Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΜΑΚΗΣ  ΜΕΤΑΞΑΣ
Φωτογραφία του Makis Metaxas.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Η διεθνής ημέρα Μουσείων όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου βρίσκει το νησί της Κεφαλληνίας να έχει όλα του τα δημόσια μουσεία κλειστά.

Η Κεφαλληνία το πλουσιότερο νησί σε αρχαίες εγκαταστάσεις στον χώρο της Επτανήσου που καλύπτουν όλες τις φάσεις της ανθρώπινης παρουσίας, η Κεφαλληνία η πατρίδα των μεγάλων μορφών που ανέδειξε ο χώρος της αρχαιολογίας όπως ήταν ο Κυπαρρίσης , ο Καββαδίας, ο Μαρινάτος, ο Πλάτωνας κ.α αδυνατεί και αυτήν την χρονιά να παρουσιάσει τον πλούτο των θησαυρών της που η γη των Κεφαλλήνων μας έχει παραδώσει για διαφύλαξη και ανάδειξη.
Για χρόνια πολλά συμβιβαστήκαμε με την εικόνα του μουσείου Αργοστολίου να είναι όχι μόνο κλειστό αλλά και ως χώρος εγκατάλειψης που θυμίζει ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο με καλούπια, σκαλωσιές και σίδερα ατάκτως ερριμμένα.
Το κτήριο που προορίζεται για το μουσείο της Σάμης να είναι ακόμη ένα άδειο κουφάρι πρόσφορο για να γράφουν οι νέοι μας συνθήματα στους τοίχους και να έχει καταντήσει για το νησί μας το νέο σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
Το κτήριο που χτίστηκε για μουσείο στο Ληξούρι να καταντήσει και αυτό με τα χρόνια ένα κτήριο κενό περιεχομένου για αλλάξει εκ των πραγμάτων πολύ πρόσφατα χρήση και τον αρχικό του σχεδιασμό. 
Το κτήριο του Εκθεσιακού κέντρου του Πόρου που προοριζόταν για την προβολή της αρχαιολογικής συλλογής του σπηλαίου της Δράκαινας και ως εργαστήριο των αρχαιολογικών και πανεπιστημιακών αποστολών είδαμε οι δράσεις αυτές να εκπαραθυρώνονται για να οδηγηθούν τα ευρήματα στις φιλόξενες μεν αλλά σκοτεινές αποθήκες της αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 
Η έλευση του νέου προϊσταμένου Αρχαιοτήτων στα νησιά μας κυρίου Γρηγόρη Γρηγορακάκη και τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους τοπικούς φορείς και τους θεσμικούς μας εκπροσώπους ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τα τεράστια ελλείμματα που έχουν συσσωρευτεί σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. 
Για αυτήν την θλιβερή μας εικόνα δεν μας φταίει μόνο ο πρόσφατος σεισμός, μας φταίνε πολλά που κάποτε θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά εάν θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας και να ξαναδούμε κάποτε αυτά τα κτήρια να στεγάσουν και να προβάλουν το πολιτιστικό μας απόθεμα. 
Ας ελπίσουμε πως η πολύ πρόσφατα κάλυψη της χηρεύουσας επί τριετία θέσης μόνιμου Εφόρου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που θα μπορούσε κάτω από κανονικές συνθήκες να είχε δρομολογήσει με επιτυχία όλα αυτά τα θέματα να λειτουργήσει τώρα ευεργετικά για τα νησιά μας. Η εγνωσμένη εμπειρία του νέου Εφόρου και ειδικά σε αυτόν τον τομέα και η θετική στάση του συμπατριώτη μας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων που έχει την δυνατότητα της χρηματοδότησης όλων αυτών των δράσεων μας δίνουν σοβαρές ελπίδες πως πολλά μπορούν να αλλάξουν στο μέτρο που βάλουμε πλάτη και βοηθήσουμε όλοι μας. 
Μάκης Μεταξάς
ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ "ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ " Σε  φεις

Γιάννης Πρόνειος <<Το κτήριο του Εκθεσιακού κέντρου του Πόρου που προοριζόταν για την προβολή της αρχαιολογικής συλλογής του σπηλαίου της Δράκαινας και ως εργαστήριο των αρχαιολογικών και πανεπιστημιακών αποστολών είδαμε οι δράσεις αυτές να εκπαραθυρώνονται για να οδηγ...Δείτε περισσότερα
Διαχείριση

Makis Metaxas Βεβαίως έτσι είναι Φίλε Γιάννη. Εδώ στην περιοχή μας είμαστε οι ιδανικοί αυτόχειρες. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας και τον τόπο μας.
Διαχείριση

Sotiris Kouris Ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ας κινητοποιηθούμε με προγραμμα κσι προτάσεις . 
Θέτω το εαυτό μου στην διάθεση σας 
6987530550 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου