Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!


 Αυτοκρατορίας. Οι Φράγκοι δεν περιορίστηκαν στην κατάληψη της Πόλης, αλλά διέπραξαν και απίστευτες λεηλασίες και σφαγές. Μάλιστα, η έκτασή τους ήταν τέτοια, που οκτακόσια και πλέον χρόνια αργότερα ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ορθοδόξους στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Μολονότι αργότερα οι Έλληνες επανέκτησαν την Πόλη, η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 1430 να περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μορέως. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για βοήθεια από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών δημιούργησαν τρομερές διενέξεις μεταξύ των ενωτικών και των ανθενωτικών. Οι προσπάθειες του επόμενου αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, να εξασφαλίσει τη βοήθεια του πάπα, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Συνόδου της Φλωρεντίας, συνάντησαν την πιο σκληρή αντίδραση των ανθενωτικών, οι οποίοι δήλωναν απροκάλυπτα πως προτιμούσαν να δουν στο μέσο της οδού τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα.
Την ίδια εποχή αναρριχήθηκε στον οθωμανικό θρόνο ο αδιάλλακτος Μωάμεθ Β΄, που διαδέχτηκε το μετριοπαθή πατέρα του, Μουράτ Β΄. Πρωταρχικός στόχος του νέου σουλτάνου ήταν να κυριεύσει την Κωνσταντινούπολη. Το κατάφερε έπειτα από πολιορκία 55 ημερών. Η Άλωση της Πόλης έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.

2 σχόλια:

  1. Η πτώση της Πόλις λοιπόνε μιας πόλης που εξυπηρετούσε και τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά που η τύχη της ήταν προδιαγεγραμμένη. Απλά τα τελευταία χρόνια παρέμενε ελεύθερη μάλλον για να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ Μωαμεθανών – Φράγκων. Τώρα γιατί τόσο κλάμα και οδυρμός δεν ξέρω όσο και αν ακούγεται παράξενο από τους περισσότερούς μας.
    Γεγονός είναι ότι κρύβονται πολλά πίσω από αυτό το κλάμα γιατί όλοι για τα μπάζα ήτανε.
    Οι ορθόδοξοι? Πολύ ύποπτος ο ρόλος τους.
    Οι Καθολικοί? Ούτε να ακούν Κωνσταντινούπολη.
    Οι Μωαμεθανοί φοβόντουσαν τη κατάληψη και το άγνωστο.
    Οι Έλληνες? Πολύ περισσότεροι οι πολιορκούντες από τους πολιορκούμενους.
    Οι Φράγκοι χειρότεροι από τους Μωαμεθανούς, Μεσαίωνας γαρ.
    Η Πόλη δεν ήταν πλέον εμπορικό σταυροδρόμι άρα έσοδα μηδέν.
    Τυπικά έπεσε, ή προδόθηκε?
    Σφαγές κατά την πτώση σχετικά μηδενικές γιατί??
    Οι σχέση Γεννάδιου και Μωάμεθ πορθητή με τη μάνα τη χριστιανή?
    Τι ρόλο έπαιξαν οι Νοταραίοι πρωτοξάδελφα του Παλαιολόγου?

    Πιστεύω λόγω επιπέδου συμμετοχής να ξεφύγει η εκδήλωση από τα πολλά ταρατατζούμ – ταρατατζούμ γιατί οι καιροί απαιτούν κόσμο ανοιχτομάτη που έλεε κι ο νόνος μου.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά στα «μπάζα» δεν ανήκε ο Παλαιολόγος Πανέξυπνος και ηρωικός !!

    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή