Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Με επιτυχία έγινε η πρώτη συνάντηση για τον τουρισμό της Κεφαλονιάς στην Σκάλα!







Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη στη Σκάλα η πρώτη από τις προγραμματισμένες 5 συναντήσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 3 Δήμων της Κεφαλονιάς μας (Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου) με την ηγεσία του Αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου Νίκου Κουρκουμέλη, παρουσία ηγετικών στελεχών, εκπροσώπων και μελών της τουριστικής κοινότητας του τόπου μας!

Βασικό θέμα της πρώτης αυτής ενημέρωσης και συζήτησης υπήρξε η πολυπόθητη "επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στο νησί μας."

Το λόγο αρχικά πήραν τα υψηλά στελέχη της τουριστικής επιτροπής Σταύρος Κορκός Κουρής και η Μαρίνα Βεργωτή.

Ο Σταύρος Κορκός Κουρής αναφέρθηκε στο ρόλο και στις δράσεις της τουριστικής επιτροπής στην ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας λέγοντας μεταξύ των άλλων πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τεράστια άνοδος των αεροπορικών τουριστικών αφίξεων από το εξωτερικό στο νησί μας. Πιο συγκεκριμένα μας ανάφερε πως οι τουριστικές αεροπορικές αφίξεις από 150.000 το 2010 έφτασαν τις 362.000 το 2023! Γεγονός που επιβάλει την επιθυμία μας για την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν!

Η Μαρίνα Βεργωτή μας ενημέρωσε για τις δράσεις της τουριστικής επιτροπής για να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν (γαστρονομία και φύση) ειδικά για την Άνοιξη και τον Φθινόπωρο με προβολή στα μέσα του διαδικτύου, στα ταξιδιωτικά περιοδικά, στις διαφημίσεις των αεροπορικών εταιρειών, τα press trips (ταξίδια δημοσιογράφων) και τη δημιουργία επιλογών εναλλακτικού τουρισμού (όπως με 5 μονοπάτια στο Δήμο Αργοστολίου και με την προοπτική να δημιουργηθούν συνολικά 12 και με την συνεργασία των άλλων δύο Δήμων του νησιού μας, την Ένωση Ξενοδόχων και του Επιμελητηρίου.)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Κουρκουμέλης, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση, μεταξύ των άλλων μας ενημέρωσε πως η EasyJet θα παρατείνει τις πτήσεις της στο νησί μας το 2024 έως τις 3 Νοεμβρίου! Είπε ακόμα πως αξίζει να μεγαλώσουν οι επιχειρηματίες την τουριστική σεζόν ακόμα και αν δεν έχουν επιπλέον κέρδη την πρώτη χρονιά καθώς αυτά θα έρθουν αργότερα!

Ο εκπρόσωπος της tour operator Jet2 Θανάσης Καραπέτσας μίλησε για την πρόοδο που έχει υπάρξει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και ανέφερε τις σκέψεις του για την ανάγκη να παραμένουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα μαγαζιά και μετά τον Οκτώβριο έτσι ώστε οι τουρίστες να έχουν κάτι να κάνουν την περίοδο αυτή. Εν ανάγκη, είπε, να δώσουν προσφορές για να έχουν λόγο να έρχονται την περίοδο αυτή ακόμα και αν δεν είναι τόσο οικονομικά συμφέρουσα. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Κεφαλονιά μας να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες από τον Απρίλιο.

Ο εκπρόσωπος του tour operator TUI Σπύρος Κατσούρης έδωσε τα συγχαρητήρια του στους επαγγελματίες της Σκάλας λόγω της αναβάθμισης των προϊόντων τους. Είπε ακόμα πως η πιο αδικημένη περιοχή είναι ο Πόρος και έδωσε την είδηση πως ο Πόρος φέτος από τις 24 Απριλίου θα έχει τους πρώτους Ολλανδούς τουρίστες! Σχετικά με την επέκταση της τουριστικής σεζόν είπε μεταξύ των άλλων πως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των επαγγελματιών για να γίνει αυτό. 

Ο άνθρωπος του τουρισμού (υπεύθυνος για τις πτήσεις στο αεροδρόμιο) στην Κεφαλονιά Γιώργος Γεροντάκης αναφέρθηκε στις πολλές αεροπορικές εταιρείες που συνδέονται με την Κεφαλονιά. Μας έδωσε την είδηση πως από 1 Απριλίου (Δευτέρα του Καθολικού Πάσχα) θα έχουμε τις πρώτες πτήσεις από το Λονδίνο! Ζήτησε ακόμα τη βοήθεια των τουριστικών εταίρων στην προσπάθεια του να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο με κοινή στρατηγική για να έχουμε αποτέλεσμα όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος έδωσε τα συγχαρητήρια του στην τουριστική επιτροπή για τις προσπάθειες τους στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ανέφερε τις προσφορές των ξενοδοχείων για να προσελκύσουν τουρίστες πέρα της σεζόν. Είπε ακόμα πως αν θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν πρέπει να συμμαχήσουμε στις πράξεις που θα κάνουμε για να μείνει ο τουρισμός ανοικτός.

Ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χρήστος Καμπανός και εστιάτορας αναφέρθηκε στα προβλήματα με τις τιμές του ρεύματος και της εύρεσης προσωπικού δηλώνοντας ενεργά θετικός στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επαγγελματίες της περιοχής μας όπου ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και δόθηκαν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Εκεί ζητήθηκε από τον Δήμο να μεριμνήσει για την καθαριότητα,  τον φωτισμό και να είναι ανοικτοί οι δρόμοι και τα τουριστικά αξιοθέατα. Αναφέρθηκε ακόμα η ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία και την ανάγκη για συλλογική συνεργασία. Έγινε αναφορά στην ανάγκη σεβασμού στον τουριστικό πελάτη και σε προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Σκάλας σχετικά με τη μεταφορά των πελατών στα ξενοδοχεία τους. Υπήρξαν απόψεις που συμφωνούσαν να "βάλουν πλάτη" έτσι ώστε να υπάρχει η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. 

Στη συνέχεια ο Πρώην Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, πρώην Αντιδήμαρχος και επιχειρηματίας στον Πόρο Βασίλης Καμπίτσης είπε πως ευτυχώς που υπάρχει η Σκάλα για την περιοχή και πρέπει οι επαγγελματίες της Σκάλας να ακούν τους tour operators έτσι ώστε να μην έχουν τη σχετική ατυχία του Πόρου. Πρότρεψε μάλιστα τους tour operators να κάνουν συμφέρουσες προτάσεις στους Ποριώτες επιχειρηματίες του τουρισμού έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η σεζόν.

Ο Πρόεδρος της Σκάλας Γιώργος Τραυλός ζήτησε και αυτός να "βάλουν πλάτη" όλοι έτσι ώστε από τις 20 Απριλίου όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των τουριστών ζητώντας βοήθεια από τους πολίτες λέγοντας πως θα κάνει κι αυτός ότι μπορεί.

Ακόμα, υπήρξαν παράπονα πως στη Σκάλα από τις 20 Σεπτεμβρίου αφαιρούνται οι ξαπλώστρες.

Ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου της Σκάλας Σπύρος Σολωμός ζήτησε να μάθει πως μπορεί να γίνει η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η απάντηση που έλαβε από τον Θανάση Καραπέτσα και τον Σπύρο Κατσούρη ήταν πως θα υπάρχει συνεννόηση με τους επαγγελματίες για να μείνουν κάποια καταστήματα και τα σπήλαια της Σάμης ανοικτά και τον Οκτώβριο.

Ζητήθηκαν ακόμα βεβαιώσεις πως πραγματικά θα βρουν ανταπόκριση για την επιμήκυνση της σεζόν με τον ερχομό τουριστικών επισκεπτών.

Προτάθηκε ακόμη να γίνουν εκπτώσεις και προσφορές τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο για να προσελκύσουν τουρίστες και αυτούς τους μήνες.

Έγινε λόγος για την ανάγκη ύπαρξης "τουριστικής παιδείας" και για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος, για περισσότερα και αναλυτικότερα παρακαλώ παρακολουθήστε το βίντεο μου με ολόκληρη την εξαιρετικά γόνιμη εκδήλωση αυτή!


Σπύρος Καγκάδης 

Κείμενο, βίντεο και φωτογραφίες δικές μου με φωτογραφίες και του Γιώργου Γκιάφη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου