Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΓΙΑΤΙ Η ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΘΑΚΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Νικόλαος Καμπάνης 
Όλες οι γνωστές θεωρίες είναι απλά θεωρίες και γεωγραφικές Ομηρικές προσεγγίσεις.
Όλες, εκτός από μια που πάντοτε θα αποτελεί μια ιστορική διαστρέβλωση κι ένα ακαλαίσθητο αστείο, τοποθέτησης ονόματος σε νησί που ελάχιστα ταιριάζει με αυτά που λέει ο Όμηρος.


Οι 70 θεωρίες για την Ομηρική Ιθάκη που έχουν όλοι δημιουργήσει οφείλονται στο γεγονός ότι το νησί που πήρε αυθαίρετα αυτό το όνομα απέχει από αυτά που λέει ο Όμηρος σε 11 σημεία, περισσότερα δηλαδή από όλους πλην των Παξών. Αναλυτικά η σημερινή Ιθάκη δεν έχει καμία σχέση με την Ιθάκη που περιγράφεται στα έπη του Ομήρου για τους πάρα κάτω λόγους και παρακαλώ αντιγράψτε τους και χρησιμοποιήστε τους:
1. Οι Ιθακήσιοι κατοικούν στο πιο δυτικό σημείο της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα, ο τόπος τους είναι χαμηλός και έχει όμορφα δειλινά.
2. Τα υπόλοιπα νησιά του Οδυσσέα είναι πιο ανατολικά και βλέπουν προς τον ήλιο.
3. Το σκυλί του Οδυσσέα ο Άργος κινείται σε μεγάλο χώρο και κυνηγά εκτός από λαγούς, αίγαγρους και ζαρκάδια.
4. Για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας του τόξου με τα πελέκια (άθλος), χρειάζεται μεγάλος χώρος. Το μέλαθρο του Οδυσσέα πρέπει να είχε διαστάσεις palais de sports (ραψωδία φ΄).
5. Ενώπιον της Ιθάκης είναι ένα μεγάλο βουνό, το Νήριτο βαθύσκιωτο και μεγαλοπρεπές.
6. Η απόσταση μεταξύ χοιρόμαντρας και παλατιού είναι 4 ώρες από μονοπάτι και 2,5 ώρες από τον κανονικό δρόμο. Η Ιθάκη πρέπει να είναι μεγάλη γιατί το ίδιο δρομολόγιο με πλοίο διαρκεί από το πρωί μέχρι το απομεσήμερο.
7. Η Ιθάκη πρέπει να έχει ευθύγραμμες ακτογραμμές, διότι η λέξη Ιθάκη προέρχεται από το ιθύς = ευθύς.
8. Η Αθηνά όταν υποστηρίζει σκανδαλωδώς Οδυσσέα, Τηλέμαχο και Πηνελόπη έχει το επίθετο Παλ-λάς, λέξη που θυμίζει Παλική και κουνό-πετρα.
9. Η μετάβαση στην Πύλο από την Ιθάκη διαρκεί μια νύχτα.
Η επιστροφή από την Πύλο στην Ιθάκη διαρκεί μισή μέρα συν μια νύχτα. Άρα λαβαίνουν χώρα σε διαφορετικά λιμάνια που απέχουν μεταξύ τους πολύ μεγάλη απόσταση, μισής μέρας διαδρομή με πλοίο.
10. Οι Τάφιοι είναι γείτονες με τους Ιθακησίους στο ίδιο νησί, αφού από εκεί πας πεζός στην Ιθάκη (Οδ. α΄ 173).
11. Το νησί της Ιθάκης έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, μεγάλη υδροφορία και τα ρυάκια της ρέουν όλο το χρόνο (Οδ. ν΄ 247). Αποκλείονται έτσι η άνυδρη Έρυσσος και το Θιάκι.
12. Η Ιθάκη είναι τόπος σαν χερσόνησος που επικοινωνεί με μεγάλη στεριά από την οποία μπορείς να περάσεις εκεί πεζός με μεγάλη δυσκολία (Οδ. ξ΄ 190. π΄ 59 και π΄ 224).

11 σχόλια:

  1. Δυστυχώς κύριε Καμπάνη όλα σας τα επιχειρήματα πλην ελαχίστων ανατρέπονται στο πίτσι φυτίλι που έλεε κι ο νόνος μας.
    Παράδειγμα το Παλλάς με τη Παλική!
    Μπας και έχει και κάνα Παρθενώνα στον Αθέρα και δε τόνε πήρα πρέφα, γιατί από έδεκει έχει κάτι δειλινά μούρλια και θα μας έβγει και η Παλλάδα θεά του σκότους σιγά – σιγά! Χα χα.

    Τη δική μου θεωρεία τα περισσότερα στοιχεία που αναφέρετε την ευνοούν αφάνταστα, αλλά μερικά δεν ευσταθούν και άλλα ανατρέπονται πανεύκολα!

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω γράψει σε άρθρο μου πριν από χρόνια " Γιατί το σημερινό Θιάκι δεν είναι η ομηρική Ιθάκη " , ο Όμηρος γράφει ένα λογοτεχνικό έργο, ένα έπος και όχι Ιστορία ή Γεωγραφία. Οπότε ας αφήσουμε τους αρχαιολόγους να κάνουν τη ν εργασία τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπυροκωσμα το παλας,, εκτος παλικη που λεει ο Νικολας, λες να παιζει και κανα σεναριο να βγαινει και απο το παλατι? χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά – σιγά ορέ πρόεδρε Γεώργιε θα μας τη βγάλης από παρθένο κόρη παλλακίδα! Χα χα χα
    Το Παλλάς σημαίνει παρθένος κόρη αν και κάποιοι αρχαίοι απέδωσαν το όνομα στο το δόρυ που κρατούσε, εκ του πάλλω, « η πάλλουσα το δόρυ» δηλαδής – δηλαδής.

    Τώρα οι «πεπαιδευμένοι» είχαν αναρτήσει το ίδιο άρθρο ή το συμπέρασμα του άρθρου ?
    Ας γνωρίζουν όμως ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όλα τα γεωγραφικά στοιχεία της Οδύσσειας τα αναφερόμενα στην επικράτεια της αρχαίας Ελλάδας γιατί τα περισσότερα έχουν ταυτοποιηθεί.
    Έπειτα από τους Αλεξανδρινούς που πέρασε το έργο, θα άφηναν την Ιθάκη άγνωστο και μπερδεμένο νησί??
    Κατά τη γνώμη μου το μπέρδεμα έγινε από τους Ρωμαίους λόγω της δήθεν καταγωγής τους από τον Αινεία, την πόλη του οποίου κυρίευσε και κατέστρεψε ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ και τόνε έκαμε «λαθρομετανάστη»! χα χα.
    Άσπονδος εχθρός των Ρωμαίων λοιπόν για αυτό εξαφάνισαν ότι τον θύμιζε ακόμα και το όνομα ΙΘΑΚΗ !!
    Κάτι που αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αν διαβάσει την Αινειάδα του Βιργίλιου.

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://pronoikefalonias.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
    Το είχα γράψει σε ηλικία 19 ετών φοιτητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι ριζικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα το εν λόγω άρθρο και μπήκα στο πειρασμό να αναφερθώ λίγο γενικώς για την ιστορική γνώση πάνω στο νησί μας, ώστε να κατανοήσουν και να βοηθηθούν οι νεότεροι ερευνητές, γνωρίζοντας το τι χάος υπάρχει.

    Παντού μέχρι τώρα το όνομα Κεφαλληνία συναντάται ότι πρωτοαναφέρθηκε από τον Ηρόδοτο δηλαδή κάπου στα 450 π.χ., ενώ την αναφέρει ο Ησίοδος 300 χρόνια πιο πριν! Χα χα

    Αυτό είναι βασικότατο αρχαιολογικό στοιχείο για την ταυτοποίηση της Ομηρικής Ιθάκης ή όχι??
    Για ποιές σοβαρές αρχαιολογικές μα και ιστορικές έρευνες συζητάμε??
    Η προσωπική μου άποψη επί του προκειμένου είναι ότι ισχύει το γνωστό:
    «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο …» και εύχομαι να είμαι λάθος.

    Και άμα βρεθεί κάτι περί αυτού από Ελληνικές αρχαιολογικές έρευνες να μου «γράψετε». Χα χα χα χα

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδια δεν τα προλαβαινω ολα,, ξεκινησα κηπους, ψαρεματα, και μια και δυο πρεπει να βαλω μπροστα και το μαγαζι!! Φυσικα θα εξηγηθω και μπανια φετος!
    Ισως τελικα η κατασταση με τον ιο,, να μας ξανακανει να ξαναζησουμε λιγο φυσιολογικη ζωη!!! Και "Αλεξη" σκεφτομαι να παρω και μια μπαλα,, να ξανακαμω και τον μπασκεμπολιστα καπου καπου χαχα! τα σχολια τα ανεβασα σε
    https://porosnews.blogspot.com/2020/05/blog-post_673.html!
    Εντομεταξυ Αλεξη δεν ξερω πως,, μαλλον η εργασια σου οντως παρα πολυ καλη εφοσον εγω τυχαια την αντεγραψα οπως λεει η αναρτηση μου απο την http://olympia.gr , και οπως βλεπουμε τα καλα κλεπτωνται εξου ,, και το σαιτ http://egersis.blogspot.com/2009/08/blog-post_4515.html
    Εμενα ολα τα ομηρικα τα πρωτα χρονια μου τα αντεγραφε ενα πολυ καλο σαιτ με αναγνωστικοτητα το πατρινακι,, και αν στην αναζητηση σε αυτο αν γραψεις porosnews ,, λογο μετα το 2011 ειχαμε συνεχη δραση , θα δειτε πολλες ομηρικες αναρτησεις
    https://patrinaki.blogspot.com/search?q=porosnews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο, για να γράψω το συγκεκριμένο ,δεν μπορείς να φανταστεις πόσες ώρες αφιέρωσα στα σπουδαστήρια της φιλοσοφικης σχολης των Αθηνών. Την απάντηση όμως να θυμάσαι δε θα την δώσουμε εμείς οι φιλόλογοι αλλά άλλοι επιστήμονες. Θα πω μόνο κάτι και τίποτε άλλο και κράτα το " μαύρος " .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν μπορω να το αποκρυπτωγραφησω το μαυρος,,εγω εκεινη την περιοδο περιπου ημουνα εβρο φανταρος (Εννοω το 1990) που ξεκινησε η υπόθεση!,, ελαβα τα νεα σε γραμμα ,, και με εκπληξη μπηκα στην διαδικασια να αρχισω να μελεταω την υπόθεση! Τωρα και μετα οσα διαβασα-ειδα και ακουσα ειναι κατι σαν το σπηλαιο του πλατωνα που πρεπει να εχεις ακουσει, Ξερεις την αληθεια αλλα δεν μπορεις να το αποδειξεις στους αλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν τη χαμένη Ατλαντίδα ,τέτοια δυναμική έχει. Όταν βρεθεί, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής σε όλους τους τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή