Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

10 θεωρίες για το τέλος του κόσμου


Θα εξαφανιστεί ο κόσμος μας; Αν ναι με ποιόν τρόπο; Βροχή μετεωριτών ή μήπως παγκόσμια επιδημία; Έκρηξη ηλίου ή...


...πυρηνικό ολοκαύτωμα; Ερωτήματα που έχουν απασχολήσει αρκετά την κοινή γνώμη και έχουν αποτελέσει βάσεις για αμέτρητα βιβλία καθώς και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο κόσμος παραδόξως μοιάζει να γοητεύεται(!) από την ιδέα της συντέλειας του κόσμου και αντιμετωπίζει οποιαδήποτε θεωρία με δέος και ενδιαφέρον. Μερικές φαντάζουν αδύνατες, άλλες είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, σας παρουσιάζουμε τις πιο "διαδεδομένες."



Σύγκρουση μετεωρίτη


Από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες. Η καταστροφή της γης από την ενδεχόμενη σύγκρουση με μετεωρίτη έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές και έχει δώσει βάση για την συγγραφή αρκετών βιβλίων αλλά και σεναρίων κινηματογραφικών υπερπαραγωγών (βλ. Αρμαγγεδών).

Μέχρι το 1980 η θεωρία δεν αντιμετωπιζόταν σοβαρά. Όλα άλλαξαν με την εύρεση του κρατήρα Chicxulub στο Μεξικό, που είχε διάμετρο 180 χιλιόμετρα και ο οποίος είχε δημιουργηθεί από πρόσκρουση μετεωρίτη πριν εκατομμύρια χρόνια.

Καθ’όλη την διάρκεια ζωής της, η Γη είχε δεχτεί αρκετές βροχές μετεωριτών με πιο γνωστή αυτή που λέγεται ότι προκάλεσε τον αφανισμό των Δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μία παρόμοια σύγκρουση μετεωρίτη μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο μετεωρίτης να έχει μήκος μεγαλύτερο από 2 χιλιόμετρα. Τα τοξικά αέρια που θα απελευθερωθούν, καθώς και τα επακόλουθα της πρόσκρουσης (τεράστια τσουνάμι κτλ) δεν θα αφήσουν περιθώρια επιβίωσης.

Εκτός και αν αναλάβει δράση ο Bruce Willis με το πλήρωμά του!



Πυρηνικός πόλεμος


Με εξαίρεση τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από της ΗΠΑ, ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει άλλον πυρηνικό πόλεμο. Παρ’όλα αυτά οι εξοπλισμοί των χωρών σε πυρηνικά συνεχίζουν να αυξάνονται με ολοένα και περισσότερες χώρες να «μπαίνουν στο παιχνίδι.»

Μεγάλος φόβος υπάρχει για το ενδεχόμενο χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας από αυτόνομες τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα καταστροφικό, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρηνικής σύρραξης.
Μπορεί η ανθρωπότητα να μην υποστεί ολοκληρωτικό αφανισμό, αλλά ο πυρηνικός χειμώνας που θα ακολουθήσει θα μεταβάλλει ριζικά τον πολιτισμό όπως τον ξέραμε.




Έκρηξη ηλίου


Ίσως η πιο ρεαλιστική θεωρία απ’όλες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε 5 εκατομμύρια χρόνια ο ήλιος μας θα μπει σε μια φάση που ονομάζεται red giant (ερυθρός γίγαντας) εξαντλώντας όλο του το υδρογόνο(H) και καίγοντας πλέον ήλιο (He).

Στην φάση αυτή ο ήλιος θα μεγαλώσει δραματικά το μέγεθός του, αυξάνοντας την μάζα του κατά 30%. Κάτι τέτοιο θα αποδειχτεί ολέθριο για τους τριγύρω πλανήτες συμπεριλαμβανομένης και της Γης, μιας και θα απορροφηθούν από τον ήλιο. Ύστερα από αυτό γίνεται εξαιρετικά συμπαγής με αποτέλεσμα να εκραγεί (supernova).

Υπάρχει πιθανότητα, βέβαια, η Γη να «γλιτώσει» και να μην απορροφηθεί, σε αυτήν την περίπτωση όμως και πάλι η αύξηση της ακτίνας του ηλίου θα τον φέρει πιο κοντά της με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση στην θερμοκρασία στην επιφάνεια, καθιστώντας έτσι αδύνατη την επιβίωση οποιασδήποτε μορφής οργανισμού.

Τουλάχιστον θα κάνουμε όμορφο μαύρισμα…




Αλλαγή πολικότητας της Γης


Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολύ μεγάλες αλλαγές της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου της γης. Τόσο τρομακτικές, που φθάνουν μέχρι πλήρους αντιστροφής της πολικότητάς του. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της με την τελευταία πλήρη αντιστροφή να χρονολογείται πριν 780.000 χρόνια.

Στα τελευταία 100 χρόνια, η δύναμή του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί περίπου στο 5%. Χωρίς μαγνητικό πεδίο θα αντιμετωπίσουμε βίαιες «καταιγίδες» σωματιδίων από τον ήλιο, όπως επίσης και από το διάστημα. Αυτές θα καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος αφήνοντας ευάλωτους τους οργανισμούς στις καρκινογόνες ακτίνες του ήλιου.

Τα περισσότερα είδη θα είναι ανήμπορα να προσανατολιστούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπαραχθούν και να επιζήσουν, επηρεάζοντας αρνητικά την τροφική αλυσίδα. Οι κατώτεροι οργανισμοί της αλυσίδας (αρουραίοι, ψύλλοι, κατσαρίδες κτλ.) θα αυξηθούν υπερβολικά κατακλύζοντας τις πόλεις σε αναζήτηση τροφής, μεταφέροντας πολλές αρρώστιες στον άνθρωπο.

Και όχι, τα Baygon δεν θα βοηθήσουν και πολύ…



Παγκόσμια Πανδημία


Ένα λιγότερο προβλέψιμο σενάριο είναι αυτό μιας παγκόσμιας πανδημίας. Για παράδειγμα, αν ο ίος του HIV μεταλλαχθεί και γίνει μεταδοτικός όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Αν και οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μάλλον περιορισμένες. Πολύ ιοί εξασθενούν ενώ μεταδίδονται από οργανισμό σε οργανισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας γρήγορα εξαπλωμένος ιός δεν μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ανά πάσα στιγμή. Ο ιός Έμπολα, για παράδειγμα, είναι άκρως μεταδοτικός και θανατηφόρος.

Ο μόνος λόγος που δεν έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση είναι γιατί τα κρούσματα περιορίζονται μόνο στην αγροτική Αφρική. Φυσικά, μια πανδημία με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ανθρώπου δεν είναι ανάγκη να προκύψει «φυσικά». Η επιστήμη μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χημικούς ιούς.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εφιαλτικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, αν αυτοί χρησιμοποιηθούν εναντίον του.



Έκρηξη Ηφαιστείου


Φυσικά δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ηφαιστειακή έκρηξη. Όταν ένα σούπερ ηφαίστειο (supervolcano) στο Yellowstone των ΗΠΑ ξέσπασε 640.000 χρόνια πριν, η εκτίναξη μάγματος και τέφρας ήταν αρκετή για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής και το βορειοανατολικό τμήμα του Μεξικού.

Μία παρόμοια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να απειλήσει τον πολιτισμό μας ξανά, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες τοξικών αερίων που θα επηρεάσουν την ισορροπία του πλανήτη δημιουργώντας ένα ραγδαίο φαινόμενο θερμοκηπίου. Χιλιάδες πυρωμένα πετρώματα και άλλα υλικά θα πεταχτούν στην ατμόσφαιρα αποκλείοντας εν μέρει τον ήλιο και προκαλώντας έναν πυρηνικό χειμώνα παρόμοιο με αυτόν του 1816.

Αυτή η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων αρκετές εκατοντάδες μίλια από το σημείο, ίσως και δισεκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.





Μαύρη τρύπα


Ένα ακόμα γνωστό και "κλασικό" σενάριο είναι αυτό της καταστροφής της Γης από μια μαύρη τρύπα. Αρκετοί είναι εκέίνοι που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πείραμα που έχει ξεκινήσει στο ινστιτούτο CERN στη Γενεύη.

Ο γιγάντιος επιταχυντής που βρίσκεται εκεί, όπως είναι γνωστό, προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που θα μας διαφωτίσουν σχετικά με το Big Bang. Πολλοί φοβούνται ότι υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ο ίδιος ένα Big Bang. Οι δέσμες σωματιδίων που θα πυροδοτηθούν από τον επιταχυντή θα συγκρουστούν με την ενέργεια ενός τραίνου 400 τόνων που τρέχει με 180 χιλιόμετρα την ώρα.

Είναι θεωρητικά πιθανό πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα "κατάπινε" τον πλανήτη μας.


Αν όλα τα παραπάνω έχουν έστω μία μικρή δόση αληθοφάνειας, υπάρχουν και αρκετές άλλες θεωρίες που βασίζονται αποκλειστικά στο μεταφυσικό, φανταστικό ή ακόμα και θρησκευτικό στοιχείο.


Η επίθεση από εξωγήινο πολιτισμό είναι ίσως η πιο γνωστή από όλες. Ο φόβος του ανθρώπου για οτιδήποτε άγνωστο, καθώς και οι μεγάλες πιθανότητες της ύπαρξης ζωής στο διάστημα, οδήγησαν στην δημιουργία άπειρων σεναρίων εξόντωσης του ανθρωπίνου γένους από εξωγήινους, οι οποίοι με εξελιγμένα σκάφη θα υπερνικήσουν τις γήινες δυνάμεις και θα καταστρέψουν ολοσχερώς τον πλανήτη μας.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μην είναι όλοι οι εξωγήινοι σαν τον Ε.Τ. Προς το παρόν πάντως και σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια εξελιγμένη μορφή ζωής πέρα από τον πλανήτη Γη, οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να συνεχίσουμε να βλέπουμε X-Files.



Στην χριστιανική εσχατολογία τώρα, η Ημέρα της Κρίσης, αναφέρεται στην κρίση από τον Θεό κάθε ανθρώπου που έζησε ποτέ.

Σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάσταση των νεκρών και την Δευτέρα Παρουσία. Ο άνθρωπος θα πληρώσει για όλες του τις αμαρτίες και ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι τότε θα αλλάξει μορφή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.

Μία άλλη θεωρία, πάλι θρησκευτικής προέλευσης, είναι αυτή του Αρμαγεδδών. Το όνομα αναφέρεται στην τοποθεσία που θα λάβει χώρα η τελική μάχη ανάμεσα στον Θεό και στον Σατανά, στις δυνάμεις του Καλού και του Κακού.

Γενικότερα, μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μία αποκαλυπτική καταστροφή. Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα κρίνει και την μοίρα της ανθρωπότητας. Θεός φυλάξοι!  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ  24ΩΡΟ

3 σχόλια:

  1. omitzi kai tria lol ti einai auta mono tous titlous diabasa kai emeina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΜΗΝ ΤΑ ΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΥΠΟΨΙΝ ΣΟΥ, ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΝΕΝΟΣ, ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ela twraaaaa...............den 8a gini tpt apla 8 gini eu8hgramisi tn planitwn t polu polu n gini kanas seismos

    ΑπάντησηΔιαγραφή