Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

ΠΩΣ, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΙΘΑΚΗ

 Πόρος, Λευκάδα, Φισκάρδο-Άσσος, Ληξούρι διεκδικούν την Ομηρική Ιθάκη.

ΠΩΣ, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΙΘΑΚΗ, ότι δεν είναι δηλαδή αυτή η διάσημη Ιθάκη της Οδύσσειας;
- Από πάντα! Κι αναρωτιόμασταν, γιατί από πάντα;
- Γιατί απλούστατα, το όνομα είχε χαθεί από παλιά στο Ιόνιο και σωζότανε μόνο στην Οδύσσεια. Και όταν οι Βενετσιάνοι πήραν το Θιάκι από τους Οθωμανούς, τότε που λεγότανε Val De Compare, το ονόμασαν Teacchi, με πρόταση του προβλεπτή της Κεφαλλονιάς Alivisi Solomon !
… Και κάθε φορά, που μετά από αρχαιολογική έρευνα εκεί, δεν εύρισκαν ευρήματα αντάξια του Οδυσσέα…
… Κάθε φορά που στα γύρω νησιά ανακαλύπτονταν πλούσια Μυκηναϊκά ευρήματα... Έβγαιναν καινούργιες θεωρίες.
Την προηγούμενη φορά, τότε που ο Σλήμαν δεν βρήκε τίποτα στην Ιθάκη και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πλούσια ευρήματα στη Λευκάδα, ξεφύτρωσαν δεκάδες θεωρίες, τόσο από τη Λευκάδα, όσο κυρίως από την Κεφαλλονιά, που ήξεραν από πριν όσα μετά ‘’βρήκε’’ ο Μαρινάτος.
Την τελευταία φορά, που βρέθηκε στα Τζαννάτα του Πόρου ο Μυκηναϊκός τάφος (1990), ξεπρόβαλαν, τόσο από εκεί μια, όσο και άλλες πέντε θεωρίες από το Ληξούρι.
Επειδή όμως, μόνο από ένα τάφο δεν μπορούμε να ‘’φτιάξουμε’’ Ομηρική Ιθάκη, γιατί τότε, με τέτοια ευρήματα στη Λακήθρα και στα Μαζαρακάτα, δεν μπορεί ο Οδυσσέας παρά να ήταν στα Σβορωνάτα, στα Καλλιγάτα, στα Κουρκουμελάτα ή στα Κομποθεκράτα… Κι αν δεν ήταν εκεί ο Οδυσσέας, θα πρέπει να ήταν από την Κοντογεννάδα και τα πέριξ, που έχει ένα ολόκληρο οροπέδιο με τάφους της Μυκηναϊκής περιόδου !
Όμως ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την Ιθάκη, κάπου ας πούμε κοντά σε πλούσια νεκροταφεία, χρήσιμα μεν σε όσους ψάχνουν τάφους για να κλέβουν κτερίσματα, αλλά όπως διαπιστώνουμε από την Τίρυνθα, τη Δήλο κλπ, απέναντι από τις Ομηρικές θέσεις, τόσο μακριά, όσο η Κράνη από τα Μαζαρακάτα, οπότε για τη Γεωγραφική και Ομηρική μας έρευνα, παίζουν μόνο καθοδηγητικό ρόλο , στο κάπου εκεί γύρω.
Από μέρες λοιπόν αρχίσαμε να δημοσιεύουμε σε σελίδες της Κεφαλλονιάς και των νησιών του Ιονίου, άρθρα με ανάλογο περιεχόμενο Ομηρικής Γεωγραφίας, τί δεν έχουν και γιατί δεν είναι η Ιθάκη της Οδύσσειας, μια-μια οι υποψήφιες περιοχές των νησιών του Ιονίου πελάγους. Και δεν ξεκινήσαμε από το Θιάκι, γιατί όλοι βλέπουν δια γυμνού οφθαλμού ότι δεν έχει καμία σχέση με τα τοπία που περιγράφει ο Όμηρος στο έπος της Οδύσσειας. Αρχίσαμε με τον Πόρο και τα σχετικά άρθρα (https://homericithaca.com/threads/73/https://homericithaca.com/threads/147/), συνεχίσαμε προχτες με τη Λευκάδα και το σχετικό άρθρο (https://homericithaca.com/threads/32/) και χτες τελικά με την ίδια την Ιθάκη, το Θιάκι δηλαδή όπως λεγότανε παλιά, ή Teacchi επί λατινικής επισκοπής (https://homericithaca.com/threads/25/).
Τα δημοσιεύσαμε αυτά σε σελίδες που έχουν συνολικά 210.000 μέλη !
... Σήμερα εδώ θα ερευνήσουμε για ποιους λόγους ΔΕΝ μπορεί να είναι στα πέρατα της Ερύσσου η Ομηρική Ιθάκη.
https://homericithaca.com/threads/157/.

2 σχόλια:

  1. Ωχ, ωχ, ωωωωωωωχ !!!
    Το μόνο σωστό στο εν λόγω άρθρο είναι η επικεφαλίδα, δηλαδή:
    “ Γιατί δεν μπορεί να είναι η Έρυσσος η Ομηρική Ιθάκη. Η Έρυσσος ανήκει στην Ομηρική Ιθάκη.”
    Και εδώ βέβαια υπάρχει το Έρυσσος με (υ). Από πότε άρχισε το όνομα να γράφεται και με (υ) γνωρίζετε??

    Οι Ομηρικοί Κεφαλλήνες ποιοί ήταν γνωρίζετε??

    Όλα τα στοιχεία είναι το λιγότερο ευκόλως ανατρέψιμα μόνο που δεν γνωρίζω αν αξίζει τον κόπο, γιατί δεν μου αρέσει να «παίζω» σε επίπεδο underground.

    Αν βέβαια επιμένετε πέστε μου με ποιο από όλα να ασχοληθώ.
    Δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα μου, ούτε ψωνισμένος είμαι (έτσι πιστεύω τουλάχιστο), αλλά δεν είμαι ακόμα στη Α΄ Δημοτικού.
    Λυπάμαι γιατί είμαι απλά Ομηριστής και όχι διαμορφωτής των Ομηρικών και όχι μόνο επών.

    Καλή συνέχεια…
    Σπύρος Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o Kαμπανης παει με την μεθοδο αποκλεισμου μνηστηρων,,... δεν ειναι η ιθακη, δεν ειναι η κρανια, δεν ειναι ο πορος,, δεν ειναι η λευκαδα, δεν ειναι και η ερυσσος,, οποτε μας μενει η παλικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή