Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, έκαναν επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στηριζόμενοι στην μελέτη των φυσικών φαινομένων που περιγράφει ο Όμηρος στα ποιήματά του, σε σχέση με τα πραγματικά, καταγεγραμμένα επιστημονικά, αστρονομικά φαινόμενα.
«Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει η καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτα Πρέκα - Παπαδήμα, που πρωτοστάτησε στην έρευνα και εξηγεί στην Καθημερινή, πώς ακριβώς εργάστηκε η ομάδα.
«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε ημέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο και τότε συνέβη η μνηστηροφονία» λέει η κυρία Παπαδήμα. «Από το 1300 π.Χ. έως το 1130 π.Χ. που είναι τα χρόνια που τοποθετούνται τα ομηρικά έπη, έγιναν 14 εκλείψεις ηλίου. Ορατές στο Ιόνιο ήταν μόνο πέντε. Δύο από αυτές ήταν στο 2%, οπότε δεν έγιναν αντιληπτές. Άλλη μία έγινε με τη Δύση, οπότε μένουν δύο. Η μία έγινε το 1143 π.Χ., πολύ κοντά δηλαδή στην παρακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού και η άλλη στις 30 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ., από τις 14:30 έως τις 17:30», εξηγεί και επισημαίνει ότι θεωρεί πως είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές γραφές, όπως αναφέρονται στην ραψωδία Υ (μετάφραση Καζαντζάκη), όταν ο Θεοκλύμενος λέει στους Μνηστήρες: «Σαν τι κακό σας δέρνει, δύστυχοι, κι έχουν ζωστεί με νύχτα και οι κεφαλές σας και τα πρόσωπα και χαμηλά τα γόνα; Κι άναψε σύθρηνο, και γέμισαν τα μάγουλά σας δάκρυα, και ραντισμένοι οι τοίχοι μ' αίματα και τα ώρια μεσοδόκια, ίσκιους πλημμύρισε κι η αυλόπορτα, κι η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν, κι ο γήλιος απ' τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε».
- See more at: http://www.pronews.gr/
Βωρές ψυχές τση ψυχής μου την ημερομηνία τση μνηστηροφονίας τη βρήκανε τα κούκαλά τσου δε θα βρούμε ποτέ με τα μυαλά που κουβαλάμε Θιακοί και Κεφαλλονίτες…
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όσους που κάτι λίγο έχουμε ασχοληθεί με τα Ομηρικά άσχετα με το τι βγαίνει και αμολάρει ο καθένας αφού εμείς τσου δώσαμε δικαίωμα με τσι μακακίες μας η πατρίδα του Οδυσσέα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι είναι η Θιακοκεφαλονιά.
Αρχαιολογικά στοιχεία της τότε εποχής εντοπίζονται και στα δύο νησιά.
Άμα το λοιπόνε από χρόνια τώρα είχαμε ασχοληθεί σοβαρότερα με το θέμα σήμερα θα είχαμε κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο πλάνο οριοθέτησης και ταυτοποίησης του Οδυσσειακού βασιλείου και θα είχαμε πήξει στο ευρώ.
Άλλο να έρκεται ο άλλος για τα μπάνια του και να λέει άντε πάμε να γδούμε και κάνα αρχαίο μπας και ήταν του Οδυσσέα και άλλο να έρκεται να δει την Ομηρική Ιθάκη και να κάμει και τσι διακοπές του.
Τώρα δηλαδής εδώ αηπάνουθε έρκουνται τουρίστες για αρχαιολογικό τουρισμό?
Άμα ήτανε έτσι δε θα είχαμε που να τσου κοιμίσουμε!
Απόδειξη ότι μόλις σταμάτησε η γραμμή τση Πάτρας όλοι φωνάζανε για τσου Πατρινούς που δε τσου συμφέρει να περάσουνε απέναντι γιατί χάσανε την ευκολία τσου που τσου συγκεκριμένους στα παλιά τσου τα παπούτσια ο Οδυσσέας εν ολίγοις!
Ο ξένος βάνει πρόγραμμα και λέει πάω στο Παρθενώνα να γδώ και την Αθήνα, δεν λέει πάω στην Αθήνα να γδώ και τον Παρθενώνα. Εχέστηκε με το συμπάθιο για την Αθήνα απλώς σαν μεγαλούπολη.
Πολλές φορές έχω σκεφτεί γιατί ούτε το κράτος έχει ενδιαφερθεί για την Ομηρική Ιθάκη και ίσως το πήα μακρύτερα αλλά μπαίνει και ο έτσι μέσα μου συχνότατα και σκέφτομαι:
Εξέδρες εξόρυξης στέκουνε δίπλα σε Ομηρικές αρχαιότητες?
Και ύπαρξη πετρελαίου στη περιοχή είναι από πολλά χρόνια γνωστή άσε που το κρύβανε.
Να σας στείλω φωτό του Ελληνικού ηχοβολιστικού στο Ληξούρι 25 χρόνια πριν??
Και έδεκει τσου Βαρδιάνους έχει «πράμα» και στην ευθεία Θιακιού – Ακαρνανίας.
«Πετρελαίωσα» λίγο τα Ομηρικά έπη αλλά όλα πρέπει να τα σκέφτεται κανείς έτσι που γίναμε…
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.