Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΟΝΕΙΡΑ ΚΙ ΕΙΡΗΝΗ

C:\Users\Demetra\Desktop\PARAMY8IA\ALH8EIES ONEIRA KI EIRHNH\eikones bibliou\exwfullo.jpg
Ποιήματα για παιδιά, της Δήμητρας Σωκράτους


Με τα μάτια του μυαλού
κοιτάω εδώ, κοιτάω αλλού.
Με τα μάτια της καρδιάς
ζω σε θαύμα αστροφεγγιάς.
Με τα μάτια της ψυχής,
στην αγάπη αγωνιστής.

Μια ποιητική περιπλάνηση στων παιδιών τις αλήθειες, τα όνειρα και την ειρήνη. Μια περιδιάβαση στη ζωή των παιδιών με όλα της τα ωραία μα και τα δύσκολα. Δύσκολα όσο ο αποχωρισμός με τη φίλη τους τη Μαιρησάνθη που φεύγει γιατί οι γονείς της πάνε στα ξένα να δουλέψουν. Κι άλλο τόσο δύσκολα γιατί πρόκειται για ένα ‘Νέο παιδί σε νέα χώρα’. Για την Ελισάβετ ή τον Τζαμάλ που ‘ναι πρόσφυγας, παιδί-βιβλίο. Δύσκολα όσο οι καβγάδες ανάμεσα στους γονείς τους. Άσχημα όσο η Πράσινη Γραμμή που χωρίζει την Κύπρο στα δυο, μ’ άλλους εδώ κι άλλους εκεί.
Άλλα τόσα περισσότερα όμως είναι και τα όμορφα που βρίσκονται γύρω απ’ τα παιδιά: τα όνειρα, η φαντασία, τ’ άστρα, η οικογένειά τους, ο τόπος τους μα κι ολόκληρος ο πλανήτης με τους τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, το χιούμορ και το θαύμα. Η ποιητική συλλογή επιχειρεί με ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις πραγματικότητές τους, να τους ενδυναμώσει και να προωθήσει τη φιλία και τη συνεργασία. Ο ποιητικός λόγος συνοδεύεται από τα φωτεινά χρώματα και τις γοητευτικές, τρυφερές πινελιές της εικονογράφησης του Χαράλαμπου Επαμεινώνδα.
Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για τη Βιβλιοθήκη Δασκάλου και Μαθητή (κατάλογος Αύγουστος 2017). Η συλλογή έλαβε το Α’ Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή εις μνήμη της Λογοτέχνιδας Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα (Ιούνιος 2016). Ακολουθεί το σκεπτικό βράβευσης:  
Η ποιητική συλλογή «Αλήθειες, όνειρα και ειρήνη» ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία, την παιγνιώδη διάθεση των στίχων και τη χαρά της ζωής, που θέλουν να μεταδώσουν τα ποιήματα στα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, για τα οποία προορίζονται. Τα ποιήματά αυτά, με ταιριαστή και ποικίλη ομοιοκαταληξία, αναδίδουν όλον τον κόσμο του παιδιού, συνομιλώντας μαζί του για καθημερινά, ανάλαφρα, αλλά και για σοβαρά θέματα, πάντοτε μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας, ευθύτητας και κατανόησης.

---
Συγγραφέας: Δήμητρα Σωκράτους        Εικονογράφος: Χαράλαμπος Επαμεινώνδα
Ηλικίες: 8-12 ετών
ISBN 978-9963-2232-1-3
Αυτοέκδοση: Αύγουστος 2017 (μερική επιχορήγηση από το έργο Πρωτοβουλίες Νέων, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου)
Πληροφορίες: (00357) 96 21 99 21    dsocratous@hotmail.com
Facebook: ‘Δήμητρα Σωκράτους Αλήθειες όνειρα κι ειρήνη Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’
Η συγγραφέας
Η Δήμητρα Σωκράτους γεννήθηκε στη Χλώρακα της Πάφου, στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε Μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία (2007). Είναι εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Γράφει παραμύθια, διηγήματα και ποίηση. Έργα της έχουν βραβευτεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Το βιβλίο «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» για μεγάλα παιδιά, γύρω από το ιδιαίτερο θέμα της αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο, αποτέλεσε την πρώτη εκδοτική της προσπάθεια (2015). Η συλλογή της ‘Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη’ έλαβε το Α’ Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή εις μνήμη της Λογοτέχνιδας Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα (Ιούνιος 2016).

Ο εικονογράφος
Ο Χαράλαμπος Επαμεινώνδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρουμπί της Πάφου, στην Κύπρο. Από μικρός είχε κλίση στην Τέχνη κι επέδειξε βαθύ ενδιαφέρον για τη Λαογραφία. Συναναστράφηκε με παραμυθάδες και κατέγραψε λαογραφικό υλικό του τόπου του. Μελέτησε την Κυπριακή Τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας εστιάζοντας στα ψηφιδωτά, τη γλυπτική, τις εικόνες, την  αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ζωγραφική-Βυζαντινή Τέχνη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Έγραψε και εικονογράφησε δέκα βιβλία, κυρίως παιδικά. Δύο από τα βιβλία του «Η Γαρυφαλιά» και «Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα» πήραν Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης στην Κύπρο. Εκθέτει τα έργα του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, γράφει και εικονογραφεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου