Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Το πρώτο αναψυκτικό σε Αίγυπτο ήταν από Κεφαλλονητη

 Το πρώτο ανθρακούχο ποτό στην Αίγυπτο ήταν Κεφαλονίτικη υπόθεση.






Από τα Χαλιωτάτα ιδρυτής του περίφημου εργοστασίου Spiros Spathis στο Κάιρο.


Η οικογένεια Σπαθή έφυγε στα τέλη του 19ου αιώνα από τα Χαλιωτάτα της Κεφαλονιάς και εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο. Ο Σπύρος Σπαθής γεννήθηκε το 1885 και σε ηλικία 15 ετών πήγε και αυτός στην Αίγυπτο. Το 1920 ξεκίνησε να εργάζεται μαζί με τον αδελφό του στο εργοστάσιο του Κεφαλονίτη - Αλεξανδρινού θείου τους Νικόλαου Σπαθή, που το 1909 είχε δημιουργήσει την επιχείρηση παραγωγής αναψυκτικού λεμονάδας η οποία ήταν η πρώτη στην Αίγυπτο, η «Λεμονάδα Σπαθής». 


Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Σπαθής , ξεκίνησε στο Κάιρο μια μεγαλύτερη επιχείρηση που έφερε το όνομά του. Το λογότυπο της ήταν μια μέλισσα μιας και εκείνη την περίοδο η οικογένεια λειτουργούσε μελισσοκομεία. Το εργοστάσιο βρισκόταν εκείνη την εποχή στην οδό Al-Khor πάροδο της Imad Al-Din στο κέντρο του Καΐρου.


Παρήγαγε λεμονάδα με ανθρακούχο νερό καθώς και το ανθρακούχο ποτό κόκκινο μήλο. Τα δύο ποτά δεν ήταν απλώς αναψυκτικά αλλά χρησίμευαν και ως βάση για κοκτέιλ στα μπαρ της Αιγύπτου. Η λεμονάδα Spiros Spathis είχε γίνει το επίσημο ποτό για όλες τις τάξεις του αιγυπτιακού λαού. Ήταν το αγαπημένο ποτό για πολλούς διάσημους ανθρώπους, όπως της Αιγύπτιας ηθοποιού και τραγουδίστριας Umm Kolthoum.


Το 1941 κέρδισε το μετάλλιο του Βασιλιά της Αιγύπτου, Φαρούκ Α', στη δεύτερη ποιοτική έκθεση βιομηχανιών και υπέγραψε συμβόλαιο για την κάλυψη των αναγκών του βασιλικού παλατιού.


Με ευφυΐα και πνεύμα ανταγωνισμού η Spiros Spathis απέκτησε μεγάλη φήμη σε όλη την Αίγυπτο, παρέδιδε τα εμπορεύματα της από την Αλεξάνδρεια στο Ασουάν και μέχρι τις απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Αιγύπτου.


Ο Σπύρος Σπαθής πέθανε στις 8 Μαΐου 1950 και ετάφη στο νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Ο γιος του, Ηλίας Σπαθής συνέχισε την καριέρα του πατέρα του στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών. Ο θάνατός του το 1980, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια και στο εργοστάσιο.


Η κα. Ευτυχία, η μικρότερη κόρη του Σπύρου Σπαθή που γεννήθηκε το 1928, διαχειρίστηκε το εργοστάσιο μετά τον θάνατο του αδερφού της και συνέχισε την ανάπτυξη προϊόντων Spathis . Μετά από χρόνια η εταιρεία σταμάτησε την λειτουργία της και πουλήθηκε το 1998 με το εμπορικό σήμα που διέθετε.


Τα ανθρακούχα ποτά του Σπύρου Σπαθή τα οποία απέκτησαν την φήμη ως το «Αιγυπτιακό αναψυκτικό», βγήκαν ξανά με μεγάλη επιτυχία στην Αιγυπτιακή αγορά το καλοκαίρι του 2020.


Η επανεισαγωγή των δύο αρχικών γεύσεων ήταν απαραίτητη, όχι μόνο λόγω του στοιχείου της «νοσταλγίας», το οποίο ήταν φυσικά το κλειδί για την επανακυκλοφορία τους, αλλά και επειδή η σόδα λεμονάδας είναι πολύ συμβατή με την κυρίαρχη αιγυπτιακή γεύση για τα ανθρακούχα ποτά.


Τα προϊόντα Spiros Spathis βρίσκονται σήμερα στα ράφια των λιανοπωλητών, των σούπερ μάρκετ και των περιπτέρων στην Αίγυπτο, τόσο με την αυθεντική γεύση του λεμονιού όσο τη γεύση μήλου, αλλά και και με νέες γεύσεις και παραδίδονται κατ΄οίκον σε όλη την Αίγυπτο.


Διονύσης Φωκάς


Πηγές

1.spirospathis .com

2. sceneeats .com

3. english.ahram. org.eg

Kομπογιο Κεφαλονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου