Το πρόγραμμα της εκδρομής είναι το ακόλουθο
Παρασκευή 30-10-15 απόγευμα (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί αργότερα) συγκέντρωση και αναχώρηση από το Αργοστόλι για Σάμη και από εκεί με πλοίο στον Αστακό.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε μέσω Άρτας στην ορεινή τοποθεσία των Τζουμέρκων και θα καταλύσουμε στο καταφύγιο των Μελισσουργών αργά το βράδυ.
Το Σάββατο πρωί 31-10-15
Διάσχιση κορυφογραμμής – κορυφή Στρογγούλα, Τζουμέρκα
- Καταφύγιο – Καταφύγιο Πραμάντων – Στρογγούλα – Ρόκα – Αγκάθι – Καταφύγιο
Διάρκεια: 9 Ώρες
Υψμ. διαφορά: 1120μ ±(1023-1250-2112-2143-1300-1023)
Η διαδρομή έχει ως εκκίνηση το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών. Η πορεία πηγαίνει προς τοκαταφύγιο Πραμάντων ανηφορίζει από το κλασικό μονοπάτι αρκετά απότομα προς την κορυφή Στρογγούλα διασχίζουμε την κορυφογραμμή περνώντας την κορυφή Ρόκα και πριν φτάσουμε στο Γερακοβούνι αρχίζουμε την κατάβαση με ήπια σχετικά κλίση περίπου 45 μοίρες προς την πηγή “Αγκάθι”. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς το καταφύγιο Μελισσουργών από εύκολο μονοπάτι.
- Εναλλακτικά για όσους δεν κάνουν την μεγάλη διαδρομή μπορούν να κάνουν τη διαδρομή Καταφύγιο – Σπήλαιο Κατσαντώνη – Αγ. Παρασκευή
Διάρκεια: 1 Ώρα 30 Λεπτά
Χλμ.: 2,9
Υψμ. διαφορά: +70μ -190μ (1023-1090-900)
η την διαδρομή Καταφύγιο – Σπήλαιο Κατσαντώνη – Αγ. Παρασκευή – Ορίζοντες – Πράμαντα.
Διάρκεια: 3 Ώρες 30 Λεπτά
Χλμ.: 6,5
Υψμ. διαφορά: +70μ – 190μ (1023-1090-900)
Διάρκεια: 3 Ώρες 30 Λεπτά
Χλμ.: 6,5
Υψμ. διαφορά: +70μ – 190μ (1023-1090-900)
Μονή Αγίας Παρασκευής
Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον οικισμό Τσόπελα, στην ανηφορική διαδρομή προς τη Στρογγούλα, προβάλλει μέσα στο ελατόδασος ο ναός και τα κελιά του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής. Η εκκλησία είναι βασιλική, τρίκλιτος, πλακόστρωτη με μερικές παλιές εικόνες και σκαλιστό τέμπλο. Στην περιοχή αυτή, γύμναζε τους αγωνιστές της απελευθερωτικής επανάστασης στην Ήπειρο ο γνωστός οπλαρχηγός Γιώργος Μπακόλας. Εκεί έστησε και το αρχηγείο του το 1909 ο Γιάννης Πουτέτσης, εφορμώντας κατά των τουρκικών στρατευμάτων.
ΠΡΑΜΑΝΤΑ – ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων τα Πράμαντα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, διοικητικό και οικονομικό κέντρο όλης της γύρω περιοχής, κωμόπολη με πλούσια παράδοση και ιστορία. Τα Πράμαντα βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Λίγο πιο έξω από τα Πράμαντα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρκετούς καταρράκτες, το σπήλαιο «Ανεμότρυπα», το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, το καταφύγιο στους πρόποδες της Σρογγούλας που είναι χτισμένο σε ένα καταπληκτικό οροπέδιο, το κρησφύγετο του Κατσαντώνη, την καταπληκτική εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και τη βρύση «Αράπης» στη κεντρική πλατεία. Σε μικρή απόσταση την πέτρινη γέφυρα Πλάκας (μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια) είναι υπό επισκευή μετά την κατάρρευση του από τις περσινές πλυμμήρες και το Μοναστήρι Πλάκας Μουχούστη που βρίσκεται στους Ραφταναίους, το κουκλίστικο Αμπελοχώρι με το πέτρινο γεφύρι Πολιτσάς, τον παραδοσιακό νερόμυλο στους Χριστούς και το εργαστήρι αρχαίων μουσικών οργάνων και κοσμημάτων του Γιώργου Πολύζου στον καταπράσινο οικισμό Τσόπελα.
Κυριακή πρωί 1-11-2015
Καταφύγιο-Καταρράκτης Κεφαλόβρυσου-Καταφύγιο
Διάρκεια: 2 Ώρες
Χλμ.: 2,5
Υψμ. διαφορά: ±330μ (1023-1350-1023)
Διάρκεια: 2 Ώρες
Χλμ.: 2,5
Υψμ. διαφορά: ±330μ (1023-1350-1023)
Αξιοθέατα που μπορούμε να επισκεφθούμε στην περιοχή τη Κυριακή το πρωί μετά την επιστροφή μας από τον καταρράκτη του κεφαλόβρυσου αφού γίνει συνεννόηση με τον οδηγό του λεωφορείου και τους ιδιοκτήτες του καταφυγίου για τα χρονικά όρια επίσκεψης αυτών
Σπήλαιο «Ανεμότρυπας»
Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο, έχει καταρρεύσει και σώζονται μόνο κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο, είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς. Αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου ο διάδρομος οδηγεί στον πρώτο θάλαμο μήκους 17 μέτρα, διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο. Αριστερά διανοίγεται ο θάλαμος του ποταμού. Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη μεγάλη σάλα με ύψος 6 μέτρα και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον καταρράχτη και την γκρίζα λιμνούλα. Στη συνέχεια, η διπλή σκάλα οδηγεί στο θάλαμο της λευκής λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μέτρα του διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμο στολισμό.Ο διάδρομος οδηγεί στο θάλαμο της κόκκινης λίμνης. Κλιμακωτές λιθωματικές λεκάνες δέχονται τα τρεχούμενα νερά της λίμνης που μαζί με λεπτότατα σε σύνθεση σταλακτι-τικά στολίδια, διαμορφώνουν ένα μοναδικό θέαμα. Πιο πέρα, διανοίγεται κατηφορικός διάδρομος, που χωρίζεται στα δυο από τεράστιο ογκόλιθο. Αριστερά του, μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα. Δεξιά, το δάπεδο καλύπτεται από όμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της κόκκινης λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο, πολύ κατηφορικό, προσιτό τμήμα του σπηλαίου. Στα έγκατά του, κατοικούν διάφορα έντομα, όπως λεπιδόπτερα.
Μονή της Κηπίνας
Το μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, δεσπόζει, σαν φωλιά πετροχελίδονου, στο κοίλωμα ενός ψηλόκορμου κατακόρυφου βράχου. Σύμφωνα με τον Σεραφείμ Βυζάντιο, χτίστηκε το 1212 από κάποιον αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο. Η ανάβαση γίνεται μέσω του σκαλισμένου στο βράχο μονοπατιού και της ξύλινης γέφυρας που οδηγεί ως την είσοδο της Μονής. Στην τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, προκειμένου να προστατεύονται από επιδρομές. Αντί σκεπής, ο βράχος έχει λαξευτεί περίτεχνα, ώστε να σχηματίζει φυσικό θόλο. Ο ναός της μονής είναι κατάγραφος με αγιογραφίες πιθανόν του 17ου αιώνα. Στον πρόναο του καθολικού αριστερά, βρίσκεται μια σκοτεινή σπηλιά, μήκους 240 μέτρων. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών.
ΣΥΡΡΑΚΟ
Το Συρράκο είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα επιβλητικά Τζουμέρκα. Απέχει 25 λεπτά από την έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων Πράμαντα. Το Συρράκο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο και δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα, με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού είτε από την κύρια είσοδο είτε από τον περιφερειακό.
Το Συρράκο χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. και στη διάρκεια της τουρκοκρατίας γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη χάρη στα μεγάλα κοπάδια γιδοπροβάτων, στο εμπόριο και στην αργυροχρυσοχοΐα που διαδόθηκε στο χωριό από τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Από το Συρράκο κατάγονται σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στη χώρα μας, όπως ο Ιωάννης Κωλλέτης, Κώστας Κρυστάλης και Γεώργιος Ζαλοκώστας.
ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Οι Καλαρρύτες είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι, από την εποχή του χαλκού, κάτοικοι βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή. Στην αρχαιολογική θέση Άβατος, που βρίσκεται Β.Α. των Καλαρρυτών στην απόκρημνη πλαγιά από την πλευρά του ποταμού Καρλίμπου, παραπόταμου του Καλαρρύτικου, έχουν βρεθεί λείψανα τείχους αρχαίας μικρής πόλης. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη της Αθαμανίας Άκανθα/ος. Διακρίνονται επίσης μια πύλη και πύργος. Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχνίας (έργα σε ασήμι και χρυσό)· κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Απέχει 20 λεπτά από την έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων Πράμαντα.
Ιστότοποι που μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τα Τζουμέρκα ακολουθούν παρακάτω
Το κόστος συμμετοχής είναι από 65 ως 75 ευρώ το άτομο ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν και περιλαμβάνει μεταφορά με 50αρι λεωφορείο εισιτήρια καραβιών και 2ήμερη διαμονή στο καταφύγιο των Μελισσουργών.
Πληροφορίες και εγγραφές στον Αρχηγό της εκδρομής κο Ατζελίδη στο τηλ. 6945906637 μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 16-10-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου