Eστάλη από Βασίλη Λορετζάτο
Η Γουατεμάλα δεν είναι μια χώρα και τόσο διαφορετική από τη δική μας. Έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό, 14.000.000 κατοίκους και βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ από το 1984.
Ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, σε μια πολύ σημαντική συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Σαχίνη και την Κρήτη tv, αναφέρει (από το 1:41:00) : ".... αν δεν το καταφέρουμε, θα γίνουμε σαν τη Γουατεμάλα, την ίδια συνταγή εφάρμοσαν κι εκεί. Απλώς δεν ήτανε μέσα στην Ευρώπη η Γουατεμάλα και δεν ήταν μέσα στις δημοκρατίες της Ευρώπης. Αλλά δέσμευσαν όλο τον πλούτο που εκεί ήτανε ουσιαστικά η μπανάνα, τον οποίο τον πήρε η American Fruit Company, η πολυεθνική. Έδωσε ένα δανεισμό το ΔΝΤ, σήμερα φτάσανε να έχουν θετική ανάπτυξη 4%, που είναι από τις πιο αναπτυγμένες χώρες διότι στο city της πρωτεύουσας έχουνε γίνει κάποιοι ουρανοξύστες που στεγάζονται οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τον πλούτο και τα κέρδη αυτών γράφονται στο ΑΕΠ της Γουατεμάλας. Τα λεφτά φεύγουν, με αποτέλεσμα να δείχνει οτι έχουν μεγάλη ανάπτυξη αλλά να έχουν χιλιάδες νεκρούς από πείνα κάθε χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χρονίως άρρωστα από ασιτία.
Όταν λέμε ξεπούλημα, δέσμευση της εθνικής περιουσίας, αυτό εννοούμε: οτι θα έρθει η πολυεθνική εταιρεία να εκμεταλλεύεται εδώ τις μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. τη χαλυβουργική, τα αλουμίνια, το χρυσό της Θράκης ή τους υδρογονάνθρακες. Τα κέρδη θα καταγράφονται στο ΑΕΠ, αλλά τα λεφτά θα φεύγουν και θα πηγαίνουν για κερδοσκοπικούς σκοπούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μεγάλα κράτη. Πολύ σύντομα θα ακούσουμε οτι έχουμε ανάπτυξη θετική και θα είμαστε και περήφανοι, αλλά τό ζήτημα είναι πόσους ανέργους θα έχουμε, πόσοι νέοι θα έχουνε φύγει στο εξωτερικό και πόσοι πεινάνε ή θα αυτοκτονούνε. Η αγορά πρέπει να πάει σε πολυεθνικά δίκτυα".
Δείτε ξανά το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα και του Γιώργου Αυγερόπουλου "Υπέροχη Μακροοικονομία".
"Το Δ.Ν.Τ. βρίσκεται στη Γουατεμάλα από το 1984. Τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από την πείνα και τον υποσιτισμό. Ένα ντοκιμαντέρ συγκλονιστικών αντιφάσεων, όπου τα υπέροχα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή".
Πατήστε εδώ για να δείτε την ταινία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου