' αυτό τ' αυτιά μου ακούνε Κρητικά, Αιγαιοπελαγίτικά, Ρεμπέτικα, Κεφαλονίτικα όμως τίποτις, τσιμουδιά, σα να τα πήρε ου διάουλος. 
Στο Τζάντε όμως υπάρχουνι κομπανίες που παίζουνε Ζακυνθυνές και Επτανησιακές καντάδες. Σε φίλους μαγαζάτορες, που έχω επισημάνει το πρόβλημα, μου απαντάνε ότι : "αυτά θέλει ο κόσμος".
Είμαι σίγουρη όμως ότι τόσο οι Άγγλοι, οι Ιταλοί κλπ τουρίστες, όσο και οι Έλληνες επισκέπτες του Νησιού μας, έρχονται στη Κεφαλονιά εκτός των άλλων για να γνωρίσουν τη Κεφαλονίτικη κουζίνα, μουσική και χορούς και έχουνε ευαισθησία για την ξεχωριστή κουλτούρα μας.
Άσε πιά τα παραδοσιακά πανηγύρια του Αυγούστου, που έχουνε καταντήσει πραγματικά "για τα πανηγύρια", αφού ο Μπάλος, ο Διβαράτικος, ο Μέρμηγκας, ο Κουτσός, ο Σταυρωτός κλπ αποτελούν την εξαίρεση και έρχονται στη τρίτη θέση μετά τα μπουζούκια και τα υπόλοιπα ελαφρολαϊκά και παραδοσιακά τση Ελλάδος.
Όσο για τσι περίφημες "καντρίλιες" μας, έχουνε μπεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο τση Ιστορίας με μπόλικη ναφθαλίνη.
Εφτούνα πάλι τα τουριστικά φαγητά, που σερβέρνουνε τα εστιατόρια, καμία σχέση δεν έχουνε με τη παραδοσιακή, σπιτικιά Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, την αλιάδα, το μπουργκέτο, κλπ ρετσέτες
τση νόνας μας, ή είναι πολύ κακές απομιμήσεις τους, γιατί οι σημερινοί επιχειρηματίες προτιμούν το εύκολο, το γρήγορο και όχι το ποιοτικό.
Στη Κέρκυρα όμως υπάρχει πλήθος εστιατορίων, που προβάλλουν το παστιτσάδο, το σοφρίτο, κλπ Κερκυραϊκές ρετσέτες.
Διά ταύτα το λοιπόνε, όσοι οι αφεντιές σας ασχολείστε με τα πολιτιστικά και τουριστικά του τόπου και όσοι είστε Δημαρχαίοι, Σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι και παράγοντες μάθετε ότι : η Κεφαλονιά μας είναι και πρέπει να μείνει και να φαίνεται Κεφαλονιά και όχι τίποτις άλλο, ή "δήθεν", ή "μαϊμού".
Για να μην ξεχνάμε ποιοί είμαστε και που πάμε, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Γιατί λαός χωρίς μνήμη, ντοπιολαλιά, παράδοση, δεν έχει ελπίδα και μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ τη Σταματία Βιτσεντζάτου, την Αντιγόνη Αποστολάτου, που προβάλλουν με τσι "Κεφαλονίτικες κουβέντες" τη ντοπιολαλιά και τσι ρετσέτες τση Κεφαλονιάς μας, τον Ορέστη Καππάτο, Κρις Σουρβάνο, Σταύρο Χριστοφοράτο, Γιώργο Γκιάφη και όλους εσάς, που προσπαθείτε μέσα απ' όλα τα Κεφαλονίτικα sites να προωθήσετε τη ιστορία και την παράδοση αυτής, που κάποτε ήταν "η Ιόνιος Πολιτεία".
Ολυμπία Τραυλού.
Γιωργος Γκιαφης και εμεις ευχαριστουμε Ολυμπια ,και ελπιζουμε και η προσπάθεια σου με τα Ιστορικα Αννινατα-Ασπρογερακα να πιασει τοπο,, και επιτελους αυτό που τόσα χρόνια δεν εχουν κάνει να το δουμε συντομα!!
 

Γιωργος Γκιαφης τιμης ενεκεν στην πολυ μεγαλη σεναριογραφο-Δημοσιογραφο-αρθρογραφο Νονα σου ,, την "Παυλινας Πετροβάτου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου