Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

1636, Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΕ ΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟ 1636 ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ   ΠΗΓΗ  ,ΚΟΜΠΟΓΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Πολύ ισχυρός σεισμός ισχύος 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο στις 30 Σεπτεμβρίου του 1636, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Στην Κεφαλλονιά ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 525-540 ανθρώπων ενώ ακόμα 1500 τραυματίστηκαν. Στο όρος Αίνος έγιναν κατολισθήσεις ξεριζώθηκαν δέντρα και πολλά κτίσματα κατέρρευσαν. Διεσώθη ο ιερός ναός του Αγ. Ελευθερίου. Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου στη Λειβαθώ .το Ληξούρι, το Αργοστόλι και το Ν.Α. άκρο του νησιού.
Ο σεισμός έγινε το ίδιο σχεδόν αισθητός στην Ιθάκη, κάπως δε ασθενέστερος στην Ζάκυνθο χωρίς όμως να προκαλέσει λιγότερες καταστροφές.
Στις Στροφάδες νοτίως της Ζακύνθου οι τοίχοι της μονής γέμισαν ρωγμές και έπεσε ένας πύργος.
Καπετάνιος πλοίου που έπλεε κοντά στη Κεφαλλονιά παρατήρησε έντονο κυματισμό της θάλασσας. Οι μετασεισμοί σταμάτησαν την επόμενη άνοιξη.
Orestis Kappatos Κείμενο από ανάρτηση του Δημήτρη Κοτροκόη, σχετικά με τον καταστρεπτικό σεισμό , στις 30 Σεπτεμβρίου 1636, ημέρα Παρασκευή.....
Άννα Θωματου Γεια σου Ορεστη,
Πολυ ωραία η ανάρτηση σου. Ειναι ενας φόρος τιμής για την μνήμη στην ημέρα αυτή και στο γεγονός...!!! Καλο σου απογευμα!!
Καντάδες Τση Κεφαλονιάς 1636 Σεπτέμβρης: Φονικός σεισμός μεγέθους 7,1 R χτυπά το Ληξούρι. Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως βυθίστηκε αρχαία πόλη στα ΝΑ της Κεφαλονιάς. Οι μετασεισμοί διήρκεσαν έως το 1637. Καταγράφονται περίπου 525 νεκροί και 1.500 τραυματίες.
Orestis Kappatos Σας ευχαριστούμε και για αυτές τις πληροφορίες...
Άννα ΘωματουΜπορεί κάποιος να μου πει αν εχει φυσικά... την απάντηση γιατι στην Ελλαδα στα σχολεία δεν διδάσκετε επιπλέων η ιστορία του κάθε τόπου... Εφοςον είμαστε οι περισσότεροι απληροφόρητοι για το τι σηνεμβει στο τόπο μας... με τοσο πλούτο ιστορίας ο κάθε τοπος, τοςα γεγονότα που τα αγνοούμε τελοιοςκαι κοιμόμαστε με τα τσαρούχια ..και μετά θελουμε και να παει μπροστά αυτός ο τόπος...τώρα θα τα ακούσω παλι απο μερικούς θερμόαιμους... ελα όμως που κάποιος πρεπει κάποτε να μας ανοίξει τα μάτια...και εσείς οι εξυπνάκηδες αραγιες ποσά απο αυτα ξέρετε
Orestis Kappatos Μια μικρή διευκρίνηση που μπορεί να μας βοηθήσει να "ξεμπερδευτούμε ως προς την χρονολογία...Στο κείμενο του Δημήτρη η χρονολογία είναι "αχλζ". Αυτή μεταφράζεται σε 1637...Όμως όλα τα κείμενα και οι λοιπές πληροφορίες μιλάνε για έτος 1636, ενώ ακόμα και η αναφορά των Κεφαλλήνων Διοικούντων προς την Βενετία , έχουν έτος 1636. Τι μπορεί να έχει συμβεί...ένα μικρό λάθος στην αντιγραφή μπορεί να έχει δώσει αυτό το λάθος...Δηλαδή το έτος "αχλς" είναι 1636 που μοιάζει με "αχλζ¨, το οποίο μεταφράζεται σε 1637.
Διονυσης Φλεμοτομος Ναι και όλες οι μαρτυρίες της Ζακύνθου μιλούν για το 1636!!!

1 σχόλιο:

  1. Και μια δική μου άποψη συμπερασματική πάντα για τα Κάκκαβα:
    Το πιθανότερο είναι με τον σεισμό του 1636 να βυθίστηκαν υπολείμματα από την αρχαία πόλη γιατί σε νησολόγιο του Buondelmonti χρονολογίας 1430 μ.χ. περίπου παρουσιάζονται δυό νησάκια στο σημείο και καθόλου αρχαιότητες, που αντιθέτως παρουσιάζονται (και έντονα μάλλιστα) στο Β.Δ. άκρο του νησιού που κατά πάσα πιθανότητα υποδηλώνουν την αρχαία Άσσο.
    Για να ευλοήσουμε και τα γένια μας δηλαδής! Χα χα.
    (Αν δεν το βρίσκεται γιατί έχει 3-4 εκδόσεις να σας το στείλω).
    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή