Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η πορεία των περιοχών μας μέσα στο χρόνο, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ και ΠΥΡΓΙΟΥ είχε πολλά κοινά στοιχεία

Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων


Αγγελικη Μαρκετου
Παρακολουθήσαμε την εκδήλωσή σας για την ιστορία του ΠΥΡΓΙΟΥ. Ήταν καταπληκτική. Εμπεριστατωμένη, με έρευνα σε βάθος χρόνου, ιστορικά ακριβής. Συγχαρητήρια ! ! Η έρευνα του παρελθόντος μας να γίνει οδηγός για το μέλλον μας. Η πορεία των περιοχών μας μέσα στο χρόνο, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ και ΠΥΡΓΙΟΥ είχε πολλά κοινά στοιχεία. Η λίμνη Αβύθος, το Μοναστήρι της ΑΤΡΟΥ, ο Ηγούμενος ΚΛΗΜΗΣ και στα νεότερα χρόνια οι φιλικοί καλοκαιρινοί ποδοσφαιρικοί αγώνες με τις ομάδες των περιοχών μας είναι μερικά από τα παράλληλα κοινωνικά στοιχεία των τόπων μας. Και το σημαντικότερο:

Μέχρι και το 1890 η κύρια και μοναδική χερσαία οδική είσοδος του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ήταν από την περιοχή του ΠΥΡΓΙΟΥ με το δρόμο από Άγιο Λευτέρη. Θυμάμαι τις διηγήσεις του παππού μου για το δρομολόγιο 6 ωρών με τα πόδια, ΤΖΑΝΝΑΤΑ-ΠΥΡΓΙ-ΑΓΙΟ ΛΕΥΤΕΡΗ-ΒΑΛΣΑΜΑΤΑ-ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ για να πάρει φάρμακα για το άρρωστο παιδί του. Οι κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις ήταν στενότερες με το ΠΥΡΓΙ παρά με τον ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ. Η οδική είσοδος άλλαξε με το δρόμο που κατασκεύασε ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΝΝΩΝ από την περιοχή ΚΑΜΠΟΥΛΙΕΡΗ του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ μέχρι τα ΤΖΑΝΝΑΤΑ από το 1880 έως το 1890 και συνεχίστηκε αργότερα μέχρι τον ΠΟΡΟ για τις ανάγκες του Λιμανιού. Τα αγροτικά προϊόντα, σταφίδα, ξυλοκάρβουνα, λάδια, δαφνόφυλλο του μεγαλύτερου μέρους ΠΥΡΓΙΟΥ του ΚΑΤΑΡΑΧΟΥ του ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, μετά το 1900 συγκεντρώνονταν στο ΠΟΡΟ για φόρτωμα στα καΐκια για άλλες αγορές. Την 24η Ιουλίου 1927 δημιουργείται Σύνδεσμος Κοινοτήτων (Απρογέρακα-Βαλτών-Ξενοπούλου-Αγίας Ειρήνης-Τζαννάτων-Καταράχου) με σκοπό την κατασκευή του λιμενοβραχίονα στο λιμάνι του ΠΟΡΟΥ. Ο Σύνδεσμος διαλύθηκε λίγο πριν το σεισμό του '53.
Και κάτι ακόμη για τον (Ποδοσφαιρικό από τότε) φίλο μας, το ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ.
Οι φοβεροί σε ένταση ΦΙΛΙΚΌΤΑΤΟΙ ποδοσφαιρικοί αγώνες μετά το 1955 των ομάδων μας , χωρίς όμως κανένα αντικοινωνικό επεισόδιο, δεν γίνονταν με την ομάδα του ΠΟΡΟΥ, όπως ανέφερε, αλλά με την ομάδα των ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ. Ο ΠΟΡΟΣ ήταν τότε σε νηπιακή κατάσταση.


φωτο απο  αναρτηση
http://porosvress.blogspot.gr/2016/09/2016.html

kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου