Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Βουλευτές μιας μέρας.

 Βουλευτές για… περίπου 24 ώρες θα είναι επί της ουσίας όσοι αναδειχθούν από στις κάλπες της 21ης Μαΐου εάν λάβουμε ως προϋπόθεση ότι τον Ιούλιο θα έχουμε και δεύτερες εκλογές, όπως άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου κι αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Εάν όντως δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε η χώρα μοιραία θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες, κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου. Όπερ σημαίνει ότι οι βουλευτές των πρώτων εκλογών το μόνο που θα προλάβουν να κάνουν είναι να ορκιστούν.

Ειδικότερα, εάν βάλει κανείς κάτω τις ημερομηνίες θα διαπιστώσει ότι η Βουλή που θα έκλεινε ούτως ή άλλως την Μεγάλη Τρίτη με Μεγάλη Τετάρτη για τις γιορτές του Πάσχα, αλλά δεν θα ξανανοίξει στις 24 Απριλίου όπως προγραμματιζόταν, λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά πολύ αργότερα και υπό νέα σύνθεση.

Εάν πράγματι δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε από την κάλπη, ούτε από κάποια συνεργασία του πρώτου κόμματος με κάποια από τα υπόλοιπα που θα έχουν ξεπεράσει τον πήχη του 3% πανελλαδικά, αλλά ούτε και από τις διερευνητικές εντολές που θα ακολουθήσουν, τότε βάσει του Συντάγματος θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες του Ιουλίου.

Οι νέοι βουλευτές όμως θα πρέπει να ορκιστούν. Έτσι, το πιθανότερο είναι να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση τη Δευτέρα 29 Μαΐου και την επόμενη μέρα να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν την 21η του μηνός. Δεν θα προλάβουν όμως να κάνουν πολλά πράγματα. Θα ορκιστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου με θρησκευτικό όρκο ή με πολιτικό όσοι το επιθυμούν ή στο κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές, αμέσως μετά θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Σώματος που θα αντικαταστήσει τον κ. Κώστα Τασούλα καθώς επίσης και τους αντιπροέδρους, και… αυτό ήταν όλο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα εμφανιστεί στην Ολομέλεια για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εξαιτίας της ειδικής αποστολής που θα έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οπότε, θα υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το διάταγμα περί διάλυσης της Βουλής και οι βουλευτές θα ξεκινήσουν εκ νέου τον προεκλογικό τους αγώνα με στόχο να επανεκλεγούν.

Να σημειωθεί ότι στις δεύτερες εκλογές, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους, οι οποίοι θα εκλεγούν βάσει της λίστας που θα έχουν καταρτίσει οι πρόεδροι των κομμάτων. Παραδοσιακά πάντως, σέβονται τη σειρά σταυροδοσίας της πρώτης κάλπης.

πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου