Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Απόβαση γερμανών στα Βάτσα Παλικής



“Fratelli d’ Italia, Ι’ Italia s’ e desta..”
“Καλύτερα μίας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια,
σκλαβιά και φυλακή”
Σεπτέμβριος 1943. Η Ιταλία υπό τον Στρατάρχη Μπαντόλιο , στράφηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Στα Ιόνια Νησιά η αναγγελία της είδησης αυτής, δημιούργησε εκδηλώσεις χαράς και εκρηκτικού ενθουσιασμού στις τάξεις των Ιταλών αξιωματικών & στρατιωτών . Όμως αυτές οι φρούδες ελπίδες για γρήγορο επαναπατρισμό, εξανεμίστηκαν μέσα σε λουτρό αίματος, πριν να τελειώσει ο τραγικός εκείνος Σεπτέμβρης. Ο γερμανικός ναζισμός, απλώνοντας τις φτερούγες του πάνω από την Επτάνησο, έδειξε το πιο σκληρό και το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του.
Μονάδες του Ιταλικού Στρατού, της Μεραρχίας ACQUI με πρωτεργάτες αντιφασίστες αξιωματικούς και στρατιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τις γερμανικές δυνάμεις του 22ου Σώματος Ορεινών Μεραρχιών (στις οποίες ήταν ενταγμένοι, εκτός των Βαυαρών, Αυστριακοί και Κροάτες). Οι γερμανικές δυνάμεις, με βάση την Πρέβεζα, αποβιβάστηκαν στα νησιά. Μετά από σειρές μαχών και ανελέητων βομβαρδισμών, τόσο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και σε ανοχύρωτες πόλεις, όπως το Αργοστόλι στο οποίο καταστράφηκαν πολλά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώθηκε μεγάλος αριθμός εκτελέσεων των δυνάμεων που συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα, την Ζάκυνθο αλλά κυρίως στην Κεφαλονιά, όπου εξοντώθηκε το σύνολο της Ιταλικής Μεραρχίας, υπό τον Στρατηγό Gandin.
Ο λαός των Επτανήσων αταλάντευτα πιστός στα ιδεώδη του συμμαχικού αγώνα, βοήθησε τους Ιταλούς στρατιώτες. Οι αντιστασιακές οργανώσεις της Κεφαλονιάς με μικρές ένοπλες δυνάμεις συμπολέμησαν με την μεραρχία ACQUI, δείχνοντας υψηλού επιπέδου αλληλεγγύη που έφτανε στα όρια της θυσίας, αφού αρκετοί ένοπλοι αντιστασιακοί συμπαρατάχθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τις Ιταλικές δυνάμεις και εκτελέστηκαν μαζί τους, αμέσως μετά την σύλληψή τους. Οι καταστροφές στις πόλεις και τα χωρία, ανυπολόγιστες και οι νεκροί άμαχοι από τους βομβαρδισμούς των STOYKAS γύρω στους 400. Αλλά και η συμπαράσταση των κατοίκων των νησιών, μετά την ολοκλήρωση των εκτελέσεων, σημαντική αφού υπολογίζεται ότι εξαιτίας της τόλμης των κατοίκων, σώθηκαν 1500 Ιταλοί που κρύφτηκαν, προστατεύθηκαν και διέφυγαν, κάτι που το πλήρωσαν οι πολίτες αργότερα, με εκτελέσεις.
Η ανωτέρω σύντομη αναφορά θα αναλυθεί, ξεκινώντας από αύριο αλλά και τις επόμενες μέρες στην ομάδα μας, έτσι ώστε να μπορούμε ανά ημέρα να παρακολουθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα , μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου , ημερομηνία που έληξαν οι εκτελέσεις των Ιταλών από τις ΑυστριακοΓερμανοΚροατικές φασιστικές δυνάμεις.

ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
(ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ) ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16 Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Πέμπτη

Η χαμένη ευκαιρία του Στρατηγού Gandin και της μεραρχίας Aqcui
Η ημέρα αυτή βρήκε τους Ιταλούς να έχουν εξουδετερώσει τους γερμανούς στην περιοχή Αργοστολίου, να έχουν απωθήσει τμήματα του γερμανικού πεζικού στην γραμμή Κουρουκλάτα - Κοντογουράτα - ορεινός όγκος Δάφνι Κολόνα – Ακλεβούνι και να έχουν δημιουργήσει απώλειες στους εναπομείναντες Γερμανούς στο Ληξούρι. Παρά τις επίμονες παροτρύνσεις στελεχών του Ιταλικού επιτελείου, του υπίλαρχου Ανδρέα Γαλιατσάτου, επικεφαλής της συμμαχικής αποστολής στην Κεφαλονιά και στελεχών της Εθνικής αντίστασης υπό τον έφ. Αντισυνταγματάρχη Θέμη Καββαδία, ο στρατηγός Gandin παρέμεινε αδρανής. Αν ήταν πιο τολμηρός, θα μπορούσε να είχε κινηθεί γρήγορα προς Ληξούρι και με δεδομένο ότι οι Ιταλοί, είχαν αυτήν την χρονική στιγμή, πρωτοβουλία κινήσεων, πέτυχαν να μειώσουν το πολεμικό μέτωπο και διατηρούσαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, θα μπορούσαν, παρά την υπεροχή της γερμανικής αεροπορίας, να εξαναγκάσουν τον αντισυνταγματάρχη Barge να λάβει δύσκολες, για τους γερμανούς, αποφάσεις. Οι συλληφθέντες στρατιώτες του τμήματος Fauth αρχικά οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Κούταβο, μαζί με αυτούς που είχαν συλληφθεί στην μάχη της οικίας Μελά στο Αργοστόλι και εν συνεχεία με συνοδεία Ιταλών και Ελλήνων αντιστασιακών, οδηγήθηκαν στην περιοχή Αγ. Παρασκευής Τρωϊαννάτων, στο εκεί ισχυρό ιταλικό στρατόπεδο.
Δυνάμεις ιταλικού πεζικού υπό τον λοχαγό Neri και υπολοχαγό Bonacchi με συνοδεία ελαφρών πυροβόλων, διετάχθησαν από την Σάμη να κινηθούν προς Διβαράτα, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την γέφυρα «Χειμωνικού», σημείο στρατηγικής σημασίας στον δρόμο Θηνιάς – Αγκώνα – Μύρτου. Όμως γερμανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει και ανατινάξει την γέφυρα. Οι ιταλοί πήραν θέσεις μάχης στον δρόμο και κινήθηκαν στο βουνό πάνω από την γέφυρα, όπου εκεί οχυρώθηκαν και διανυκτέρευσαν.
Οι γερμανοί δεν έμειναν αδρανείς, αντίθετα με τον στρατηγό Gandin. Πρώτο τους μέλημα ήταν η ενίσχυση του Barge. Περίπου στις 15.00 μμ κατέφθασαν στην παραλία «Βάτσα» Παλικής τρία γερμανικά πλοιάρια – φορτηγίδες και αποβίβασαν ανενόχλητα, περίπου 400 άντρες του 98ου συντάγματος του σώματος ορεινών κυνηγών (Gebirgsjaeger) με ελαφρύ πυροβολικό από την Πρέβεζα.
Τα γερμανικά αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως «stukas» από τις πρωϊνές ώρες, συνέχισαν τους βομβαρδισμούς και τους πολυβολισμούς, μέχρι εξαντλήσεως πυρομαχικών και αφού επανεξοπλίζονταν στα αεροδρόμια Αράξου και Αγρινίου, έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι στον κεφαλονίτικο ουρανό, κτυπώντας θέσεις πυροβολικού, αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, τμήματα πεζικού και αποθήκες πυρομαχικών. Ο βομβαρδισμός με εκρηκτικές βόμβες αλλά και εμπρηστικές, συνεχίσθηκε μέχρι τις τελευταίες απογευματινές ώρες. Οι απώλειες τους, την ημέρα αυτή, ανήλθαν σε 5 αεροπλάνα από τα αντιαεροπορικά πύρα των Ιταλών. Η κυριαρχία της γερμανικής αεροπορίας στον ουρανό, ήταν απόλυτη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση των ιταλικών στρατευμάτων.
Η πόλη του Αργοστολίου δέχθηκε εκατοντάδες εμπρηστικές βόμβες με το σκηνικό καταστροφής να επεκτείνεται εκτός από τις Απανώστρατες και σε σημεία στα οποία είχαν την έδρα τους, Ιταλικές μονάδες (Περιοχή σισσιώτισας, Γεωργική σχολή κλπ) . Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι πλήγματα δέχθηκαν και πολλά κτίρια, όπως τα θέατρα «Κέφαλος» και «Απόλλων» η Εθνική τράπεζα, πολλές εκκλησίες, αλλά και ολόκληρες συνοικίες, όπως η συνοικία Αγίας Παρασκευής στην οποία αναφέρονται 30 κατεστραμμένα σπίτια. Γράφει χαρακτηριστικά ο καθολικός ιερέας Formato Romualdo …. «Όλο το απόγευμα στις 16 (εννοεί Σεπτεμβρίου) η εχθρική αεροπορία απασχολήθηκε με τον βομβαρδισμό της πόλεως του Αργοστολίου. Η πράξη υπήρξε απάνθρωπη, αποτρόπαιη, ανατριχιαστική. Κανένας στόχος στρατιωτικής φύσης, δεν θα μπορούσε να την δικαιολογήσει. Η γελαστή μικρή πολιτεία έμενε ολοκληρωτικά σχεδόν κατεστραμμένη. Προς το βράδυ, είχε μεταμορφωθεί σε ένα φλεγόμενο καμίνι.»
Για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλεως που είχαν βρει καταφύγιο προς τα χωρία της Λειβαθούς και το κάστρο Αγίου Γεωργίου, οργανώθηκε από μέλη της εθνικής αντίστασης, πρόχειρο στρατόπεδο σίτισης και στέγασης στην περιοχή του χωριού Περατάτα, με τρόφιμα από ιταλικές αποθήκες.
(συνεχίζεται)
Τα στοιχεία προέρχονται από την ακόλουθη βιβλιογραφία:
«H Γερμανο- Ιταλική σύρραξις εν Κεφαλληνία 1943» (Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής ιστορίας) του Κ.Π. Φωκά - Κοσμετάτου
«Κεφαλονιά 1943» του Βαγγέλη Σακάτου
«Τα χρόνια της Ιταλικής & Γερμανικής Κατοχής & της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά & Ιθάκη» του Σπύρου Λουκάτου
Εφημερίδα Έθνος Δεκ 1952 – Ιαν 1953, σειρά άρθρων του Γ. Καράγιωργα με τίτλο «Η τραγωδία της Κεφαλληνίας»
«Ιόνιος Ηχώ» Αθήναι Ιούνιος – Νοέμβριος 1961
«L’ Eccidio di Cefalonia» του Formato Romualdo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου