Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ γεωγραφικώς, αλλά ΜΟΝΟΝ «τοπογραφικώς» επί ενός «χάρτη» (από μηδενική βάση)!«Τι θαρρώ πεζός εδώ δεν ήρθες» τί θέλει να πεί αυτό ακριβώς?Μα σίγουρα ότι η Ιθάκη είναι νησί και άγνωστος άνθρωπος δεν μπορεί να πάει στο παλάτι του Οδυσσέα πεζός. Άρα μπορεί να είναι η σημερινή Ιθάκη και οποιοδήποτε νησί εκτός...
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS

και  νεο σχολιο «τοπογραφικώς» επί ενός «χάρτη»στο 
Σήμερα, καταθέτω ενδεικτικά, ένα «πρόβλημα» προς συζήτηση-έρευνα.
Αποσπασματικά θέτω κάποιες μεταφράσεις του πρωτοτύπου, με ιδιαίτερη έμφαση στους στίχους 25 και 26.
Σοπός είναι ο καθορισμός ενός «τόπου» της περιγραφής αυτής του Ομήρου, (σημειώνω όχι ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ γεωγραφικώς, αλλά ΜΟΝΟΝ «τοπογραφικώς» επί ενός «χάρτη» από μηδενική βάση)! 

Μια μεταφορά-αναπαράσταση δηλαδή της περιγραφής, βασιζόμενη στους δύο αυτούς στίχους (25-26) με σαφή έμφαση σε τέσσερα κύρια σημεία τους:
«χθαμαλὴ», «πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται», «πρὸς ζόφον», «ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε».
Εύλογο είναι, ο «τόπος» αυτός, να είναι ίσα (ίσαλος) σχεδόν με το επίπεδο της θάλασσας ή να γειτνιάζει εν ήδη τινός χερσονήσου ή αβαθή ισθμού με ηπειρωτικό τινά τόπον, «χθαμαλὴ», να βλέπει ανεμπόδιστα το Ηλιοβασίλεμα μέχρις «βυθίσεως» του Ήλιου στο πέλαγος, «πρὸς ζόφον», ενώ αντίθετα να στερείται της έγερσης του ήλιου από το πέλαγος, ένεκα φυσικών εμποδίων, «ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε», (πιθανών υψηλών οροσειρών ή υψηλού όρους), δηλαδή της Ανατολής, αφού ο τόπος αυτός «πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται»!

Ραψωδία ι’
Πρωτότυπο
Στίχοι 21-26
...ναιετάω δ᾽ Ἰθάκην ἐυδείελον· ἐν δ᾽ ὄρος αὐτῇ
Νήριτον εἰνοσίφυλλον, ἀριπρεπές· ἀμφὶ δὲ νῆσοι
πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι,
Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος.
αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται
πρὸς ζόφον, αἱ δέ τ᾽ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε…

μεταφράσεις:
1η Αργ. Εφταλιώτη.
...και κατοικώ στο λιόλουστο το Θιάκι, που έχει απάνω
το Νήριτο, τρανό βουνό που σειεί αψηλά τα φύλλα,
κι ολόγυρα πολλά νησιά το ΄να κοντά ΄ναι στ΄ άλλο,
η Σάμη και το Δουλιχιό, κι η Ζάκυνθο η δεντράτη.
Ετούτη χάμου απλώνεται στα πέλαγα της Δύσης,
τ΄ άλλα νησιά ΄ναι ξέχωρα, στ΄ ανάβλεμμα του ήλιου...

2η Καζατζάκη-Κακριδή
...Πατρίδα μου είν΄ η Ιθάκη η ξέφαντη, με το καμαρωμένο
το Νήριτο, το φυλλοσούσουρο βουνό της, κι ένα γύρο
νησιά πολλά προβάλλουν, όλα τους κοντά κοντά βαλμένα,
η Σάμη, η δασωμένη Ζάκυθο και το Δουλίχιο· κι είναι
η Ιθάκη χαμηλή, στο πέλαγο ψηλά ψηλά, στη δύση,
μα τ΄ άλλα αλάργα στου ήλιου βρίσκουνται και στης αυγής τα μέρη...

3η Ζης. Σιδέρη
...και κατοικώ στο ξέφαντο, το φημισμένο Θιάκι,
πόχει το Νήριτο βουνό, ψηλό και δεντρωμένο,
κι ολόγυρα πολλά νησιά, το να κοντά με τ’ άλλο,
τη δασωμένη Ζάκυνθο, τη Σάμη, το Δουλίχι.
Πιο κάτω απ’ όλα, χαμηλό το Θιάκι, στου πελάγου
τα δυτικά, κι ηλιόβγαλμα κοιτάζουν όλα τ’ άλλα...

4η James Diggle, in Bittlestone et al., 2005
...Bright Ithaca is my home: it has a mountain,
Leaf-quivering Neriton, far visible.
Around are many islands, close to each other,
Doulichion and Same, and wooded Zacynthos.
Ithaca itself lies low, furthest to sea
Towards dusk; the rest, apart, face dawn and sun...

Dusk=Λυκόφως
Face danw and sun=φάτσα στο Λυκαυγές.

9 σχόλια:

 1. Να το παλέψουμε φίλε μου:
  Σε αυτήν αφήγηση μας παρουσιάζεται τοπογραφικά ένας τόπος μέσα σε άλλα νησιά με τα γνωστότερα Ζάκυνθο, Σάμο, Δουλίχιο από τα οποία η Ζάκυνθος γνωστότατη για τα δάση της.
  Τώρα το μέρος αυτό ξεχωρίζει εύκολα λόγω και του ύψους του από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά παρά ταύτα είναι σχετικά χαμηλό ως προς τον περιβάλλοντα χώρο πράγμα οξύμωρο αρχικά μια και το βουνό του το Νήριτο παρουσιάζεται αρκετά ψηλό.
  Αν και το Νήριτο λοιπόν ανήκει στην Ιθάκη η ίδια δεν είναι τόσο ψηλή αλλά χαμηλότερη πιο “ταπεινή” θα έλεγα.
  Εδώ υπάρχει το πρόβλημα, αν θα εκλάβουμε την Ιθάκη σα τμήμα νησιού που υπάρχει το Νήριτο, ή είναι η ίδια νησί γιατί το “αἱ δέ τ᾽ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε” μάλλον νησί τη θέλει και μάλιστα Δυτικότερα από όλα τα άλλα.
  Το τελευταίο σαν (Δυτικότερα των άλλων) αντιτίθεται στην ερμηνεία του “αμφί” σαν ολόγυρα, πέριξ και το αναγάγει στην ερμηνεία του από δω κι από εκεί, αριστερά και δεξιά δηλαδή. Τώρα το αν σκιάζεται από άλλο νησί πιθανολογώ ότι μπορεί και να συμβαίνει, αλλά μπορεί και να είναι ελεύθερη μετάφραση.
  Οι πιθανότητες είναι πάντως να σκιάζεται.
  Λέω να σκιάζεται από άλλο νησί και όχι οροσειρά στεριάς γιατί θα πρέπει να δεχτώ ότι ο τότε κόσμος δεν είχε την αίσθηση της Ανατολής – Δύσης και απλά το “ζόφον” το χρησιμοποιούσε σαν έκφραση οτιδήποτε σκιερού.
  Εδώ όμως ο Όμηρος διευκρινίζει προς “ζόφον” που δείχνει κατεύθυνση και όχι απλή τοποθεσία “εις ζόφον”.

  Σπ. Ρόκκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ζοφερες σκέψεις!! πάντως η επιτυχία με όλους αυτούς τους προβλήματισμους όλων μας,, να παρακινήσουμε λιγάκι και την νεολαία μας,, να συνεχίσουν την αναζήτηση και στο απότερω μέλλον,, γιατι τα τωρινά μυαλά πολλων εουν φρενάρει την όλη κατάσταση! 3.500 χρονια τα μυστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί,, διοτι,, ίσως η μελλοντικη από τα Ομηρικά μας χρόνια δεν το επέτρεψε, αν η επόμενη γενιά το πάρει λίγο πιο ζεστά ,,πιστευω θα μας φέρει και τις απαντήσεις! Απαντήσεις θαμένες,, που περιμένουν τους ικανούς να τις βρουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μελλοντικη από τα Ομηρικά μας χρόνια ΠΑΙΔΙΑ ,ήθελα να γράψω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ σας για την ευγενή συμμετοχή σας!
  Θα πρέπει όμως, να σας υπενθυμίσω ότι λέγοντας να αρχίσουμε από μηδενική βάση, ας ξεχάσουμε τον περιβάλλοντα χώρο και ας ασχοληθούμε με το μείζον. Την οριοθέτηση σε έναν "άγνωστο" χώρο ενός νησιού ( ή τινός χερσονήσου με αβαθή ισθμό) που γειτνιάζει με ηπειρωτικό τινά τόπον! Δεν τίθεται το θέμα a priori ότι χρησιμοποιόντας τον όρο γειτνιάζει με ηπειρωτικό τινά τόπον, αυτός ο τόπος σώνει και καλά πρέπει να είναι ένα τμήμα μίας ευρύτερης σε έκταση ηπειρωτικής γης, μπορεί κάλλιστα να είναι και μία μεγαλύτερη σε έκταση νήσος! Όλα τα ενδεχόμενα είναι αποδεκτά, έως ότου σε επόμενο επίπεδο ερεύνης ασχοληθούμε με το αν από τα στοιχεία που θα καταθέτουμε, αυτό που γειτνιάζει θα μας "υποδείξει" αν αυτό είναι "χώρα" ή άλλο νησί! Επίσης, ως αναφορά στη λέξη "ζόφος" θα πρέπει να δοθούν οι ερμηνείες εκείνες που "ταιριάζουν" με την συγκεκριμένη περιγραφή, καθόσον επιδέχεται πολλές ερμηνείες, μία από αυτές δώσατε ήδη με το "σκιερός"(=μουντός). Θα καταθέσω κι εγώ τη δική μου ερμηνεία, ως Λυκόφως! Αυτή η ερμηνεία δεν την δίδω αυθαιρέτως, αλλά συσχετίζοντας την "αντίθετή" της λέξη που αναφέρει ο ίδιος στίχος της "πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν" (Ανατολής) Λυκαυγές! Επίσης, θεωρώ κρίσιμο η υπόψη "έρευνα" να λάβει ΔΕΔΟΜΕΝΑ τις γεωγραφικές συντεταγμένες και μορφολογικές γεωλογικές διαμορφώσεις, της τότε εποχής που αναφερόμαστε! Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι εύκολο να προσδιοριστούν, μέσα από annimation του Πολικού Βορά, δηλαδή του αστεριού στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, που ήταν ο κύριος οδηγός του καθορισμού του γεωγραφικού βορά των περισσότερων αρχαίων λαών της γης! Για τις γεωλογικές μορφολογικές αναπαραστάσεις, θα πρέπει, με τις όποιες επιφυλάξεις, να αναζητηθούν σε αντίστοιχες έρευνες, εγνωσμένης φήμης, γεωμορφολογικών ερευνητικών κέντρων του κόσμου! Η "αναγωγή" τους σε σημερινά αντίστοιχα ΔΕΔΟΜΕΝΑ, θα μας απασχολήσει για τον συσχετισμό τους, σε επόμενες ενότητες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάτι επίσης σημαντικό στην έρευνα αυτή είναι να ληφθούν υπόψη, οι "χρονολογήσεις" της συμβατής Ιστορίας, με τις όποιες ενστάσεις που μεταθέτουν τα γεγονότα της "Οδύσσειας" σε βαθύτερα χρονολογικά όρια, όπως για παράδειγμα...(η συμβατή Ιστορία δέχεται όριο χρόνου γεγονότων 1350-1250 πΧ), , το 1650πΧ, το 3000πΧ ή ακόμη και στα βάθη των 9000ετών πΧ.! Οι απεικονίσεις των τριών χρονολογικών παραδειγμάτων που καταθέτω, θα βοηθήσουν για μια ουσιαστικότερη πορεία των ερευνών, που λαμβάνει τα πάντα υπόψη της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ,,ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ http://porosnews.blogspot.com/2015/03/blog-post_78.html

   Διαγραφή
 7. Η Οδύσσεια του Όμηρου με τέχνη είναι γραμμένη
  Το παλάτι που ευρίσκεται σοφά προσδιορίζει
  και με μεγάλη ακρίβεια την θέση του ορίζει.
  Εκεί που ναι πραγματικά. Σ όλη την οικούμενη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ http://pronoikefalonias.blogspot.com/2015/05/blog-post_25.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή