Παγωμένη χημεία
Δημοσιεύτηκε 20th July , 2011 από το mykefallonia.gr kai ithacanet.gr
Παγωμένη χημεία
Λίγες οι λέξεις, πολύς ιδρώτας κι είναι ακόμα πρωί.
Πώς να δροσιστείς και να δροσίσεις;
Μ’ ένα παγωτό! Τι πιο απλό και πιο καλοκαιρινό.
Αν δεν τόχετε προσέξει, τα ψυγεία των εταιρειών, έξω από περίπτερα και μαγαζιά, δε γράφουν τη λέξη “παγωτά”.
Όπως “ενημερώνουν” οι εταιρείες δεν πρόκειται για παγωτά, αλλά για “παγωμένα γλυκίσματα”.
Επειδή τα γλυκίσματα, όπως και τα παγωτά, είναι κάτι που οι γιαγιάδες, οι μανάδες ή εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα φτιάχνουμε στο σπίτι, ιδού τα υλικά ενός “παγωμένου γλυκίσματος”, όπως αυτά είναι γραμένα σε μια συσκευασία, που πήραμε στην τύχη:
Παγωμένο γλύκισμα με γεύσεις σοκολάτας γάλακτος και λευκής σοκολάτας με σιρόπι, κακάο και κομμάτια σοκολάτας.
Συστατικά:
- Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
- νερό
- ζάχαρη
- κρέμα γάλακτος
- σιρόπι γλυκόζης
- φυτικό λίπος
- σιρόπι γλυκόζης – φρουκτόζης
- γαλακτοζάχαρο και πρωτεϊνες γάλακτος
βούτυρο κακάο
- κακάο αποβουτυρωμένο
- γάλα πλήρες αφυδατωμένο
- κακαόμαζα
- γάλα συμπυκνωμένο αποβουτυρωμένο
- γαλακτοματοποιητές (μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου)
- γάλα αφυδατωμένο αποβουτυρωμένο
- σταθεροποιητές (κόμμι χαρουπιών, κόμμι γκουάρ, καραγενάνες)
- αρωματική ύλη.
Τα υλικά θα τα βρείτε στα καλά παγκοσμιοποιημένα χημικά καταστήματα, με προϊόντα deli γεύσεων. (Πάνω απ’ όλα η γεύση! )
Οι ποσότητες είναι θέμα έμπνευσης. Η ετικέτα μας ενημερώνει πως το σιρόπι κακάο είναι 7% και τα κομμάτια σοκολάτας 1%. Για τη “σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα” του τίτλου δε λένε τίποτα τα συστατικά. Εξ άλλου, με την ειλικρίνια που διακατέχει τις ετικέτες, δεν μιλούν για αυτές καθ’ εαυτές τις σοκολάτες, αλλά για “γεύσεις σοκολάτας…”. Τα υπόλοιπα, να τα προχωρήσετε κατά βούληση και σύμφωνα με τη φαντασία σας.
Στο “μόνο” σημείο που οι εταιρείες παραπλανούν είναι όταν λένε “παγωμένο γλύκισμα”. Το ορθό είναι “παγωμένα χημικά”.
Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε παγωτά στο σπίτι, ας πάμε ως το τοπικό ζαχαροπλαστείο ή στις μικρές βιοτεχνίες παγωτών, για να βρούμε το παγωτό, όπως το είχαμε μάθει. (Και καλό είναι να σιγουρευτούμε και για τα δικά τους υλικά). Εμείς μπήκαμε σε ένα τοπικό εργαστήρι, όπου διαπιστώσαμε πως τα υλικά παρασκευής παγωτού μοιάζουν με αυτά της γιαγιάς.
Ας αφήσουμε την “παγκοσμιοποίηση” και τη χημεία της κι ας πραγματοποιήσουμε βήμα “τοπικοποίησης”. Η επιστροφή στο τοπικό, ίσως σώσει κάτι από την υγεία μας, την εργασία μας ή την ίδια μας τη ζωή.
(Με καλύτερες τιμές, παρακαλούμε. Αλλιώς τα φτιάχνουμε και μόνοι μας).
“Μια αγάπη για το καλοκαίρι ήσουν κι εσύ” … παγωτό μου. Και δε θέλω να σε χάσω.
Προσοχή στα παιδιά και σε αυτά που τους δίνουμε να φάνε.
Καλό καλοκαίρι (μαζί με τις ευχές, ας βάλουμε το χεράκι μας, λίγη σκέψη και πολλή φαντασία)
φοτό: Σπύρος Δελάλης
Λίγες οι λέξεις, πολύς ιδρώτας κι είναι ακόμα πρωί.
Πώς να δροσιστείς και να δροσίσεις;
Μ’ ένα παγωτό! Τι πιο απλό και πιο καλοκαιρινό.
Αν δεν τόχετε προσέξει, τα ψυγεία των εταιρειών, έξω από περίπτερα και μαγαζιά, δε γράφουν τη λέξη “παγωτά”.
Όπως “ενημερώνουν” οι εταιρείες δεν πρόκειται για παγωτά, αλλά για “παγωμένα γλυκίσματα”.
Επειδή τα γλυκίσματα, όπως και τα παγωτά, είναι κάτι που οι γιαγιάδες, οι μανάδες ή εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα φτιάχνουμε στο σπίτι, ιδού τα υλικά ενός “παγωμένου γλυκίσματος”, όπως αυτά είναι γραμένα σε μια συσκευασία, που πήραμε στην τύχη:
Παγωμένο γλύκισμα με γεύσεις σοκολάτας γάλακτος και λευκής σοκολάτας με σιρόπι, κακάο και κομμάτια σοκολάτας.
Συστατικά:
- Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
- νερό
- ζάχαρη
- κρέμα γάλακτος
- σιρόπι γλυκόζης
- φυτικό λίπος
- σιρόπι γλυκόζης – φρουκτόζης
- γαλακτοζάχαρο και πρωτεϊνες γάλακτος
βούτυρο κακάο
- κακάο αποβουτυρωμένο
- γάλα πλήρες αφυδατωμένο
- κακαόμαζα
- γάλα συμπυκνωμένο αποβουτυρωμένο
- γαλακτοματοποιητές (μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου)
- γάλα αφυδατωμένο αποβουτυρωμένο
- σταθεροποιητές (κόμμι χαρουπιών, κόμμι γκουάρ, καραγενάνες)
- αρωματική ύλη.
Τα υλικά θα τα βρείτε στα καλά παγκοσμιοποιημένα χημικά καταστήματα, με προϊόντα deli γεύσεων. (Πάνω απ’ όλα η γεύση! )
Οι ποσότητες είναι θέμα έμπνευσης. Η ετικέτα μας ενημερώνει πως το σιρόπι κακάο είναι 7% και τα κομμάτια σοκολάτας 1%. Για τη “σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα” του τίτλου δε λένε τίποτα τα συστατικά. Εξ άλλου, με την ειλικρίνια που διακατέχει τις ετικέτες, δεν μιλούν για αυτές καθ’ εαυτές τις σοκολάτες, αλλά για “γεύσεις σοκολάτας…”. Τα υπόλοιπα, να τα προχωρήσετε κατά βούληση και σύμφωνα με τη φαντασία σας.
Στο “μόνο” σημείο που οι εταιρείες παραπλανούν είναι όταν λένε “παγωμένο γλύκισμα”. Το ορθό είναι “παγωμένα χημικά”.
Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε παγωτά στο σπίτι, ας πάμε ως το τοπικό ζαχαροπλαστείο ή στις μικρές βιοτεχνίες παγωτών, για να βρούμε το παγωτό, όπως το είχαμε μάθει. (Και καλό είναι να σιγουρευτούμε και για τα δικά τους υλικά). Εμείς μπήκαμε σε ένα τοπικό εργαστήρι, όπου διαπιστώσαμε πως τα υλικά παρασκευής παγωτού μοιάζουν με αυτά της γιαγιάς.
Ας αφήσουμε την “παγκοσμιοποίηση” και τη χημεία της κι ας πραγματοποιήσουμε βήμα “τοπικοποίησης”. Η επιστροφή στο τοπικό, ίσως σώσει κάτι από την υγεία μας, την εργασία μας ή την ίδια μας τη ζωή.
(Με καλύτερες τιμές, παρακαλούμε. Αλλιώς τα φτιάχνουμε και μόνοι μας).
“Μια αγάπη για το καλοκαίρι ήσουν κι εσύ” … παγωτό μου. Και δε θέλω να σε χάσω.
Προσοχή στα παιδιά και σε αυτά που τους δίνουμε να φάνε.
Καλό καλοκαίρι (μαζί με τις ευχές, ας βάλουμε το χεράκι μας, λίγη σκέψη και πολλή φαντασία)
φοτό: Σπύρος Δελάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου