Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Η Νύμφη Κέρκυρα η σαγηνεύτρα..

 https://porosvress.blogspot.com/2015/10/blog-post_54.html

με τη σχεδία στην Σχερία
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
με τη σχεδία στην Σχερία

Άντζελα Γκερέκου/Angela Gerekou

Η Νύμφη Κέρκυρα η σαγηνεύτρα..

Η Κέρκυρα σύμφωνα με την μυθολογία πήρε το όνομα της από τη νύμφη Κόρκυρα, καθώς σύμφωνα με τον μύθο, ο Θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, ερωτεύτηκε την όμορφη νύμφη Κόρκυρα και έψαξε το νησί που θα φιλοξενούσε τον έρωτα τους.
Επέλεξε λοιπόν ένα ξεχωριστό καταπράσινο νησί με γαλάζια νερά, για να εγκατασταθεί η ερωμένη του, και έδωσε στο νησί αυτό το όνομα της, το οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου στο σημερινό όνομα Κέρκυρα.
Ο καρπός του έρωτα του θεού με τη νύμφη ήταν ο Φαίακας, πρόγονος των αρχαίων Φαιάκων, λαός που φέρεται - σύμφωνα με τον Όμηρο - να φιλοξένησε τον Οδυσσέα λίγο πριν φτάσει στην Ιθάκη.
Ο γνωστός Ομηρικός ήρωας μετά από πολλές περιπέτειες φτάνει εξαντλημένος στο νησί όπου τον βρίσκει η Ναυσικά - κόρη του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου - και τον πάει στο πλούσιο ανάκτορο του πατέρα της όπου θα του προσφερθεί η δέουσα φιλοξενία και οι τιμές που αρμόζουν στους ξένους.
Οι μυθικοί αυτοί πρόγονοι των σημερινών Κερκυραίων παρουσιάζονται στα έπη του Ομήρου ως δημιουργοί ενός μεγάλου τεχνολογικά πολιτισμού με άριστα εξοπλισμένο στόλο και δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία ενώ εξαίρεται επίσης και η πολιτιστική τους ανάπτυξη.
Το 2013 ο καναδός αστροναύτης Chris Hadfield έστειλε από τον διαστημικό σταθμό ISS, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έστειλε την εικόνα της Κέρκυρας από το διάστημα, σχολιάζοντας πως ότι του θύμιζε το σχήμα της καρδιάς με τα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδος.(αν κοιτάξετε την δεύτερη φωτογραφία απο το πλάι).
Εγώ όμως εν έτη 2021 βλέπω (φωτογραφία πρώτη) το σχήμα μιας νύμφης - γοργόνας με μακριά μαλλιά να ανεμίζουν ενώ ετοιμάζεται να βουτήξει στο βασίλειο του Ποσειδώνα. Ίσως για αυτό η Κέρκυρα σαγηνεύει με τα κάλλη της τους επισκέπτες.😁
Και η σχέση των Νυμφών με το νησί σεν σταματάει εδώ. Στο βόρειο μέρος του νησιού έμαθα πως υπάρχει ένα χωριό το οποίο ονομάζεται νύμφες, ενώ παλιότερα η περιοχή, ονομάζονταν Nεραϊδοχώρι.
Και αυτό διότι σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε στις Νυμφές κατοικούσαν πολλές νεράιδες.
Σύμφωνα με την μυθολογία οι νύμφες ενδημούσαν σε περιοχές όπου υπήρχε αφθονία νερών και βλάστησης. Και όντως το χωριό είναι χτισμένο στην πλευρά μιας μικρής κοιλάδας, με πλούσια βλάστηση, μέσα στην οποία κυλούν τα νερά της πηγής των Νυμφών.
Οι Καταρράκτες Νυμφών είναι απο τους πιο εντυπωσιακούς στο νησί, ενώ ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου είναι χτισμένος στην θέση αρχαίου ιερού του Απόλλωνα.
Γι’ αυτό ίσως η παράδοση ισχυρίζεται ότι αυτές οι μυθικές υπάρξεις χάρισαν το όνομα τους στο χωριό των Νυμφών.
Έμαθα κάτι ακόμα τελευταίο. Λέγεται πως σε ένα ιδιωτικό κτήμα στο Κανόνι ανθεί μια λεμονιά ευκαλύπτου. Ειδικοί στα δέντρα έχουν πει ότι είναι 900 ετών και ότι αυτό το είδος δέντρου υπάρχει μόνο στην Αυστραλία .
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως βρέθηκε στην Κέρκυρα 700 χρόνια πριν ανακαλυφθεί η Αυστραλία το συγκεκριμένο δέντρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου