Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ!! ΕΙΚΟΝΕΣ 3D



Για να δείτε την τρισδιάστατη εικόνα που κρύβεται σε ένα στερεόγραμμα θα πρέπει να παρατηρήσετε το στερεόγραμμα με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να προσπαθήσετε να εστιάσετε το βλέμμα σας μακριά πίσω απο την εικόνα, σαν να κοιτάτε ένα μακρινό αντικείμενο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσετε με την εικόνα σχεδόν κολλημένη στη μύτη σας και να την απομακρύνετε σιγά σιγά, κοιτώντας την εικόνα περιφερειακά και όχι εστιασμένα

και μία από τον Αβραάμ!

Στερεογράμματα στη μάθηση  

Posted by Dimitra Zervaki in Uncategorized
Tags: ,
trackback

Τι είναι;

Τα στερεογράμματα είναι μια μορφή τέχνης. Είναι εικόνες που δημιουργήθηκαν και απεικονίζουν κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατανοητό από τον ανθρώπινο νου, κάτι μη συγκεκριμένο. Αν όμως παρατηρήσει κανείς τις εικόνες αυτές με μια συγκεκριμένη μέθοδο, τότε θα αποκαλυφθεί μια τρισδιάστατη, συγκεκριμένη, ολογραμμική εικόνα.
Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη όσων για πρώτη φορά καταφέρνουν να δουν σε μορφή τρισδιάστατη την εικόνα!!!
Ένα στερεόγραμμα είναι σχεδιασμένο να «ξεγελά» τον ανθρώπινο εγκέφαλο έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται μία τρισδιάστατη εικόνα (3D) σε μία δισδιάστατη απεικόνιση. Για να γίνουν αντιληπτά τα τρισδιάστατα σχήματα, ο εγκέφαλος πρέπει να παρακάμψει την κανονικά αυτόματη λειτουργία της εστίασης και της ταυτόχρονης κίνησης και των δύο οφθαλμών.
Ο πιο απλός τύπος αποτελείται από οριζοντίως επαναλαμβανόμενους σχηματισμούς και είναι γνωστό ως στερεόγραμμα τοιχοστρωσίας(wallpaperstereogram). Όταν κοιταχτούν με τη σωστή απόκλιση μεταξύ των δύο οφθαλμών, τα επαναλαμβανόμενα σχήματα εμφανίζονται σα να αιωρούνται πίσω από το υπόβαθρο. Επίσης υπάρχουν τα στερεογράμματα τυχαίας κουκίδας. Σε αυτόν τον τύπο κάθε εικονοστοιχείο της εικόνας είναι υπολογισμένο από ένα πρότυπο ταινιών και έναν χάρτη βάθους. Συνήθως μία κρυμμένη τρισδιάστατη εικόνα εμφανίζεται όταν κάποιος το βλέπει με την κατάλληλη τεχνική.
Που μπορούν τα στερεογράμματα να μας βοηθήσουν στην επιταχυνόμενη μάθηση;
Η εξάσκηση με τα στερεογράμματα μπορούν να μας βοηθήσουν στη γρήγορη ανάγνωση με τη χρήση περιφερειακής όρασης. Μια τεχνική ταχυανάγνωσης. Αν θέλετε να διαβάζετε ένα βιβλίο την ημέρα, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε.
Η τεχνική της γρήγορης ανάγνωσης με τη χρήση περιφερειακής όρασης μας βοηθά να αξιοποιήσουμε την περιφερειακή μας όραση (που τόσο έχουμε παραμελημένη!!!).
Παράλληλα το παιχνίδισμα με τα στερεογράμματα είναι μία καλή γυμναστική για τους μυς των ματιών μας!!!
Πώς μπορώ να τα δω;
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να δει ένα στερεόγραμμα και οι αγγλικές του ονομασίες έχουν ληφθεί από αγγλικά συνώνυμα μορφών του στραβισμού: wall-eyed (απόκλιση των οφθαλμών από τη μύτη) και cross-eyed (σύγκλιση των οφθαλμών προς τη μύτη). Τα περισσότερα στερεογράμματα  είναι σχεδιασμένα ώστε να γίνονται ορατά μόνο με τον πρώτο τρόπο. Σύμφωνα με αυτόν, προϋποτίθεται η προσαρμογή των ματιών σε μια συγκλίνουσα γωνία, ενώ σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο τα μάτια πρέπει να προσαρμοστούν σε μια αποκλίνουσα γωνία
Η τεχνική για να δει κάποιος ένα στερεόγραμμα είναι απλή αλλά απαιτεί στην αρχή, σχετική υπομονή και συγκέντρωση.
Αρχικά βλέπουμε για αρκετή ώρα ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στην διπλάσια απόσταση από την απόσταση παρατηρητή και εικόνας (είτε αυτή είναι στην οθόνη, είτε σε χαρτί). Αφού το μάτι μας προσαρμοστεί σε μεγαλύτερα εστιακά βάθη από την εικόνα, στρέφουμε τα μάτια μας στην εικόνα, χωρίς να χάσουμε την εστίαση και μετά από λίγο, θα εμφανιστεί η τρισδιάστατη εικόνα. Τονίζουμε ότι αυτή η μέθοδος χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή.
Μια άλλη μέθοδος, είναι να κοιτάμε την εικόνα με “μετέωρο” βλέμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένο σημείο της εικόνας, αλλά βλέπουμε προς το κέντρο της, προσπαθώντας να εστιάσουμε πίσω από αυτή. Τελικά μετά από λίγο εμφανίζεται η τρισδιάστατη εικόνα, καθώς το μάτι έχει δοκιμάσει όλα τα εστιακά βάθη. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πιο εύκολη, αλλά είναι δύσκολο να βρει το μάτι την τρισδιάστατη εικόνα, γι’ αυτό συνιστάται να εφαρμόζεται αφού αποκτηθεί η σχετική εμπειρία με τις στερεογραμμικές εικόνες. Αν φοράτε γυαλιά, δοκιμάστε με και χωρίς γυαλιά. Προτείνεται να υπάρχει καλός φωτισμός, καθώς το μάτι εστιάζει καλύτερα και δεν κουράζεται.
Μπορείτε επίσης να κάνετε το εξής : Καθώς έχετε την εικόνα μπροστά σας, κοιτάξτε την άκρη της μύτης σας, αλληθωρίζοντας  ελαφρά. Η εικόνα τώρα αποκτά δυο είδωλα. Εστιάστε σταδιακά το βλέμμα σας, από την μύτη σας προς την εικόνα, αφήνοντας την περιφερειακή σας όραση να βλέπει. Σε κάποιο σημείο ανάμεσα θα δείτε το στερεόγραμμα.
Κάποιοι προτιμούν μια άλλη μέθοδο. Ξεκινούν με την εικόνα κολλημένη στην μύτη τους και την απομακρύνουν σταδιακά, κοιτώντας την εικόνα περιφερειακά και όχι εστιασμένα. Όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να δω στερεογράμματα αυτή η μέθοδος μου φάνηκε εύκολη.
Όπως και να έχει, αξίζει την προσπάθεια. Το στερεόγραμμα θα σας δείξει έναν πραγματικά αλλιώτικο κόσμο. Η πρώτη φορά είναι πάντα λίγο δύσκολη. Οι επόμενες φόρες είναι σχετικά εύκολες. Πάντα όμως χρειάζεται συγκέντρωση και κατάλληλη εστίαση του βλέμματος. Επιμείνετε συστηματικά. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Μήπως την εκπληκτική πεταλούδα (Αν θέλετε να τη δείτε μεγαλύτερη κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία);petalouda
Βλέπετε την γονατιστή κοπέλα με τα σταφύλια ;stereograms  014
Όλες οι τεχνικές για την επιταχυνόμενη μάθηση στα προγράμματα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου