Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΛΥΤΕς,Η "ΙΘΑΚΗ", ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩς ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ

ΣΕ 
Αγαπητέ Γιώργο η παρούσα ανάρτηση είναι καταλυτική για να γίνει κατανοητή η αντίφαση που παρουσιάζει ο επίμαχος στίχος της Οδύσσειας ν 243 περί της "Ουδ ευρείας Ιθάκης" που στην πραγματικότητα όπως εύκολα πλέον αποδεικνύεται στην αρχική του δομή μιλούσε για την ευρεία νήσο Ιθάκη, δηλαδή για το μεγάλο νησί της Ιθάκης και όχι για κάποιο μικρό νησί. Αυτά για όσους επικαλούνται τον συγκεκριμένο στίχο χωρίς ενδεχομένως να έχουν λάβει υπόψη τους ή να γνωρίζουν τα νεότερα δεδομένα που μας έχει προσφέρει η συνεχιζόμενη μελέτη και έρευνα των Ομηρικών επών.

ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ 1 σχόλιο  ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


  1. Αυτή η κουρλοαλληλοσφαγή εδώ μέσα για την Ομηρική Ιθάκη μου αρέσει στην ουσία.
    Πιστεύω ότι κατά βάθος έχει και μια όψη του αψιού χαραχτήρα που διαφεντεύει και τους Θιακούς και τους Κεφαλλονίτες άρα παρεξηγήσιμη μόνο για τους μη μυημένους «ξένους». Χα χα.
    Έπειτα αλλιώς θα ήταν μια σούπα χωρίς λεμόνι!
    Και για δε μου λέτε ορέ η της άποψης Κεφαλονιά = Ομηρική Ιθάκη, πώς η Ιθάκη ήταν χθαμαλή αλλά περηφανευόσαστε ότι έχει το ψηλότερο βουνό του νησιωτικού συμπλέγματος?????

    Και οι της Ιθάκης πώς η Ιθάκη είναι το δυτικότερο νησί?
    Και οι δυο φατρίες μαζί κολλάτε ή δεν κολλάτε στο σπήλαιο των νυμφών που σε αυτό έκανε εκατόμβες ο Οδυσσέας? Δεν νομίζω αλλά συμπεραίνω βάσει της Οδύσσειας ότι και τα δύο σπήλαια που αναφέρεστε καμιά σχέση δεν έχουν.
    Πιστεύω ότι δε θα απαντήσει κανείς.
    Πάμε στοίχημα??

    Σπ.Ρόκκος  ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΩΝ!,,
  2. Μια δική μου ανακεφαλαιωση σε όσα εχουν λεχτει,,,, Ολοι οι ομηριστες  χωριζόμαστε σε δυο κατηγορίες.
  3. 1) ΙΘΑΚΗ = ΙΘΑΚΗ,,Τέλος  δεν σηκωνουμε  συζητηση!!!!!!
  4. 2)λοιπές θεωρείες,, (με απόλυτη προσπάθεια τεκμηρίωσης) και όλες να συμφωνουν σε 
  5. δυο κοινά ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΘΑΚΗ,,, Και ακόμη περισσότερό,, ΙΘΑΚΗ= ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ
  6. EΠΙΣΗΣ  ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΟ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
  7. ΣΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΙΚΑ  ΧΘΕΣΙΝΑ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς.
Και πραγματικά το προσεισμικό διώροφο της οικογένειας Αντύπα προφανώς για ασφάλεια είχε χτιστεί πάνω στο λαιμό του «στρέτου» της Άσσου τελευταίο σπίτι και 50 μόλις μέτρα από το οχυρωματικό έργο της εισόδου προς το κάστρο. Υπήρχε και κάποιο φυλάκιο κολλητά στο κήπο του που ίσως να μην είχε σαν σκοπό τον έλεγχο της εισόδου προς τις πιο πρόσφατες αγροτικές φυλακές αλλά να ήταν θεμελιωμένο σε παλαιότερο Βενετσιάνικο κτίσμα για ασφάλεια του τότε φρουρίου και του σπιτιού των Αντύπα ταυτόχρονα. Το οικόσημο σώζεται ακόμα ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο του καινούριου χτίσματος. Υ.Γ. Σε λίγο πάντως βλέπω να ξεσπά νέος εμφύλιος Βορρά - Νότου με άλλα κίνητρα και συμμαχίες χα χα. Σπ. Ρ. σε Ο μικρός εμφύλιος πόλεμος της βορείου Κεφαλονιάς

ΚΑΙ  ΑΠΟ  ΝΙΚΟ ΚΑΜΠΑΝΗ

Αγαπητέ φίλε Γιώργο, γιατί "κομπλάρεις" και δεν δίνεις αμέσως απάντηση σχετικά με το πότε και αν λεγόταν ποτέ το Θιάκι Ιθάκη, πότε και από ποιούς ονομάστηκε έτσι, ποιό παρόμοιο όνομα είχε επί πολλά χρόνια, με άλλη όμως σημασία και πότε εκ του πονηρού(;) ορμώμενοι κάποιοι μετέτρεψαν σε Ιθάκη το λατινικό όνομα Teacchi. Για να σε βοηθήσω, απλά σου "επιτρέπω" να αναπαράγεις με κάθε μέσον τα κεφάλαια: "Η ονομασία Ιθάκη πόσο καιρό στέργιωσε στο διπλανό από την Κεφαλονιά νησί;" και "Πόσο έξω πέσαν οι Βενετσιάνοι, από το βιβλίο: "ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ". Επίσης, σου επιτρέπω να αναπαράγεις με κάθε μέσον τα κεφάλαια: "Πάει κανείς ΠΕΖΟΣ στην Ιθάκη;"(σελίδα 49), "Το μέγεθος της Ιθάκης που περιγράφει ο Όμηρος"(σελ. 47), "Ο Ζέφυρος της αναχώρησης του Τηλεμάχου για την Πύλο"(σ. 38), "Χρονική διάρκεια των διαδρομών στην ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ"(σ.39), "Η ουχ ιππήλατος Ιθάκη και οι Μεσσήνιοι άνδρες ζωοκλέφτες"(σ.93), "Από τον ΑΙΟΛΟ στην Ιθάκη"(σ.95), "Η ΕΥΔΕΙΕΛΟΣ, ΧΘΑΜΑΛΗ, ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ
και κείμενη προς ΖΟΦΟΝ ΙΘΑΚΗ"(σ.97), "ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΣ ΗΛΙΔΟΣ ΑΝΤΑ"(σ.99), στο οποίο ανακαλύπτουμε σημείο της Οδύσσειας στο φ' που ο Όμηρος αναφέρει ότι οι ευγενείς που διεκδικούν την Πηνελόπη (Μνηστήρες), προέρχονται από νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στην Ιθάκη και στην ευλογημένη Ηλεία...
Σταματάω με αυτό το τελευταίο και σας ρωτώ αναδρομικά: "-Αν έχετε την ελάχιστη σχέση με χάρτες και προσανατολισμούς, χρειάζεται μετά από αυτό να συνεχίσετε να ψάχνετε ακόμα την Ιθάκη; Που πρέπει να βάλουμε το αριστερό όριο, ώστε να υπάρχουν νησιά ανάμεσα;.. Εκτός αν δεχτούμε μνηστήρες μόνο από τις Εχινάδες του Δουλιχίου και του Μεσολογγίου... Και με βάση το από αρχαιοτάτων χρόνων δεδομένο ότι ΚΑΙ η Ζάκυνθος και η Ιθάκη και η Κεφαλλονιά ήταν του Οδυσσέα.


1 σχόλιο:

  1. Ένα σημείο άξιο προσοχής για την έκταση μα και την τοποθεσία της Ιθάκης είναι τα λόγια του Εύμαιου προς τον Οδυσσέα (ξ – 103,4):
    «Εδώ στην άκρη 11 κοπάδια αιγών βόσκουν απλωτά μάλιστα (αἰπόλια πλατέ)», που αν μετρήσουμε και την έκταση για τροφή των χοίρων του, συν προφανώς και την καλλιεργήσιμη γη δείχνουν κάποια ικανή έκταση.
    Και είναι μόνο άκρη (ἐσχατιῇ), αν αυτό το ταιριάξουμε και με το ότι βρίσκεται σε μια μεσαία για την εποχή απόσταση από την πόλη Ιθάκη τι σημαίνει αυτό?
    Και αν το τμήμα αυτό το έχει κατ΄ αποκλειστικότητα ο Οδυσσέας καλώς, γιατί αν υπήρχαν και ζώα άλλων η έκταση αυτής της «άκρης» μεγαλώνει αισθητά…
    Αν αυτό το (ἐσχατιῇ) ερμηνευτεί σαν άκρη λοιπόν (όπως όλοι το ερμηνεύουν νομίζω), είναι πράγμα που θέτει πολλά ερωτήματα και ως προς τον τρόπο διοίκησης του “βασιλείου “, παράδειγμα κάθε “άνακτας”, ή τιμαριούχος είχε τη δική του έκταση? Και άλλα βέβαια πιο σοβαρά.
    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή