Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟς ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ????

Μετα  απο  25  χρονια  , θα μας ενημερωσει κανεις  επισημα?



Ο Γιωργος Γκιαφης κοινοποίησε τη δημοσίευση του Οδυσσέας Ομήρου.
Θολωτός Τάφος Τζανάτων

Θολωτός Τάφος Μαυράτων
και  Θολωτοί τάφοι Κοκλάττων.


Καλή η συζήτηση και η ανιδιοτελής αντιπαράθεση απόψεων, με την ανάπτυξη θεωριών από όλες τις πλευρές, αλλά τελικά σήμερα, που έχουμε φτάσει; Ποιο είναι τα πρακτικό αποτέλεσμα; Έχουμε λύσει το πρόβλημα, εάν πράγματι επιθυμούμε να καταλήξουμε κάπου και έχουμε δώσει απάντηση στο ζητούμενο; Στην αποκάλυψη της πατρίδας του Οδυσσέα και της Ιθάκης των υπόλοιπων Αχαιών. Δυστυχώς, μάλλον έχουμε παρασυρθεί σε ατέρμονες κουβέντες και διενέξεις, δίνοντας πρόσφορο έδαφος σε τοπικιστικούς φανατισμούς να εκτρέψουν την επιστημονική έρευνα. 

Τα πράγματα όμως είναι απλά και αρκεί ένα μόνο αλλά συγκλονιστικό αρχαιολογικό στοιχείο, για να δοθεί αδιαμφισβήτητη απάντηση και να σταματήσουμε όλοι εμείς να φλυαρούμε. Αυτό θα είναι το αποδεδειγμένο επιστημονικά μέγαρο του μυκηναίου ηγεμόνα, στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Πρέπει λοιπόν να προσεγγίσουμε το ζήτημα πρακτικά με αντικειμενικότητα και χωρίς τις ατελείωτες αναφορές στον θεϊκό ποιητή, που ναι μεν σε αυτόν χρωστάμε πολλά και τελικά όλα όσα ξέρουμε, αλλά δεν χρειάζεται να τον «τεντώνουμε», για να σταθεί λογοτεχνικός μάρτυρας στη θεωρία του καθενός μας.
Πως λοιπόν θα φτάσουμε στο μέγαρο του Οδυσσέα; Η ιστορία μας διδάσκει. Μα όπως ακριβώς ευτύχησαν οι αρχαιολόγοι και έφτασαν να εντοπίσουν και άλλες αντίστοιχες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τρανταχτό παράδειγμα η Πύλος. Πως βρέθηκε η μυκηναϊκή ακρόπολη στον Άνω Εγκλιανό;
“The presence of so many royal tombs of the Mycenaean period (for in these tholoi we must surely recognize the burial-place of kings) in southwestern Messenia, in the district of Classical Pylos, was a significant fact which could not fail to attract the attention of archaeologists. For no other early site in Greece save Mycenae alone can show a comparable number. It was, in fact, perfectly clear that a Mycenaean capital of more than local importance had once stood somewhere along the northerly border of the Bay of Pylos, but its exact site was not obvious without investigation.” (Excavations at Pylos, 1939 K. Kourouniotis and Carl W. Blegen)
Οι μυκηναϊκοί βασιλικοί τάφοι οδήγησαν τον W. Blegen να αποκαλύψει το ανάκτορο του Νέστορα. Όπως αντίστοιχα έγινε στις Μυκήνες.
Η ύπαρξη θολωτών τάφων αρχόντων της μυκηναϊκής εποχής, μόνο στο νησί της Κεφαλλονιάς, δεν μπορεί να παραβλεφτεί λοιπόν. Και αν μπορούν οι υπόλοιποι μνηστήρες-νησιά, να διαστρεβλώνουν άλλα θεμελιώδη στοιχεία που καταδεικνύουν την Κεφαλλονιά ως έδρα του βασιλείου της Ιθάκης, το γεγονός και μόνο των βασιλικών τάφων, είναι καθοριστικό και δεν μπορεί να υπερβληθεί με φτηνούς ισχυρισμούς ότι πρόκειται απλώς για ταφές επιφανών ευγενών του Δουλιχίου (νησιού, κράτους, περιοχής ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο). Η έρευνα οφείλει να ακολουθήσει τα χνάρια που άφησαν οι άρχοντες της Ομηρικής Ιθάκης. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου