Με εστειλε στο
Αρχαίος λόφος «Πρωνός»
Kατοικείται ανελλιπώς κοντά 50 αιώνες. Στις δύο πλευρές του στέκουν από τη μια το γραφικό Λιμάνι με τις ψαροταβέρνες, αγκυροβόλι για τα «δελφίνια» του Αργοσαρωνικού και από την άλλη τα κοσμοπολίτικα Μαντράκια, με την έντονη νυχτερινή ζωή και αραγμένα ψαροκάικα και κότερα. Στην κορυφή του δεσπόζει η νησιώτικη εκκλησία τους Αγίου Γεράσιμου με θέα που φτάνει την΄Υδρα και με τη σύγχρονη πόλη να απλώνεται στα πόδια της.
Σύνδεσμος ε δ ω
Τα σχολια εχουν ως εξης: σε Ναυμαχία Ναυπάκτου
Ωραία η «τηλεοπτική» συζήτηση χτες και ιδίως όταν έχουμε πήξει με τσι συζητήσεις για την Κορονοκόρη!
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου κακώς βέβαια λέγεται έτσι όπως και υποστηρίχτηκε στη συζήτηση, το σωστό είναι ναυμ. των Εχινάδων οι οποίες μάλλον κακώς λέγονται και αυτές Εχινάδες χα χα.
Μόνο που πίσω από την εν λόγω ναυμαχία μόνο οικονομικά συμφέροντα παίχτηκαν και όχι αγώνας εναντίων των Οθωμανών, αλλά αυτά δυστυχώς είναι τα ψιλά γράμματα της ιστορίας. Στη πλάτη των Ελλήνων έχουν παιχτεί και παίζονται δυστυχώς διαρκώς τέτοιου είδους παιχνίδια…
Ο κόλπος της Σάμης που μαζεύτηκε τότε τμήμα του Δυτικού στόλου λεγόταν κόλπος της Αλεξάνδρειας, γιατί εκεί ναυλοχούσε παλιότερα μοίρα στολίσκου με ναυαρχίδα την Βενετική γαλέρα μπαστάρδα Αλεξάνδρεια.
Τη λέγανε μπαστάρδα γιατί είχε ασυνήθιστη πρύμνη.
Με αυτή τη λογική λοιπόνε θα μπορούσε ο κόλπος να λέγεται και Μπάσταρδος, χα χα.
Για τον Άγιο Γεράσιμο δε γνωρίζω τι έκανε γιατί το υπόλοιπο Νοταραίϊκο πριν την άλωση της Πόλης και μετά τηρούσε στάση τουλάχιστο μυστήρια, σύμφωνα πάντα με όσα τυχαίνει να γνωρίζω.
Εκείο όμως που γνωρίζω καλά είναι ότι υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας με φούλ αρχαιότητες παραθαλάσσιος λόφος – βουνό με ονομασία Πρώνος, που έχει απάνω του ωραία εκκλησία με το όνομα Άγιος Γεράσιμος!!
Αν λάβει κανείς στα υπόψη ότι το όνομα Ελειός προέρχεται μάλλον από το έλος και η περιοχή σας είχε παλιότερα ελώδεις περιοχές μα ίσως και στα πολύ αρχαία χρόνια η κοιλάδα των Τζαννάτων δεν είχε τέλεια απορροή των υδάτων μέσω του φυσικά τελειοποιημένου εκ των υστέρων Βόχινα, τότε υπήρχαν και τα δύο ονόματα της περιοχής, δηλαδή Ελειός και Πρώνος.
Το Πρών-νος = κατάληξη βουνού προς τη θάλασσα, αυτό σημαίνει στα αρχαία Ελληνικά χωρίς αμφισβήτηση νομίζω.
Αυτά για να ψαχνόμαστε, χα χα χα
Ρόκκος Σπύρος.