Μία ειδική εφαρμογή έξυπνου συστήματος πάρκινγκ έρχεται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και αναμένεται να λύσει τα χέρια των οδηγών.
Ηδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ελεγχόμενη στάθμευσης στον ιστότοπο www.promitheus.gov.gr.
Σύμφωνα με το Εθνος το σύστημα που θα διαμορφωθεί θα βασίζεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και συγκεκριμένα σε λύσεις που θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) στις έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.
Στόχος του προγράμματος είναι η επίλυση της καθημερινής αναζήτησης θέσης στάθμευσης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες του κυκλοφοριακού. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι το 30% της κυκλοφοριακής συμφόρησης δημιουργείται από ΙΧ που αναζητούν πάρκινγκ. Το αποτέλεσμα της συμφόρησης αυτής είναι ο εκνευρισμός, η σπάταλη καύσιμων, η απώλεια χρόνου και η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Πιλοτικά για τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε όλη την Ελλάδα
Το νέο σύστημα αναμένεται να κάνει κάνει την για τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε δήμους σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ειδική εφαρμογή αναμένεται να ενημερώνει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις στάθμευσης και θα τους κατευθύνουν σε αυτές, ενώ θα «προστατεύει» τις θέσεις των ΑµεΑ από το παράνομο παρκάρισμα.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα στάθμευσης
Η ανίχνευση της κατάστασης των θέσεων στάθμευσης θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή/και από οπτικούς αισθητήρες.
Το έργο που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ και διάστημα υλοποίησης τριάντα μηνών και θα περιλαμβάνει:
- Τεχνολογία Geo-Location μέσω της οποίας οι οδηγοί θα βρίσκουν θέση στάθμευσης μέσω smartphone.
- Εφαρµογή PDA, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον δημοτικό αστυνομικό να λαμβάνει στο PDA του αυτόματα εντολές για παράνομη στάθμευση.
- Εφαρμογές για smartphone θα αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του εμπορικού κόσμου της περιοχής και οδηγών-επισκεπτών που θα δίνει πληροφορίες για προσφορές, νέες αφίξεις προϊόντων κ.λπ., χωρίς χρέωση.
- Ευελιξία πληρωμών, οι οποίες θα γίνονται με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους (ξυστή κάρτα, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, χρήση κινητού, μέσω SMS ή εφαρμογών πληρωμής για smartphone, φωνητικής πύλης IVR).
- Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο και θα λειτουργούν με μπαταρία.
- Τεχνολογία Loyalty Scheme: Το σύστημα θα προβλέπει ενέργειες επιβράβευσης για όσους το χρησιμοποιούν συχνά, ενισχύοντας τη σχέση του δήμου με τους πολίτες αλλά και την εικόνα του συστήματος σε νέους χρήστες.
- Το σύστημα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές τόσο για τους µόνιµους κατοίκους όσο και για τους ευάλωτους χρήστες, όπως είναι τα άτονα μειωμένης κινητικότητας.
- Ειδικά για τα άτομα µε ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα φροντίζει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης με ειδικούς αισθητήρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης και διαχείρισης των ειδικών ομάδων χρηστών (µόνιµοι κάτοικοι περιοχής, ΑµεΑ, δικαιούχοι ειδικών τιµολογίων κ.λπ.).
Πηγή: Ανεξαρτητος και iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου