Σημαντική απόφαση, που ενδεχομένως στο μέλλον να δρομολογήσει δικαστικές –και όχι μόνον– εξελίξεις, ελήφθη αργά χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τρίτης διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη οι ανώτατοι δικαστές κατά πλειοψηφία, 16 μέλη, αποφάσισαν να κάνουν δεκτές τις προσφυγές των καναλιών και να δώσουν, σε αντίθεση με την εισήγηση, τη δυνατότητα στο ανώτατο δικαστήριο να περάσει στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης και να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Εννέα δικαστές ψήφισαν το αντίθετο.
Η ψηφοφορία για το παραδεκτό των προσφυγών, που διεξήχθη σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα λόγω της θύελλας των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί εντός και εκτός Δικαιοσύνης για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετέχει της Ολομέλειας, κατέληξε σε απόρριψη της εισήγησης του κ. Γιώργου Παπαγεωργίου. Ο εισηγητής είχε προτείνει, δίδοντας μάχη γι’ αυτό, να απορριφθούν οι προσφυγές, θέση που, αν γινόταν δεκτή, το δικαστήριο δεν θα προχωρούσε στον έλεγχο της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου και η υπόθεση θα τέλειωνε εδώ.
Ομως η απόφαση που ελήφθη χθες εκτιμάται από δικαστικές πηγές ως σημαντικό βήμα για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ οι ίδιες πηγές απέδιδαν την απόφαση και στο φορτισμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τη δημοσιοποίηση θεμάτων από την προσωπική ζωή εγνωσμένου κύρους ανώτατου δικαστή, που οδήγησε, μάλιστα, σε εντολή για πειθαρχική έρευνα εις βάρος του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Τα φαιά δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή του αντιπροέδρου του δικαστηρίου εκλήφθηκαν από δικαστές –και του ΣτΕ– ως μεθοδεύσεις εκβιαστικού τύπου, με στόχο την παραβίαση της συνείδησης δικαστών ενόψει των κρίσιμων διασκέψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για κρίσιμες υποθέσεις. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι δικαστικοί που εκτιμούσαν πως οι ανοίκειες επιθέσεις κατά του συγκεκριμένου αντιπροέδρου, αλλά και οι χειρισμοί του προέδρου του δικαστηρίου, που ματαίωσε προ ημερών τη διάσκεψη επικαλούμενος το «κλίμα των ημερών», λειτούργησαν τελικώς ως «μπούμερανγκ» και επηρέασαν τις θέσεις των δικαστικών στην κρίσιμη ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη χθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη σε δικαστές, με αποκορύφωμα τη δημόσια έκθεση του εν λόγω αντιπροέδρου του ΣτΕ, ετέθησαν από πολλούς με έντονο τρόπο.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, το δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης για το αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι, εξετάζοντας τα μείζονα θέματα αντισυνταγματικότητας που έχουν θέσει τα κανάλια με τις προσφυγές τους. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή, η όλη διαδικασία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, καθώς ήδη δύο μέλη του δικαστηρίου δεν μετέχουν πλέον στις διασκέψεις λόγω ασθενείας. Πρόκειται για τον σύμβουλο Επικρατείας Αριστόβουλο Βώρο, που έπαθε έμφραγμα και νοσηλεύεται, και τον αναπληρωτή δικαστή Δημ. Αλεξανδρή, που έσπασε το πόδι του και δεν έχει παραστεί και στις τρεις διασκέψεις.
Η απουσία τους, που καλύπτεται προς το παρόν από τους δύο αναπληρωτές, δημιουργεί έντονη ανησυχία για τη συνέχεια. Αν και άλλο μέλος του δικαστηρίου δηλώσει κώλυμα λόγω ασθενείας ή για άλλο λόγο, τότε η υπόθεση θα τιναχθεί στον αέρα. Οι διασκέψεις θα ματαιωθούν οριστικά, με ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναδικαστούν οι προσφυγές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν επιβληθεί πειθαρχική ποινή στον ελεγχόμενο αντιπρόεδρο και αυτή καταστεί αμετάκλητη.
ΠΗΓΗ KEFALONIAPRESS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου