Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 04/08/2014
 
 
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
 
 
Άμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου προς το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, μετά την ενημέρωσή του ότι σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ήρθε δεκαπλάσιος φόρος ακινήτων σε σχέση με πέρυσι.
 
Για την ακρίβεια, ο βουλευτής ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί, ότι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των περιοχών Καρύστου, Μαρμαρίου, Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης, σε όλη την Καρυστία δηλαδή, χρεώθηκε στην ακίνητη περιουσία υπέρογκος και άδικος φόρος. Παραδείγματος χάριν, στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, οι πολίτες φορολογήθηκαν με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 πέρυσι. Στο Αυλωνάρι, από 7000 πέρυσι έγινε 70.000. Στο Γραμπιά Καρύστου από 35.000 έγινε 85.000.
 
Ο βουλευτής ανακάλυψε το εξής: όλες αυτές οι περιοχές και προφανώς πολλές άλλες, δεν είχαν ούτε συντελεστή οικοπέδου, ούτε συντελεστή αξιοποίησης, όπως προβλέπει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να λαμβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιμές του πλησιέστερου Δήμου (Νόμος 4223/2013 αρ.4 κεφ. Β παρ.1 ββ). Όμως, το Υπουργείο Οικονομικών δεν «δανείστηκε» μόνο τους συντελεστές, αλλά «δανείστηκε» και τις αντικειμενικές αξίες των πόλεων και δεν έλαβε υπόψη τις αντικειμενικές αξίες στις επικείμενες περιοχές του 2013 που είναι υπαρκτές.  
 
Ο βουλευτής επικοινώνησε με το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών και είπε ότι αυτό θέλει άμεση διόρθωση, ότι είναι ευθύνη της πολιτείας που δεν έχει καθορίσει συντελεστές αξιοποίησης ακινήτων και ότι οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί από την κατάφορη αδικία.         

ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κλείδωσαν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στο φόρο ακινήτων - Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν (upd)

Κλείδωσαν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στο φόρο ακινήτων - Ποιοι ιδιοκτήτες γλιτώνουν (upd)
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι τελικές αποφάσεις για τις εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων και τις απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Με βάση τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, το βασικό σενάριο για τις μειώσεις του φόρου και τις απαλλαγές προβλέπει:
Τι θα γίνει με τους σεισμόπληκτους
Όσον αφορά σε όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο (π.χ. στην Κεφαλλονιά), στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο TAXIS, καθώς το Σεπτέμβριο θα προβλεφθεί διαδικασία απαλλαγής τους. Αντιθέτως, όσοι πέρα από το σεισμόπληκτο διαθέτουν και άλλο ακίνητο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και θα γίνει συμψηφισμός μετά το Σεπτέμβριο.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί, πάντως, ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών, είναι το πότε θα γίνει επανεκκαθάριση για όσους κάνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους έως το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή εάν θα γίνει συμψηφισμός φόρου πριν από το τέλος του έτους ή στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015.
Στα… καλά νέα θα περιλαμβάνεται και η αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια «ανάσα» στους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Τα προβλήματα
Οσοι ιδιοκτήτες θέλουν να μπουν στο taxis για να δουν το φόρο που θα πληρώσουν πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο ποσό που τους ζητείται να πληρώσουν κι αν αυτό αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία του Ε9. Τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί «φουσκώνουν» το λογαριασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να σπεύσουν να κάνουν διορθώσουν προκειμένου να μην πληρώσουν μεγάλο φόρο.
Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όσοι θέλουν να δουν το εκκαθαριστικό (έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται από την Παρασκευή) είναι οι εξής:
Βήμα 1: Θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.
Βήμα 2: Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.
Βήμα 3: Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.
Βήμα 4: Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.
Βήμα 5: Πριν την πληρωμή, ωστόσο, πρέπει να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία του Ε9. Πρέπει να πάτε στην ενότητα «Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9» και στη συνέχεια να πατήσετε “Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014” για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, για να ελέγξετε αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.
Τα προβλήματα ξεκινούν, ωστόσο, από το γεγονός ότι δεν είναι ένα το εκκαθαριστικό αλλά πολλά. Ένα για κάθε μέλος της οικογένειας που διαθέτει κάποιο ακίνητο. Ενώ πριν το «χαράτσι» ερχόταν ένα για κάθε ακίνητο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι περισσότερα.
Προσοχή: Φόρο πληρώνουν πλέον και τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς.
Σύμφωνα με παραδείγματα που επικαλείται το Mega, διαμέρισμα 90 τ.μ., 17 ετών, 2ου ορόφου στην Αγ. Βαρβάρα, που πέρσι επιβαρύνθηκε με Έκτακτο Τέλος 252 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ.
Διαμέρισμα 120 τ.μ., 25ετών, 3ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη, που επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 63 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 588 ευρώ.
Για ξενοίκιαστο διαμέρισμα 90 τ.μ., 20 ετών, 2ου ορόφου στη Γλυφάδα, ο ιδιοκτήτης του πέρσι απαλλάχθηκε από το ΕΕΤΑ και πλήρωσε μόνο ΦΑΠ 428 ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.228 ευρώ.
Για οικόπεδο 500 τ.μ. στο Καβούρι, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ.
Για οικόπεδο 3 στρεμμάτων και αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων στην Άρτα, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 138 ευρώ.
Για αγροτεμάχιο 100 στρεμμάτων στη Λάρισα, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει για πρώτη φορά φόρο 242 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου