Ιχνη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν εντοπίσει τα Ελληνικά Πετρέλαια στη χώρα μας και ετοιμάζονται να προκαλέσουν νέο διαγωνισμό.
Ταυτόχρονα πιέζουν για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τις προσφορές που υποβλήθηκαν στον διεθνή γύρο παραχωρήσεων για τα «οικόπεδα» του Ιονίου, αλλά και της υπογραφής των συμβάσεων στις τρεις χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, τα ΕΛ.ΠΕ., όπως έκαναν γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γρηγόρης Στεργιούλης και ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Global Oil & Gas South – East Europe and Meditteranean», εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους από παλιότερες σεισμικές έρευνες σε 26 περιοχές και με τη συνδρομή νέας τεχνολογίας έχουν εντοπίσει περιοχή με ενδιαφέροντα γεωλογικά δεδομένα.
Μάλιστα η εταιρεία θέλει, αξιοποιώντας τη νομοθεσία που προβλέπει την «παραχώρηση δικαιωμάτων μετά από αίτηση», να προκαλέσει διεθνή διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε αμέσως το συγκεκριμένο «οικόπεδο» περνά στα ΕΛ.ΠΕ. Πριν από αυτήν την κίνηση, όμως, η εταιρεία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά της στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους σε «οικόπεδο» που η Θάσος το σπάει σε δύο τμήματα, το ένα είναι ανατολικά της και το δεύτερο δυτικά της δίπλα στον «Πρίνο» που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas, το μοναδικό ζωντανό κοίτασμα στη χώρα. Το «Θρακικό Πέλαγος» ανήκει κατά 75% στην καναδική Calfrac και κατά 25% στα ΕΛ.ΠΕ.
Η ελληνική εταιρεία εξάλλου συζητά με 15 ξένες πετρελαϊκές εταιρείες από ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά προκειμένου να συμπράξει κοινοπρακτικά σχήματα τόσο για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων σε «οικόπεδα» τα οποία έχει πάρει αλλά και για τις νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές που έχει εντοπίσει.
ΕΡΕΥΝΑ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Επαφές με κολοσσούς για τα κοιτάσματα του Ιονίου
Επαφές με κολοσσούς για τα κοιτάσματα του Ιονίου
Τα Ελληνικά Πετρέλαια, πέραν των γνωστών εταίρων, Edison και Total, όπου μαζί έχουν καταθέσει προσφορές για τα θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου, συνομιλούν μεταξύ άλλων με Exxon Mobil, Shell, BP και τη Repsol. Ετσι, υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. τονίζει την ανάγκη ώστε το ελληνικό Δημόσιο να υπογράψει αμέσως τις συμβάσεις για τις περιοχές «Β.Δ. Πελοπόννησος» και «Αρτα – Πρέβεζα», ώστε ο όμιλος να ξεκινήσει τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες και την απαραίτητη προεργασία γι’ αυτά τα οικόπεδα.
Τα δύο αυτά χερσαία «οικόπεδα» έχουν πάρει με διαγωνισμό τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται εκείνο της «Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο έχει κερδίσει η Energean Oil & Gas. Ταυτόχρονα η ίδια πηγή σημειώνει πως γρήγορα πρέπει να κινηθεί το υπουργείο και για τα θαλάσσια «οικόπεδα», ώστε κι εκεί να προετοιμαστούν οι σεισμικές έρευνες.
Τα ΕΛΠΕ μαζί με την Total και την Edison έχουν καταθέσει προσφορά για το θαλάσσιο «μπλοκ» με το νούμερο 2 που βρίσκεται δυτικά και ανοιχτά της Κέρκυρας, επίσης η ελληνική εταιρεία έχει «χτυπήσει» το μπλοκ νούμερο 1 βορειοδυτικά του ίδιου νησιού, αλλά και το «10» που είναι ανατολικά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, κάτω από το «Κατάκολο» της «Energean Oil & Gas».Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη των ΕΛ.ΠΕ., οι συνομιλίες που γίνονται με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα όταν η εταιρεία παρουσιάσει κι επίσημα τις περιοχές που έχει στα «χέρια» της κι έτσι να μπορέσει να φέρει πολύτιμες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Την άνοιξη του 2017
Παράλληλα, τα ΕΛ.ΠΕ. μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έχουν ολοκληρώσει την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων από τον Πατραϊκό Κόλπο. Τα πρώτα δείγματα, όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 15 Μαΐου, μιλούν για 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου απολήψιμα.
Παράλληλα, τα ΕΛ.ΠΕ. μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έχουν ολοκληρώσει την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων από τον Πατραϊκό Κόλπο. Τα πρώτα δείγματα, όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 15 Μαΐου, μιλούν για 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου απολήψιμα.
Μετά την ερμηνεία των δεδομένων θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, δοκιμαστικές σε πρώτη φάση, και οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στο καλοκαίρι του 2018.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε πως το Δημόσιο είναι έτοιμο να υπογράψει τις συμβάσεις με τις αναδόχους εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. και Energean Oil & Gas για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» της δυτικής Ελλάδας, ενώ για τις περιοχές όπου έχουν υποβληθεί προσφορές στο πλαίσιο του δεύτερου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων δικαιωμάτων ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κλείσει κι αυτός ο διαγωνισμός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr
kai Kefaloniapress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου