Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΧΕΙΛΙΑ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ_ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η Ομάδα Αφήγησης «Χείλια λένε παραμύθια» στην Κεφαλονιά Χίο
με αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους
22,24 & 25 Αυγούστου 2017
Η ομάδα αφήγησης "Χείλια...λένε παραμύθια" (Πέγκυ Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου και Καλλιόπη Λιαδή) ταξιδεύει τον Αύγουστο στην Κεφαλονιά για να μοιραστεί τα παραμύθια της με μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών.
Θα παρουσιάσει τις αφηγηματικές ενότητες  "Αηδονάκι λάλησε" και "Μια κατσαρόλα παραμύθια" που αποτελλούνται από παραμύθια της προφορικής παράδοσης των λαών διανθισμένα με τους ρυθμικούς ήχους μικρών μουσικών οργάνων και κεφάτα μελωδικά τραγούδια που οι αφηγήτριες τραγουδούν a capella.
Το ταξίδι των παραμυθιών μας στην Κεφαλονιά

Το παραμυθένιο ταξίδι ξεκινάει τη Τρίτη 22 Αυγούστου, στις 8:30μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρακλάτων Παναϊτ Ιστράτη, με την παράσταση "Αηδονάκι λάλησε". Παραμύθια για τη φύση και λαλίσματα παραδοσιακά θα ακουστούν σε μια βραδιά που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΠΙΝ και της ΚΕΔΗΚΕ. Είσοδος ελεύθερη

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., το "Αηδονάκι" θα βρίσκεται στο Πυργί, στον αρχαιολογικό χώρο Καστρί, στην είσοδο του χωριού, πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. (Υπό την αιγίδα της ΠΙΝ και της ΚΕΔΗΚΕ - Είσοδος ελεύθερη)
Τέλος, την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στις 8:30μ.μ. στο φιλόξενο χώρο του πάρκου ΠΡΟΚΡΙΣ στα Μαζαρακάτα, θα μαγειρέψουμε και θα απολαύσουμε όλοι μαζί "Μια κατσαρόλα παραμύθια".
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους Συλλόγους, τους φορείς και ιδιώτες για την πρόσκληση         και την πολύ ωραία συνεργασία!


Λίγα λόγια για τις αφηγηματικές μας ενότητες
«Μια κατσαρόλα παραμύθια»
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο ταξιδιώτες θα φτάσουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό. Πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι όμως θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαγητό αλλά και να ταΐσουν όλο το χωριό, και να το κάνουν να γλεντήσει, χρησιμοποιώντας ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά.  
Η αφηγηματική ενότητα «Μια κατσαρόλα παραμύθια» βασίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι Πετρόσουπα, που μοιράζονται πολλοί λαοί, πλαισιωμένο από παραδοσιακά μαγικά παραμύθια και κεφάτα τραγούδια. Μαζί θα φτιάξουμε μια νόστιμη παραμυθόσουπα που γίνεται όλο και πιο νόστιμη όταν όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε τα όνειρα μας. Σε δύο από τις ιστορίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τρεις χειροποίητες κούκλες κουκλοθεάτρου που τραγουδούν με κέφι και μπρίο.

«Αηδονάκι λάλησε»
Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι  παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Θα τα καταφέρουν οι παραμυθάδες και τι παραμύθια θα του πουν; Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν απερίσκεπτο βασιλιά, για έναν άνθρωπο που φύτευε δέντρα, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι από όλα αυτά θα τον γιατρέψει τελικά;
Η παράσταση αφήγησης «Αηδονάκι λάλησε» βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Το αηδόνι του αυτοκράτορα, και είναι διανθισμένη με παραδοσιακά παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου και μελωδικά παραδοσιακά τραγούδια.  
Tα επιλεγμένα παραμύθια, μέσα από τις περιπέτειες τον ηρώων τους, μας μιλάνε για το σεβασμό απέναντι στη φύση, για τη σχέση του ανθρώπου μαζί της, την ανάγκη του να αγγίζει το χώμα, να αναπνέει καθαρό αέρα και να μιλάει με τα πλάσματα της και να τα καταλαβαίνει, καθώς και για την αγαλίαση και τη σοφία που άπλετα του προσφέρει.  


Λίγα λόγια για την ομάδα αφήγησης Χείλια…λένε παραμύθια
Η ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια» δημιουργήθηκε από τρεις αφηγήτριες (Παγώνα Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου, Καλλιόπη Λιαδή) που έχουν πολύ μεράκι και αγάπη για τα παραμύθια, τη ζωή και τους ανθρώπους. Πιστεύουν στη δύναμη τους και στη δύναμη που μπορούν να δώσουν σε  όσους τα ακούν.
Σε μια εποχή που οι προσωπικές σχέσεις και η επικοινωνία, αρκετές φορές περιορίζονται στον πλοήγηση του διαδικτύου, η ομάδα μας αντιπροτείνει την άμεση επικοινωνία και επαφή, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο και το μοίρασμα των ονείρων αλλά και των αγωνιών μας. Οι μύθοι  και τα παραμύθια μπορούν να ξορκίσουν τις δεύτερες και να μας κάνουν να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε τα πρώτα!
Ως αφηγήτριες ελπίζουμε κι ευχόμαστε να γινόμαστε το όχημα για να ταξιδέψει ο κάθε ακροατής μας σε έναν κόσμο αναζήτησης και ανακάλυψης γεμάτο ομορφιά, σοφία και αναπτέρωση.
Συνεργασίες
Η ομάδα αφήγησης «Χείλια…λένε παραμύθια» μέχρι τώρα έχει αφηγηθεί παραμύθια σε ιδιωτικούς χώρους, σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, στο Φεστιβάλ Ηράκλεια 2016 (Σεπτέβριος 2016), στο φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών (Οκτώβριος 2016), στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των Δήμων Ωρωπού και Αυλώνας και στον Πολυχώρο Αυλαία στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2016), στο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Ναυπλιο (Φεβρουάριος 2017), στο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιών του Δήμου Χαλανδρίου, με αφήγηση στο θέατρο Ρεματιάς (Μάιος 2017).
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 θα παρουσιάσει την αφηγηματική ενότητα «Αηδονάκι λάλησε» στο Φεστιβάλ «Νύχτες Τέχνης στην αυλή του Μύλου» στη Λάρισα.
Παρουσιάσεις
Το 2017 η ομάδα μας ήταν προσκεκλημένη για να μιλήσει για τα παραμύθια και να κάνει αφήγηση, στις ακόλουθες ραδιοφωνικές εκπομπές:
• «Mνήμες των ήχων» του Κώστα Γιαννακόπουλου (2/3) στο Πορτοκαλί ραδιόφωνο
• «Πλανόδιες μουσικές» του Κώστα Θωμαίδη (20/3) στο Κόκκινο, 105,5 fm
• Εκπομπή για την ελληνική παράδοση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη (28/3) στην ERT Open
• «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» της Όλγας Παπά (2/5) στο Τρίτο Πρόγραμμα
• «Tης ψυχής μου το χώμα» του Άγγελου Σταθόπουλου (27-29/6) στη Φωνή της Ελλαδας


Σελίδα στο FB: https://www.facebook.com/xeilialeneparamithia/
Προφίλ στο FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100016902814849
Οι αφηγήτριες
Παγώνα Καραγιάννη
Όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, αυτό της χορεύτριας κλασσικού χορού.
Από μικρή συμμετέχει σε διάφορες ομάδες, χορευτικές και θεατρικές. Και έτσι ανακαλύπτει την Τέχνη των Τεχνών: το θέατρο, εκεί που υπάρχουν όλα. Σώμα - λόγος - βίωμα - εικαστικά - μουσική.
Τα βήματα της την οδηγούν στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και γίνεται ηθοποιός.
Αγαπά τις εικόνες και τις βάζει σε λέξεις, έτσι γράφει ποίηση.
Ένα άλλο όνειρο «θερινής νυκτός» με νερό και παιχνίδι την οδηγεί στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Της αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος και μια νέα μεγάλη αγάπη. Γίνεται παραμυθού και λέει ιστορίες.
Όπου σταθεί, της αρέσει να λέει τις ιστορίες που έχει στο μυαλό της.
Σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Ίσως κάποιο παραμύθι μια μέρα να την φέρει κοντά σας.
Βιργινία Κοκκίνου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραμυθιού, όπως αυτό του Δήμου Περιστερίου το 2015, στο AthensArt στον Ωρωπό και στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου, στη Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα και συνεργάζεται με δήμους, σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς.


Καλλιόπη Λιαδή
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης, είτε ως δημιουργός και καλλιτέχνης ή ως διοργανώντρια, παραγωγός, συντονιστρια. Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο (2005 -2009) και η δημιουργία, εκεί, της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2014).
Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Παρα-Μυθέομαι» με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μπαίνοντας, έτσι, στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Την περίοδο 2016-2017 παρακολούθησε το εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών της Κατερίνας Βλάχου και το εργαστήρι «360 μοίρες» της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.  

Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου